7 август 2018 г.

Пица Маргарита


       Пица Маргарита  е в основата на почти всички пици - доматен сос, моцарела, босилек и зехтин. Семпла и лесна за приготвяне точно така  е наслада за небцето и възможност да усетим  вкуса  на запечената моцарела с доматен сос и аромат на босилек и зехтин. Всички други добавки като шунка,  прошуто, наденици, салами, гъби, маслини, лук, яйца ...  освен, че обогатяват вкуса го правят и много смесен :)  което не е проблем, особено за хора (като мои любими), които обичат плънката да е два пъти по-дебела от блата. 
       Историята сочи, че пица Маргарита е кръстена на Маргарита Савойска, съпруга на италианския крал Умберто Първи. Най-добрият и известен пицар Рафаело Еспозито приготвил за нея   три пици, едната от които напълно импровизирана - червени домати, бяла моцарела и пресен зелен босилек - съответстващи на цветовете на италианското знаме. Малкото съставки се съчетават в наистина страхотен вкус и точно таи пица най-много е била харесана тогава от кралица Маргарита. И съответно кръстена на нея.   
      У нас до скоро много често правех пици,  но с отлитането на птичките разредих правенето им :) Едно клипче на Дженаро Конталдо (от  едно предаване "Двама лакоми италианци" който е гледал :) ме преследва упорито през последните 2-3 месеца :) и след снощи реших, че явно си е знак на съдбата и трябва да направя. В публикациите си с рецептите за пица съм писала, че блата е добре да бъде издърпан с ръце :) но дори аз не винаги го правя; за по-бързо ползвам точилката в началото на оформянето му. Сегашното положение с ръката ме убеди, че не е кой-знае колко-бързо и лесно с точилката и пак ще напомня :) оформяйте блата за пицата с ръце.  В рецептите червените домати често биват заменени от доматен сос - аз определено харесвам пиците повече със сос, но ако обичате с домати - нарежете на шайби е заменете доматения сос с тях.  Съветвам обаче да опитате точно този вариант на Дженаро. 
      Моето тесто за пица е от вода, брашно, мая, сол, захар и олио, но в тестото на Дженаро Конталдо мазнина и захар няма. И без захарта тестото втасва много добре, а като гледам съотвошението течност/брашно и при мен, и при него е еднакво. Хайде към рецептата,  изпъленнието на която се вижда много добре и в клипчето. Само не съм съгласна с количеството моцарела :) според мен тези 50г на една пица са крайно недостатъчни; предвидливо сложих около 80г, но определено може и още.

Продукти за 4бр. пици:
500г брашно (при Дженаро е от твърда пшеница, такова ползвах и аз този път, защото имам :) + още 4-5 лъжици
330 мл топла  вода 
21г жива мая (1/2 кубче) , или 7 г суха 
1 ч.л. сол 

и още  6-7  лъжици брашно за оформяне на блатовете 

За гарниране: 
400 г готов  доматен сос *** 
~ 320г моцарела  (4х80г)
~80 г пармезан/пекорино (4х20г)
2 шепи листа от босилек 
зехтин (4 х 2-3 лъжици)

  ***Доматеният сос ми е готов - тези дни пак приготвих  бурканчета за зимата, но винаги може да си приготвите пресен доматен сос за пицата - за тези 4 пици ще трябват   ~1,2 кг добре узрели  домати - обелени, настъргани, или ситно нарязани, които да се изварят  заедно с 2-3 пасирани скилидки чесън, 4-5 лъжици зехтин/олио, лъжица захар и сол на вкус, по 1 голяма щипка риган и босилек, докато се получи гъст сос. 

Приготвяне
* Брашното се поставя в купа и смесва със солта. 
* В топлата вода се разтваря маята и прибавя към брашното. 
* Разбърква се с лъжица, докато се оформи лепкава каша, която се изсипва на набрашнена повърхност. 
* Вече с ръце се омесва, докато се  превърне в мека, нелепнеща топка тесто - тук отива и онова количество от 4-5 лъжици брашно.
* След като  спре да лепне, тестото се раздърпва и сгъва  няколко пъти (показано е в клипчето, а хората, които правят козунаци този трик го знаят) 
* Разделя се на 4 части, които се оформят в гладки  топки.
* Поставят се на набрашнена повърхност, завиват се с кърпа и оставят на топло място за около 1,5-2 часа да втасват (утрояват обема си) 

* Фурната се загрява на 220*С.
* Всяка топка се поставя отново на добре набрашнена повърхност и с помощта на ръцете се оформя на тънък кръг с диаметър ~ 28 см :) ако като мен обичате пицата с тъничък блат. Ако го обичате по-дебел - направете блата с по-малък диаметър. И в двата случая обаче, като избутвате тестото встрани от ръката си се старайте да оформяте борда на пицата - макар и малък е хубаво да има :) 
* Блатът се прехвърля в съда за печене :)  преди време слагах пицата да се пече на хартия за печене, но напоследък я пека на обърната с дъното нагоре  правоъгълната тава  от фурната - набрашнена съвсем леко. Така не се ограничава от ръбовете на тавата и лесно се мести, а изпеченият блат е с хрупкава, но крехка коричка. 
* Готовият блат се намазва с 2-3 лъжици доматен сос. Върху него се настъргва по малко пармезан/пекорино (онези 20г примерно :wink1: ),  разпределя моцарелата (онези 80г примерно  :wink1: :wink1:). Поръсват се листата босилек и  малко зехтин (2-3 лъжици за една пица са достатъчни) 
* Тавата се поставя в загрятата вече фурна и пече - за около 7-9 мин е готова.
* Изважда се веднага :) и може отново да се поръси със струйка зехтин и още босилек. 


И отново клипчето с Дженаро   тук 

14 коментара:

  1. Класическа безмесна пица. Благодаря за хубавата рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности за Дженаро :) Други Маргарити, които съм опитвала бяха все с домати на шайби и нещо не ми допадаше. Тази наистина е много семпла и ужасно вкусна :)

      Изтриване
  2. А, аз още повече "прекалявам" с моцарелата (по мое мнение даже хич), Пепи. На една пица една топка от 125 гр. И пармезана често заменям с хубав кашкавал - и той много, да не се вижда какво има под него. ;))
    Уф, дояде ми се чак!
    Прегръдки, мила, и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ух, ирме, успокои ме :) за мен една пица винаги носи на още сирене :) но си мисля, че трябва и изпечената коричка да усетим - може би затова не слага много Дженаро. Как да е, това е въпрос на вкус :)
      А ти си куражлия момиче да надничаш в кулинарни блогове при летния ти режим :)
      Поздрави на теб, много се радвам да те видя :)

      Изтриване
  3. Единственото, което ме успокоява е, че имам същата чиния:)... Но нямам тази пица:) Направо неприлично вкусна си я направила, Пеп! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чинията е много важна, Кате :) Щом я имаш, ще направиш пица :)
      Поздрави и на теб и хубаво лято!

      Изтриване
  4. Тестото може ли да престои няколко дена в хладилника?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. до 2 дни със сигурност, повече не съм пробвала, но и едва ли ше се "надуе" блата.
      Ако Ви устройват два дни - извадете го за час на стайна температура и тогава оформете блата, гарнирайте и печете.

      Изтриване
  5. Екстра, макар да я предпочитаме с мЕсо, аз бих си хапнала сега, лятото и само така.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. някой път и без мЕсо минава, Веси :) Разтопена моцарела върху доматен сос е достатъчна наслада за небцето :)

      Изтриване
  6. Пепи,
    пица Маргарита е класика - семпла и вкусна.Тестото замесвам с бира или газирана вода.Понякога и с лимонада.Аз обаче правя пиците като запичам леко предварително блата, след това гарнирам със соса и продуктите.А сосът не е само от домати - правя го с червени пиперки, моркови, тиквички, лук.А понякога като сос ползвам и песто.Определено тази пица е по - вкусна и по - лека в горещините от тези с месо.
    Поздрави и топло и усмихнато лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. охо, твоят сос е много богат, Ели! Ще си приготвя някой ден и такъв, да опитаме как е.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  7. Пепи, нали ги знаеш, че им се свидят продукти и ядат едни голи пици, с тук там листенце босилек и хапка сирене. Хаха
    Любимата ми пица! При теб богата и вкусна.
    И аз чат пат експериментирам с тестата, добавям това онова, ама гледам преобладаващо слагат вода, мая, щипка сол и ако се излъжат капка зехтин.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами чак толкова бедна не я обичаме пък :)
      Аз с тестата май не експериментирам вече. Като си спомня как преди години се радвах на бърканата пица :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...