31 януари 2019 г.

Софенка

       Боб Софенка. Велинградска гордост, наред със СПА центровете, минералната вода и капамата. Сортът не е толкова известен като смилянския боб, но е толкова едър (ако не и повече) и много благ :blush: вкусен, да кажа. Като масло в устата е.  Набъбва 3 пъти по време на варене. Може да се хапва и като салата, и като основно, и като предястие, или гарнитура. Заради огромния си размер  е много подходящ за паниране :blush:  (човек, който панира маслини, не би се уплашил да панира боб, нали?). Подправките  - джоджен и чубрица за някои хора може да не е класика, но ви уверявам, че бобът е много вкусен с тези двете. Естествено, с количеството им не се прекалява. 
Ето го до маминия боб, който готвя. 
       Всеки човек има много "първи пъти" в живота си. За мен Велинград е свързан с многобройни такива -  за пръв път опитах пъстърва; видях хмел и този боб как се отглеждат; научих се да играя табла; за пръв път видях  в чинията на мъжа да се слага толкова мръвка, колкото и в чинията на жената :heart_eyes: и този боб опитах там за първи път. Първата ми семейна почивка с Мише...... и още много първи неща.  
       Може би затова и  обичам от време на време да бягаме в този град  от  ежедневието  за по няколко дни.  Съвпадение е, че открих   един магазин с домашни потреби с голямо разнообразие :) и  пазара, на който може да намерите много домашни благинки от родопския край.   Ако се сетите, докато сте на почивка там - потърсете си на пазара, или зеленчуковите магазини  този едър боб Софенка.  Там със сигурност и рецепта ще получите. Но ако ви уверяват, че тази салата ще стане и с по-дребен, или едър шарен боб - не вярвайте. Софенката е сорт едър, бял боб и с него се прави тази салата. Цената му е 8-10 лв, но както казах - набъбва доста при варене и с едни ~330г ще получите 2 такива големи чинии салата (от 1 кг си имаме за 3 приготвяния на салата). Не го варете в тенджера под налягане - боб се готви  бавно и на ниска степен на котлона, след първоначалното кипване и сменяне на водата.        
Продукти: 
~  1/3 кг боб Софенка 
1 глава лук  
и 1/2 ч.л. сода за хляб :) 

1 малък (или 1/2 голям) стрък праз 
1 равна ч.л. червен пипер 
60-80 мл олио 
сол 
по 1/2 ч.л. стрити сухи чубрица и джоджен 

Приготвяне: 
* Бобът се накисва  за 12ч. в 2л. студена вода 
* Отцежда се, измива и поставя да се вари  в тенджера отново с 2л. студена вода и содата за хляб (споделяла съм за содата, че подпомага при варенето от боба да излязат онези вещества, които  пречат на стомаха) 
* При завирането по повърхността се образува пяна - обира се и изхвърля, а бобът се оставя да ври тихо около 15 мин. 
* Сменя му се водата и отново кипва с чисти 2л. вода. След поредните 15 мин. варене, водата му се изхвърля, бобът се измива и поставя да се вари с около 2,5-3 л. вода.  Тук се прибавя и главата лук, почистена от люспите и срязана само на 2. 
* Когато заври, тенджерата се затваря с капак, степента на котлона се намалява, така че бобът вътре да къкри кротко :) т.е.  онези мехурчета на повърхността да са малки, а не да "ври с ключ".
       И така го забравяте поне за 2 часа. Водата вътре е достатъчна, няма да изври. Сигурно ще му трябва още варене, но 2 часа са минимума на варенето. 
* Когато бобът е добре омекнал - но не разварен! се прибавя солта.  оставя се да ври с нея още 8-10 мин и ако водата в тенджерата е много - включете  котлона на силна степен, за да поизври. За салатата не ни трябва много вода от боба, а колкото е по-малко, толкова по-наситена :) с бобен вкус ще е. 
*  Бобът се отцежда от бульона, а главата лук се изважда. От бульона се отделя 1 ч.ч. , която ще ни трябва :) 

* Мазнината се загрява в широк тиган/или тенджера и  празът (съвсем ситно нарязан) се запържва вътре, докато омекне ( на ниска степен на котлона). 
* Прибавя се червеният пипер, разбърква веднъж и веднага се залива с отделения бобен бульон. 
* Съдът се затваря с капак и оставя да ври  4-5 мин. 
* Прибавя се отцедения боб и подправките и разбърква съвсем внимателно - затова и писах широк тиган, или тенджера. Хубаво е зърната боб да останат цели. Ако се прави в тиган е лесно  :) не бъркате с лъжица, а със самия тиган и приплъзване напред разбърквате. 
* Оставя се да къкри 3-4 мин. под капак и отмества от котлона. 
* Задължително (според жената, от която имам рецептата) се оставя така затворен в съда за около час, за да се овкуси добре. 

15 коментара:

  1. Е сега къде да търсим такъв боб... ще се задоволим с някой заместител.
    Интересна е тази рецепта. Мерси за споделянето :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Молим :) Ако искаш другия път като ходя, ще ти взема :)

      Изтриване
  2. Разкошна салатка, Пепи, обичам я -
    чудесна идея, изкушение и рецепта,
    с мили спомени и зимна ваканция.
    Благодаря, поздрави за теб и
    още много хубави "първи пъти"!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диди!
      Явно присъства в спомените на доста хора от ваканциите там :)
      Поздрави на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
    2. Продава ли се този боб сор Софенка за садене и нисък ли е или на прути

      Изтриване
    3. Никаква идея нямам, купувам си готов, когато ходим във Велинград.

      Изтриване
  3. Изглежда толкова вкусно, че със сигурност този уикенд ще го приготвя. Разкошно! Благодаря, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай, Кате :) дано имаш хубав, едър боб. Ще чакам да споделиш дали ти е харесала салатата :)

      Изтриване
  4. Пепи, моята баба (а сега мам) садеше на село такъв едър боб, казват му "биволяр", няма представа защо, но е точно, както описваш - като масло, не е вкусен на чорба, но на салата и печен е божествен просто.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Биволяр верно звучи много едро, Веси :)
      ето, най-вероятно салатния боб, който е много вкусен в салата, на манджа не е толкова добър.

      Изтриване
  5. Ах, Пепи, така разказано за Велинград, си припомних и за моите градове, свързани с хубави спомени и "първите пъти и срещи". Салата ти е разкош, класика, а едър боб много обичам - аз съм от тия, дето панират и маслини, и боб, и лукчета... Следващия път като съм около Велинград, няма да катеря Юндола и Белмекен, а ще търся софенката. Благодаря за рецептата и разказа! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сродна душа си ти, Сонче :) щом панираш и маслини.
      На Юндола от търговците съм разочарована аз, да споделя. И нищо повече няма да купя. Настоятелно предлагат да купиш нещо и ако не купиш (как ще купя домашно овче сирене, като хем си имам от мама, хем не знам хигиенната му среда на правене ) започват да те пустосват. Картофите в чувалче хич не бяха толкова вкусни, като тези от Сърница примерно.
      Целувки!

      Изтриване
    2. О, от търговците на Юндола и аз съм се парила, затова сега само изкачваме баирите и се дивим на красотите. А за Южните Родопи нямам думи - и красота, и вкусотия, и прекрасно отношение от местните! Целувки!

      Изтриване
  6. Пепи,
    не съм ползвала този боб, но знам и съм приготвяла смилянски.Много е труден обаче за отглеждане при нашите климатични условия към Варна и Добрич.Но за сметка на това е много вкусен.Не съм посещавала Велинград, но сестра ми е ходила няколко пъти и този град и е любим.При повод да го посетим ще търсим и този вид едър боб.Чудесно е да се приготви на салата или печен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и при нас не вирее едрия Ели. Само дребния. Но съм доволна от него, защото бързо увира.
      Ако имаш повод, или на кого да поръчаш - вземи от него и го пробвай.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...