13 август 2020 г.

Доматена крем супа

      Освен любимата доматена супа и скоро показаната Гаспачо , през лятото имам още една любима с този зеленчук :) крем супа от домати с крема сирене :) Въпреки тафталогията в името, супата е плътна и много вкусна с добавеното сирене вътре, което убива и част от киселиността на доматите. Цветът :) не е от най-приятните, но нищо не е съвършено в този свят  girl_haha

Продукти за 4 порции: 
ок 800г домати 
1 чушка (ок 200г)
1   картоф ( ок 250г)
2 моркова 
60  мл олио 
1 с.л. масло
2-3 скилидки чесън 
1 равна ч.л. сол 
1 с връх ч.л. захар
10-на листа босилек 
5-6 стръка магданоз 
5-6 стръка копър 

200г крема сирене -   това , или домашно ползвам 

Приготвяне: 
* Всички зеленчуци се имиват обилно* !
* Доматите, морковите   и картофът се белят и заедно с почистената от семената чушка - нарязват на едро. 
* Поставят се в 500мл вода, заедно олиото и варят на средна степен на котлона :) докато омекнат зеленчуците (картоф и морков)
* Прибавят се нарязаните босилек, магданоз, копърът, скилидки чесън, сол и захар и вари още 4-5 мин. 
* Тенджерата се отмества от котлона и оставя да се охлади за 5-6 мин. 
* Пасират се всички зеленчуци.  Когато сместа стане гладка се прибавят крема сиренето и маслото и пасира отново за минутка. 

Докато супата ври, от течността трябва да се изпари  ~250-300мл. и да останат зеленчуците с малко течност. За всеки случай, отделете малко от водата и тогава пасирайте зеленчуците, а ако е много гъста - прибавяйте от бульона.  Ако си знаете вместимостта на съдовете - при готови, сварени зеленчуци количеството трябва да е ок 1,1 - 1,2л.

Може да сервирате с още настъргано твърдо жълто сирене :) и крутони, или с лентички запечен бекон. Но през лятото дори аз харесвам супите мезмесни . 


*Болднах изречението за миенето на зеленчуците.  Принципно се старая   да купувам зеленчуци и плодове рано, преди да са ги опипали всички. Инстиктивно. Но по време на карантината се загледах, че хората масово не само ги опиват, ами ги и мачкат, разхвърлят и премятат от касетка в касетка. Особено в хипермаркетите.  Малко повече предпазливост не вреди и за себе си съм избрала след обилно измиване да ги оставя за 30-на мин. в студена вода. 

2 коментара:

  1. Много интересна супа Пепи.Чудесна е, изглежда толкова красиво.Записвам рецептата за проба.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да я пробваш, Ели, докато все още има хубави домати на пазара.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...