7 февруари 2022 г.

Кекс с газирана напитка

 

       Един най-обикновен кекс,  който по времето на соц-а беше много модерен затова, че е правен с швепс. Не за друго, ами защото швепсът често изчезваше от магазините. После стана модерен с Фанта, а моят днешният е с Миринда :) Това не е платена реклама, но кексът е от най-лесните и се получава с всяка безалкохолна  напитка, която естествено не е горчива и няма да го оцвети в черно-лилаво. Противно на мненията, че може да се направи с изоставащо безалкохолно в някоя бутилка, вярвам, че колкото е по-газирана напитката, толкова повече спомага за образуването на ония хубави мехурчета в сместа и го прави въздушен. Основавайки се на тези обикновени съставки, в сместа може да се прибавят орехи, стафиди, какао, шоколад, или парченца локум. 

Формата ми е с d ~24 см горе, както се вижда с отвор в средата. Ако Вашата е различна, трябва да знаете, че е добре да пълните формата 2/3 от височината и, за да не прелее. 

Продукти: 

3 средни яйца
1 ч.ч. захар (от 240 мл)
80 г масло
200мл безалкохолна напитка (в случая Миринда)
2 и 1/2 ч.ч.брашно (от 240 мл)
ванилия
7 г бакпулвер (това е 2/3 от пакетчето от 10г)

още 1 ч.л. масло и 2 лъжици брашно за поръсване на формата
пудра захар

Приготвяне:
* Яйцата и захарта се разбиват до побеляване на сместа (ами най-лесно и бързо е с миксер).
* Прибавя се разтопеното масло и разбърква, след него - газираната напитка.
* Разбърква се, колкото сместа да поеме течността.
* Брашното се смесва с бакпулвера и прибавя на 2-3 пъти към сместа - при всяко прибавяне отново разбърква (за това не е нужно миксер, може и с телта за разбиване на яйца ) При последното добавяне на брашно се сипва и ванилията.
*Ако ще се прибавят разни стафиди и ядки - сега е момента. Ако искате, разделете сместа на две части и в едната сложете какао. Ако като мен обичате много с локум, нарежете локума на парченца и го поставете в сместа непосредствено преди печене.
* Формата се намазва с допълнителната лъжица масло и поръсва фино с брашното.
* Сместа се изсипва в нея и поставя да се пече в долната част на фурната (моята е 2см. над дъното и) . Едва тогава тя се включва на 180*С, само на долен реотан (ако нямате такава, може и на горно и долно печене).
* Така се пече 30 мин, след които се включва да пече отгоре и отдолу.
* За около 20 мин. кексът е готов, но тъй като градусите на фурните и материала на кексовите форми никога не са еднакви, задължително проверете дали е изпечен с дървено шишче - ако излиза сухо - готов е. Ако има лепнеща смес по него - печете още 7-8 мин и пак пробвайте.
* Готовият кекс се изважда, оставя да се охлади за 10 мин във формата, обръща се и поръсва с пудра захар ( или намазвате с течен шоколад :yum: )


6 коментара:

  1. Редовно правя кекс с лимонада или газирана вода Пепи.Както и баници с напитки.Стават много вкусни и придобиват красив външен вид.
    Поздрави и успешна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Преди години правих баница с лимонада и много я харесвах :) но половинът не и повече не съм. Виж, с газираната вода нямаме проблеми :)
      Поздрави и на теб, Ели и хубава седмица!

      Изтриване
  2. Наминах тази вечер да издиря линка към една рецепта и като видях най-новата публикация в блога се усмихнах! Точно днес правих и аз за пръв път кекс с газина вода, но по-различна рецепта от тази - постен вариант!Изненадах се колко добре се получи с толкова икономични продукти!
    Чудно, изглежда твоят Пепи! 😘

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам да видя постния вариант при теб, Мария :) Твое-лошо-няма, със сигурност ще ми хареса и преди Великден ще зарадвам постещата ни девойка-
      Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Колко назад в годините ме върна! :) Наистина много често го правехме. А относно газираната напитка - напълно си права - колкото по-газирана е, толкова по-хубав става. Иначе си е една подсладена вода.
    Прегръдки от мен, Пепа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мили спомени, нали 🤗
      Прегръдки и от мен, Ина!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...