Едва ли някой, ходил по нашето черноморие не е виждал да продават такива дребни скариди във фунийки:) Като семки за чоплене. Преди години, когато нямаше разнообразие от морепродукти, те си бяха деликатес , който сега често подминаваме, защото има големи, които често сервират и обелени. Но тези не отстъпват по вкус, хрупкави са, приготвят се бързо и са чудесно мезе за бира, или бяло вино Само дето ни гледат с едни очета...
Това лято прескочихме Бялото, но за пръв път мога да кажа, че много ми хареса на Черното море :) Чистата вода на Синеморец, приятния хотел и хубава храна (в голямата си част). Предни лета поръчвах на младежа да ми носи от морето; сега пътят от Синеморец ми се видя дълъг и естествено починахме в Бургас при рибния пазар. Преди обяд, когато зареждаха стоката още И ще споделя как ги правя тези малки, хрупкави скариди. Ако пък вземете да си купите и се откажете да ги правите - винаги може да ги вложите в един рибен бульон.
Продуктите са:
дребни черноморски скариди, сол, брашно и олио за пържене.
студени бяло вино (за мен) и бира (за него) - в нашия случай днес
Скаридите са толкова, колкото сте купили :) За една такава порция са нужни около 150 г - те са леки. Може разбира се да си купите повече и след като измиете и отцедите, да замразите в торбички за по едно пържене.
Всяка порция се пържи отделно, за да могат да се пържат бързо и равномерно, без да спада температурата на олиото, както се получава, ако изсипете много наведнъж. Не се чистят.
* Измиват се обилно на течаща вода :) отцеждат и подсушават на кухненска хартия за 5-6 мин.
* Посоляват се. Леко, като имаме предвид, че морепродуктите са си една идея по-солени от всеки друг продукт.
* Поръсват се с брашно и разбъркват. Прехвърлят се в сито, или в гевгир, за да се отръскат от излишното брашно.
* През това време се загрява олио за пърженето им - за да не се хаби много олио, ползвайте касерола, или по-тесен тиган, в който олиото да бъде ок 2см.
* Когато олиото заври (пробвайте с една "семка" - като я пуснете тя трябва да остане горе над мазнината и да цвърчи) скаридите се пускат в него да се пържат. Разбъркват се 1-2 пъти, вижда се как си сменят цвета и буквално за 2 мин. са готови.
* Изваждат се с решетъчна лъжица на кухненска хартия, която ще поеме мазнината. Тук внимавайте да не ги струпвате на куп в чинията, а ги разпределяйте на един ред, защото иначе долните се задушават.
* По същия начин и следващите приготвени за пържене партиди.....
*** Преди време съм слагала черен пипер със солта, но честно казано може и без него. Само парче лимон е достатъчно.
Разкош в чиния.
ОтговорИзтриванеПридърпвам си една и засядам.
Дърпай. Снощи пак правих 😋
ИзтриванеСтрашно много ги обичам,но съм от Пловдив.Само такива скариди ям.
ОтговорИзтриванеи аз :) ама нали сме далеч от морето, обичаме морската храна.
Изтриване