4 ноември 2021 г.

Шоколадови фъдж "трюфели" с карамел

 
        Рецепта, която приготвих и Ви предлагам покрай седмичното  кулинарно-филмово предизвикателство от ФБ групата "Сол и пипер". Сещате се, че темата е била по филма Шоколад. По-хубаво от всеки шоколад :) е мноооого шоколад. Често в пристъпи на тиха кулинарна лудост правя шоколадови трюфели; тези са малко по-различни заради карамела и кондензираното мляко в тях. Опитайте ги, правят се сравнително бързо (30 мин) и си заслужават всяка хапка. А компания може да им прави чаша горещ лют шоколад. 
Продукти:
200г черен шоколад (70%)
20г масло
200г кондензирано мляко (1/2 консерва от 397 г)
30г какао + още 40-50 гза поръсване
130г дулсе де лече (1/3 консерва от 397г )

Приготвяне
* В касерола, или малка тенджера на водна баня се загрява млякото с какаото,  карамела и начупения шоколад при непрекъснато разбъркване (карамелът е малко твърд, да може да се разтопи добре.)
* Изсипва се  в правоъгълна форма  прибл. 20/22см   покрита със стреч фолио. 
* Сместа се изравнява, покрива се отново с парче стреч фолио (онова на дъното оставих по-голямо и с него покрих) и прибира в хладилник за поне  2-3 часа. 
* Изважда се на плот/или дъска заедно със стреч фолиото.  Нарязва се с мокър горещ  нож (загрявате кана с вода и топвате ножа в нея) .
* Отрязаните парчета се овалват в какаото (на лист хартия е удобно). Преди всяко отрязване на парче, ножът се намокря и отцежда, за да не лепне сместа по него и да намачква следващите парчета. 
* Държат се в кутия в хладилник, под капака на която има кухненска хартия, която да обира влагата, която би се появила


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...