29 август 2020 г.

Пържени черноморски скариди

       Едва ли някой, ходил по нашето черноморие не е виждал  да продават такива дребни скариди във фунийки:)  Като семки за чоплене. Преди години, когато нямаше разнообразие от морепродукти, те си бяха деликатес :girl_prepare_fish:,  който сега често подминаваме, защото има големи, които често сервират и обелени. Но тези не отстъпват по вкус, хрупкави са, приготвят се бързо и са чудесно мезе за бира, или бяло вино :wink1:  Само дето ни гледат с едни очета... 
      Това лято прескочихме Бялото, но за пръв път мога да кажа, че много ми хареса на Черното море :)  Чистата вода на Синеморец, приятния хотел и хубава храна (в голямата си част). Предни лета поръчвах на младежа да ми носи от морето; сега  пътят от Синеморец ми се видя дълъг   и естествено починахме в Бургас :wink1: при рибния пазар.  Преди обяд, когато  зареждаха стоката още :girl_prepare_fish:  И ще споделя как ги правя тези малки, хрупкави скариди. Ако пък вземете да си купите  и се откажете да ги правите - винаги може да ги вложите в един рибен бульон. 
Продуктите са:
дребни черноморски скариди, сол, брашно и олио за пържене. 
студени бяло вино (за мен) и бира (за него)  - в нашия случай днес :drinks:

Скаридите са толкова, колкото сте купили :) За една такава порция са нужни около 150 г - те са леки. Може разбира се да си купите повече и след като измиете и отцедите, да замразите в торбички за по едно пържене. 
Всяка порция се пържи отделно, за да могат да се пържат бързо и равномерно, без да спада температурата на олиото, както се получава, ако изсипете много наведнъж. Не се чистят. 
* Измиват се обилно на течаща вода :)  отцеждат и подсушават на кухненска хартия за 5-6 мин. 
* Посоляват се. Леко, като имаме предвид, че морепродуктите са си една идея по-солени от всеки друг продукт. 
* Поръсват се с брашно  и разбъркват. Прехвърлят се в сито, или в гевгир, за да се отръскат от излишното брашно. 
* През това време  се загрява олио за пърженето им - за да не се хаби много олио, ползвайте касерола, или по-тесен тиган,  в който олиото да бъде ок 2см. 
* Когато олиото заври (пробвайте с една "семка" - като я пуснете тя трябва да остане горе над мазнината и да цвърчи) скаридите се пускат в него  да се пържат. Разбъркват се 1-2 пъти, вижда се как си сменят цвета и буквално за 2 мин. са готови. 
* Изваждат се с решетъчна лъжица на кухненска хартия, която ще поеме мазнината. Тук внимавайте да не ги струпвате на куп в чинията, а ги разпределяйте на един ред, защото иначе долните се задушават. 
* По същия начин и следващите приготвени за пържене партиди..... 

*** Преди време съм слагала черен пипер със солта, но честно казано може и без него. Само парче лимон е достатъчно. 



2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...