1 февруари 2021 г.

Пръжки (джумерки)

 

        Най-добрата дата за тази публикация :) Честит Трифон Зарезан! 
        В едната част на Родината известни като пръжки, в друга (включително моето родно място) - джумерки. Само да направя уточнението, че това са пръжките от шареното месо (усмянката/висменката, коремната част на прасето), които се хапват сготвени с кисело зелето, или ей така изпържени, а може и с качамак (както аз много ги харесвам). Другите пръжки се получават от претапянето на сланината на прасето за мас (по-късно ще допълня как се прави, защото има един материал, който си чака реда да го превърна в мас). В градски условия месото може да не бъде точно тази част на прасето, а всяко шарено - само трябва да гледате да е 1/1части  месо и мазнина/тлъсто.  Правя ги така, както татко ги прави години наред на "свинската Коледа" - да се разбира прибиране на прасето във фризери и буркани.  Маста, която се получава е червена :) от пипера. И сме яли филии с такава червена мас, която е по-вуксна от бялата.  

Необходими (за 4 чинии с пръжки) 
са 2-2,5 кг много шарено месо (или от онази сланина, която има пластове месо по нея, от която изрязвам дебелата мазнина, а оставям месо/мазно - долу горе 1/1 части)

200-250 мл . зелева чорба/сок 
1 ч.л. червен пипер 

И приготвянето е лесно :) 
Месото се нарязва на кубчета с еднакъв размер - колкото са по-ситни, толкова по-бързо ще се изпържат, но пък се губят :) затова ги нарязвам долу горе с размери 2см. 
* Поставят се в широка тенджера и към тях се  прибавя ~ 300мл вода. 
* Включва се котлона и се задушават/под капак, докато водата се изпари.  През това време те са си пуснали мазнината. 
* Прибавя се зелевия сок и вече без капак се варят, докато отново останат на мазнина. Тук трябва да се посолят, ако Вашият сок не е много солен (като нашия :)  Най-добре извадете едно парченце месо и го опитайте. 
* Тенджерата се отмества от котлона, прибавя се червения пипер и разбърква. 
* Прецежда се през цедка, в купа, където да се  събере мазнината, а готовите пръжки може да се хапват  :) както ги харесвате, докато са топли и хрупкави. 

А аз харесвам - на качамак,  върху сготвеното кисело зеле,  наредени до чиния боб с парче праз, или лук.

Мазнината - може да се използва за печене на картофи. Всъщност тя не е препържвана, защото в момента, в който пръжките са готови, тя  се отмества от котлона. 
Ако пък направите пръжките по-ситни, да знаете, че в някои краища в България се прави тутманик/пенерлия с пръжки. 


11 коментара:

  1. Майка ми е от с.Орлов дол.Там викат на пръжките джумерки.С кисело зеле и осмянка стават фантазия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Орловдолци сме все хубави хора, нали :)

      Изтриване
    2. Аз съм омъжена в с.Оглов дол.Там осмянките са легендарни.В деня преди да почине свекърва ми готвих по нейния начин кисело зеле.Хапна си много хубаво и каза:Като осмянката е в село!

      Изтриване
    3. 🤗🤗🤗 вкусна е, много.

      Изтриване
  2. Честит празник, Пеп! Знаеш ли, какво ме учуди:), че и при нас продават пръжки:), а аз си мислех, че са българско ястие. Даже са деликатес. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Кате :) и аз скоро научих, че при вас има хляб с пръжки :) Не бил само наш деликатес :)
      Прегръдки на теб !

      Изтриване
  3. Писах, трих, писах, трих.... Жестока си, тъй да знаеш!
    И пръжките са жестоки!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи,
    и по нашия Варненски край името на този деликатес е джумерки.А понякога и пръжки ги наричат.Преди години сме ги правили на село.Дядо ми и баба ми вече починаха и няма кой да отглежда животни, да приготвя наденици, джумерки и други домашни специалитети.Хубаво е ,че обясняваш и показваш.Някои градски хора нямат никаква представа кое как се прави.
    Поздрави, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Знаеш ли, когато дойдох в Стара Загора, думата джумерки почти никой не беше чувал от познатите ми и много се смееха :) И като присадена старозагорка, свикнах и аз пръжки. Но като си ида на село, езикът сам се обръща и казвам "джумерки". Много ги обичам с нарязан праз и самардала, в кутия, да замръзнат хубаво в хладилника. Чудесно мезе са.
      Сега много хора не ги познават, но слава богу в интернет има досдтатъчно начини за приготвянето им, стига да искат. Само хубаво месце да се намери.

      Изтриване
  5. О, чудесни са! За първи път чувам това име - джумерки, баба и дядо правеха на село, и им казваха пръжки, но не съм яла и тази осмянка, даже не съм чувала и за нея. От шарено месо ги правеше баба, но това със зелевия сок и червения пипер ми е непознато. Бих опитала, в Лидл понякога пускат едно такова нарязано месо за пръжки. Стана ми интересно и това с праза и самардалата, то и за нея научих от теб преди години. Праза суров ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Веси, суров, ситно нарязан.
      Пробвай някога по моя начин, ако попаднеш на хубаво шарено месо

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...