3 май 2018 г.

Пълнено агнешко бутче с гъби


      Гергьовден съвсем наближи и няма как да   да не почета празника с рецепта за агнешко :) Този път е пълнено агнешко бутче с гъби. Всъщност  всичките си рецепти с агнешко месо харесвам :) най-вече печените.   Крехко, ароматно и топящо се в устата  месо, на което гарнитурата е скрита като плънка :) двама от младите хора у нас  много обичат гъби. За останалите отделянето на гъбите е лесно. Умишлено съм го изпекла върху решетка, за да останат  подправките полепнали по месото, вместо в соса в тавата. Сосът се сгъстява и всеки, който харесва месото с малко сос може да си го залее. 
Продукти: 
1  агнешко бутче - около 2кг 
300 г гъби (печурка) 
2 малки глави лук шалот (или воден)
сол на вкус, малко повече от 1ч.л. при мен :)  

2 с.л. масло 
2 с.л. червен пипер 
1/2 ч.л. черен пипер 
1 ч.л. джоджен (гьозум) 
1 ч.л. риган 
1 с.л. смляна сладка сушена червена чушка 

100 мл бира 
200мл вода 

и още 1 с.л. масло 
1 ч.л. царевично нишесте (или препечено брашно, но първото е за предпочитане, дава по-фина структура на соса) 

Приготвяне: 
* Агнешкото бутче се разрязва по костта така, че да се получи джоб. 


* Посолява се отвън и отвътре, завива  във фолио за свежо съхранение (или найлонов плик) и прибира в хладилника за 24 часа. 
* Гъбите и лука се нарязват на ситно. Подправят се с малко сол и черен пипер. 
* След като се извади от хладилника, месото се пълни с нарязаните лук и гъби. 
* Защипва се с клечки за зъби, или малки шишчета за месо така, че отвора да се затвори добре. 
* Месото се намазва с разтопеното масло и поръсва отвсякъде със смесените подправки. 
* Поставя се върху решетка в тавата за печене  (ако нямате, ползвайте чиния, обърната с дъното нагоре).
* Наливат се бирата  и водата. До месото може да наредите още гъби, или други зеленчуци - моркови, картофи, които ще останат после за гарнитура. 
* Месото се покрива с мокър лист хартия за печене - само месото. Хартията го предпазва от  залепване по алуминиевото фолио, докато се пече и оставя месото по-сочно.  Това го видях преди години в едно предаване с Гордън Рамзи и го използвам винаги за месо :) 
* Следва лист алуминиево фолио, с което плътно се покрива и запечатва тавата :) 
* Пече се на 200* (независимо в студена, или в предварително загрята фурна) - докато се чуе къкрене  отвътре - тогава фурната се намалява на 150* и пече около  2 часа. 
* Развива се,  намазва се с останалата лъжица масло и връща в изключената вече фурна за 3-4 мин. 
* Месото се изважда в голяма чиния и завива с лист алуминиево фолио  - да си почине от печенето, както се казва :) а през това време се приготвя соса -  останалият сос се сгъстява на котлона с размитото в малко вода царевично нишесте. 


9 коментара:

  1. Пепи,
    идеална празнична рецепта.Вкусно и красиво агнешко.Приятно прекарване на празниците !
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели!
      Поздрави и хубави празнични дни и на теб!

      Изтриване
  2. Усещам как и ти и Илианка ще ме тормозите тези дни с вкусотии:) Великолепно е. Поздрави, Пеп!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда страхотно, Пепи,
    чудесна празнична рецепта - благодаря!
    Поздрави за теб и хубави празнични дни

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка!
      Поздрави и на теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  4. И аз обичам агнешко, чудесно е твоето предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали сме от една порода :)
      За разлика от рибешките артикули, тук сме единомислещи :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...