Най-вкусният бюрек със спанак и сирене, който не бях правила поне година, защото открихме с девойчето баничарница с турски кори и всякакви бюреци. И бяха страхотни, сочни, с много плънка, хрупкава коричка по края и мека вътрешност. С новата учебна година (в близост до едно училище са) първо поскъпнаха от 1,90 на 2,50лв (което си е с 1/3). Разбираемо е, брашното и олиото поскъпнаха. После ги намалиха откъм размери. Разбираемо е :) токът поскъпна. Третия път обаче плънката беше много оскъдна, на места дори само сухи кори; тук там спанак и 3 зрънца сирене. Не е разбираемо, но помислих нещо баничарката се объркала и миналата седмица в почивния пак се наредихме с девойката. Това беше последният им шанс. Не знам зодията ми ли е виновна, или аз съм си серсем човек :) но на някои неща и хора трети шанс не давам. А бюреци пак ще си правя, имам хубави турски кори, дори замразих няколко пакета.
Давам количествата за 1 такава кръгла, голяма кора, от която излиза бюрек, достатъчен да нахрани двама души :) средно гладни. Правя ги в такива тавички за еднократна употреба (20/18см размер), но ако правите с 2 и повече кори, може да ги приготвите в голяма тава, отделени помежду им със сгънат на 3-4 ката лист хартия за печене. Така или иначе и на дъното на тавата слагам, когато правя в нея.
Продукти:
1 голяма кръгла, ръчно точена кора тип Одринска (160г и е теглото)
250 г пресен спанак
1 връзка пресен лук (4 стръкчета )
щипка джоджен, или мента
щипка сол
50-60 г масло + още 1 лъжица за намазване на тавата
150-200 г сирене
100г кисело мляко с 1/2чл. сода за хляб, угасена в него
50мл прясно мляко
1 яйце
Приготвяне:
* Почистеният спанак се нарязва на едро и заедно с нарязания лук се задушават в маслото до омекване (Ако спанакът е задушен, какъвто често ползвам от фризера, се размразява и отцежда много добре, нарязва и прибавя към задушения лук)
* Подправя се със солта и джоджена и оставя да се охлади за 5 мин.
* Прибавя се натрошеното сирене, киселото мляко със содата и разбъркват.
* Фурната се загрява на 200*С.
* Дъното на тавичката се намазва тънко с масло.
* Кората се разстила на масата и плънката разпределя върху нея.
И сега се подхваща с двете ръце и набира към средата :) за да може лесно да се прехвърли в приготвената тавичка.
* Там се дооправя - с ръце се намества, за да стане долу горе навсякъде с еднаква дебелина.
* Залива се с разбитото яйце с прясно мляко.
* Пече се в загрятата вече фурна за около 20 мин /до зачервяване. Тези алуминиеви тавички са тънки и се изпичат по-бързо, отколкото в нормална метална, или керамична тава. Но лесно може да повдигнете крайчето отдолу и да проверите дали е изпечена и отдолу (отгоре се вижда)
* Изважда се и ако искате да остане с хрупкави крайчета - не я завивайте, извадете на решетка и охладете, преди да сервирате. Но ако я искате мека, пухкава душичка - покрийте с кърпа.
* Изважда се и ако искате да остане с хрупкави крайчета - не я завивайте, извадете на решетка и охладете, преди да сервирате. Но ако я искате мека, пухкава душичка - покрийте с кърпа.
Ооооххх, малеее,какви мисли ме спохождат...
ОтговорИзтриванеС леко накуцване се понасям към кухнята...турски листи имам!
Шъ Идем ...БЛАГОДАРСКО, ПЕПИ!
Знам, че си заредена, Норчи :) Да ви е сладко!
ИзтриванеПревъзходен е този бюрек! Много изкушаваш! При нас такива неща не правят по баничарниците...
ОтговорИзтриванеТази не е класическа баничарница, Ил. "Гюзлемите на баба ти" май беше. Няма други тестени закуски, освен такива, с одрински кори - баница с праз, лук, с кайма, гюзлеми.
ИзтриванеМммм... Пепи, просто разкош!
ОтговорИзтриванеПоздравления!👏👏👏
Благодаря, Танче :) Направи го на пладите хора, ще харесат :)
ИзтриванеЕха! Това е разкош, Пепи! Записано в графа: Непременно да се опита! Благодаря за рецептата! Целувки!
ОтговорИзтриванеда, непременно опитай, Сонче! При васа поне и кори имате хубави :)
ИзтриванеПрегръдки!
Не съм се сетила да пека в тези еднократните форми за ежедневието:)
ОтговорИзтриванеОх, как обичам хрупкави крайчета на баница...ще го пробвам, поне спанак вече има и през зимата:)
Научих се да ги ползвам, когато децата се отделиха :) Има "манджи", които не става да изпращам кутии, или да не са довършени докрай-такива еднократни алуминиеви се оказаха много удобни с различните си размери и че могат да допекат нещото си в тях.
ИзтриванеЗвучи чудесно!
ОтговорИзтриванеи е чудесен :)
Изтриване