8 февруари 2018 г.

Супа от свинско месо

      Добре известно е, че у нас, като типични представители на Балканите, винаги има някаква супа. В момента тази  и пача-чарба :)  Ще излъжа, ако кажа, че ги правя точно по рецептите, които съм изписала, защото не вярвам някой да държи на точно ~двата литра вода, които се слагат в супата. Пък и това е чорба, която ври, а докато ври - може да се изпари 100мл течност (при затворен капак и леко къкрене), но може и 1л., ако не намалите котлона и течността ври с ключ. Зависи и колко гъста я обичате - понякога  1 лъжица брашно уплътнява бульона и при повторно загряване не се пресича, но може да обичате рядка и да намалите ориза/фидето и пропуснете брашното. Морковът може да бъде един, може ида са два :) зависи колко ги обичате. Аз съм се спряла на 1, около 200г - т. голям. Месото също е важно - за мен е достатъчно да има тук-там плуваща мръвка, но авджи Стоев държи във всяка лъжица да има парче месо.След тези примерни неща, които трябва да  има предвид всеки начинаещ в кухнята, ще добавя и че хубава (месна)  супа става  с месо с кост, тъй като кокалите придават добрият вкус на бульона. Може да бъде парче от бут с кост, ребра, или вратна пържола/котлети  с кост , на които отделите много месната част за пържоли, а тази, с кокалите, сложите за супа. Или просто си купите парче месо от месарския и някакъв кокал (рагу) , който ще варите заедно с месото. 
       За моята супа от свинско месо   трябват чисто  ~ 500 г месо + още толкова кокал/обезкостени ребра. Оставям да си прецените какво ще купите, но след сваряване трябва да имате чисто ~500г сварено месо

Продуктите, освен месото, което уговорих вече са : smile1 
1 морков (~200г)
1 картоф (~200г)
1 домат (~200г) (пресен домат, не доматено пюре) 
1 зелена чушка (в краен случай червена :) просто аз предпочитам зелената за супа
1 парче праз-лук, около 20 см. 
сол - на вкус :) 
по 1 щипка сушени: чубрица, магданоз и целина/кервиз листа. 
няколко стръка пресен магданоз,  винаги са в плюс към супата, но тук на документацията съм хванала моята супа ;) 
олио - от 50 до 80мл, зависи колко мазно е било месото - бульона ще си покаже

1 чаша от 100мл ориз, или 3 топки фиде (80г) 

за застройката: 
1 яйце 
3-4 лъжици кисело мляко
1 ч.л. (препечено)* брашно 

Приготвяне
* Месото с кокала се поставя в тенджера, залива се с 2л. студена вода и  се вари на тих огън, докато месото се отдели добре от костта. Когато започне да завира се обира пяната, която се отделя отгоре, но ако я пропуснете - накрая прецедете бульона. 
* Месото се обезкостява и отделя :) да си чака реда за връщане в супата. 
* Приготвят се зеленчуците - картофът, чушката и парчето праз се нарязват на съвсем ситно; доматът се бели и настъргва на едро ренде; морковът се почиства и настъргва на ситно ренде. 
* В тенджера се сипва олиото - тук трябва да прецените дали да сложите 50мл, ии 80, както писах - зависи от мазнината в бульона. 
* Прибавя се настъргания морков с 2-3 лъжици вода и се задушава, докато водата се изпари - целта е моркова да си пусне приятния за всяка супа жълтеникав цвят, а това се получава със задушаването му - не пържене само в мазнина. 
* Тук се прибавя и настъргания домат, разбърква се 1-2 минути, прибавят се всички останали зеленчуци, обезкостеното месо, измития ориз***  и налива прецедения бульон. Прибавят се солта и сухите подправки.  Бульона трябва да е около 1,8л. , ако е по-малко - добавете вода, защото докато се готви супата част от него ще се изпари. Много вкусно става, ако с бульона сложите и 2ч.ч. зелева чорба (което правя през зимата) , но тогава трябва да намалите солта. 
* Вари се до омекване на ориза и зеленчуците - около 15 мин***. Тенджерата се отмества от котлона и се приготвя топлата застройка: 
* Яйцето се разбива с киселото мляко и брашното. Към тази смес черпак по черпак се прибавя от врялата супа и бърка енергично и непрекъснато, докато сместа стане 3 пъти повече - до това положение температурите на двете смеси са се уеднаквили и няма вероятност супата да се пресече.  Горещата вече застройка се налива обратно в тенджерата при супата и разбърква добре. Ако ще слагате пресен магданоз Оставя се открита за около 30 мин, едва тогава може да затворите спокойно с капак без притеснения от пресичане. 

С това количество имаме крайни 5-6  купи със супа. 

* брашното ми е препечено - винаги имам буркан с такова в шкафа за сгъстяване на сосове разни. 
***Ако приготвяте супата  с фиде, то се прибавя  10 мин. след като е вряла  със зеленчуците - на фидето му трябват 5-6 мин. варене (според опаковката) Фидето е много различно, забележете от кое сте доволни и ползвайте него. Има евтини марки, което за 3 мин. става на каша в супата.  Има такова, което набъбва много и друго, което си остава почти същото, както го сложим. Ако обичате супата по-гъста, сложете малко повече фиде, или с 1-2 лъжици повече ориз. Долната супа е с фиде. 

При готвенето на всички супи напомням, че и при варенето със зеленчуците, отгоре се образува пяна; не само като се вари месо. Мен тази пяна ме дразни :) и я обирам с решетъчна лъжица. 


10 коментара:

  1. Пепи,
    обикновено майка ми прави пача - топла или студена.Но и твоят вариант е добър - със зеленчуци.
    Поздрави и лек и спорен ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пача чорбата е тачена и в къщи, Ели, но малко по-тлъста ни идва :) та ядем само в най-студено време. Ето ни е я тук http://pep-4o.blogspot.bg/2013/01/blog-post_25.html

      Изтриване
  2. Ох, колко е вкусна тази супа! Идвам с голямата лъжица!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз съм по супите и у дама почти винаги има и супа!
    Грабвам с кеф една купичка от твоята!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз се включвам. Почти е готова и моята супа. Нямам никакви съмнения, че ще е вкусна Пепи ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Я, Бисе, ама то лято вече :)
      Това не ни пречи и ние я обичаме целогодишно :)

      Изтриване
  5. А Вие какво фиде ползвате ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На Миско, Стела и едно италианско, което ако не забравя ще снимам и добавя.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...