Или баварска картофена салата според една брошура от чужда верига магазини тук. Тази картофена салата с шпек и кисели краставички е толкова баварска, колкото и аз съм баварка, но така я "покръстихме" у дома след решението да я направим в къщи, вместо да я купуваме от въпросната верига. Не знам техните какви са на вкус, тъй като никакви готови салати не внасяме в къщи - водих се само от външния и вид и съвети на момичетата в кулинарната ни група във ФБ. Германо-австрийската групичка ме посъветва да е с пресни краставици и такъв шпек, който се продава в друга чужда верига магазини и аз харесвам много за приготвяне на паста. Но така и така побългарихме салатата, краставичките станаха кисели, шпека е хубав български и вместо топла - салатата е студена. Малко по-обогатена от любимата зимно време Атанасова салата. От Коледа до Нова година я правих два пъти и обещах да увековеча в блога с рецепта, която разбира се не съветвам да спазвате точно, ако решите да правите - опитвайте и я докарайте по свой вкус.
Продукти:
1 кг картофи
1 буркан кисели краставички
1 голяма глава червен лук (лилавия)
250 г шпеков салам
1ч.л. пресен/сух копър
сол на вкус
150 г майонеза
150г кисело мляко
2 с.л. горчица (едрозърнеста)
сок от 1/2 лимон
Приготвяне:
* Лукът се нарязва на тънки ленти; шпековият салам на пръчици, краставиците на кубчета - но не толкова дребни, както за руска салата, а по-едри.
* Картофите се белят и нарязват на кубчета. Не дребни като за мусака а по-едри - нещо като кубче със страна 1,5см.
* Сваряват се в подсолена вода - водата трябва да бъде 2/3 от височината на нарязаните картофи в тенджерата (мое си верую, защото според мен така не стават много "воднисти")
* Отцеждат се, но се запазват 2-3 лъжици от водата им.
* Нарязаните продукти - лук, краставички и шпек се прибавят в съда при картофите.
* Разбъркват се майонезата, горчицата, киселото мляко, сока от лимон, копъра и отделената картофена течност.
* Прибавя се към картофено/шпековата част и обърква добре.
Тъй като картофите са още топли, много добре поемат и се овкусяват от "соса".
Чудесна салата Пепи.Аз я правя малко по - различно, но разбира се има различни вариации на тази салата.Твоята е интересна и вкусна.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки !
Ще се радвам да споделиш твоят начин, Ели. Тъкмо е зима и е време за такива салати.
ИзтриванеПоздрави и спорен петък на теб :)
Ще си я направим, мерси:))
ОтговорИзтриванеще те наблюдавам, да знаеш ;)
ИзтриванеЕ?
ИзтриванеВидЕ ли?
Щото правих и е страхотна...Поздрави от домочадието!
Ама има да отлежат снимките....
по-важното, че сте харесали :) Все някога ще и дойде времето да покажеш :)
ИзтриванеХубави почивни дни, Веси!
Пепчо,
ОтговорИзтриванеЛукът според мен е предварително сварен.
Поздрави,
Галя
Може :) но в този и вариант-не. Варен лук не харесвам но ме подсещаш че мога да я направя с карамелизиран лук.
Изтриване