25 март 2023 г.

Палачинки с брашно от нахут

 

       Продължавам с различните палачинки. Ще споделям само опитите, в които пак се получават тънки и нежни, както обикновените :) Най-малкото защото не харесвам дебели палачинки тип американски. Тези са с нахутено брашно. Предполагах, че ще стават по-плътни, но пак са крехки . Сместа е достатъчно рядка и се разстила добре в тигана и дори по-бързо и добре стягат от нежните с оризово брашно. Подходящи както за сладка, така и за солена плънка.

      Ще Ви покажа и уреда, с който ги правя напоследък, тъй като в къщи оредяхме и не правя една купа със смес :) и да залагам 2 тигана, а малко -7-8 броя. Сигурно сте виждали т.нар. магически миксер на Tupperware - приличащ на шейкър. Който може да се използва не само за смес за палачинки, но и за разбиване на шейкове, айран, дресинги, яйцата за омлет. Капакът му уплътнява много добре и няма шанс да опръскате навсякъде, докато го разтръсквате с ръка. Вместо купи, миксер, или бъркалка - слагате 2-3 яйца, наливате млякото, брашно и щипка сода и след 20 сек. започвате да правите палачинките (пр.)
 

Продукти за 6 палачинки:
2 яйца
100г брашно от нахут
100мл прясно мляко
100г кисело мляко
50-60 мл вода
20-30 мл олио
щипка сода за хляб
щипка сол

масло за намазване на готовите палачинки
олио и масло за намазване на тигана

Ако обичате палачинките по-дебели, сложете още 2-3 лъжици брашно в сместа. 
Приготвяне:
* Яйцата се разбиват за кратко.
* Прибавят се течните продукти и отново разбиват.
* Прибавят се брашното, солта и содата и всичко разбива добре, докато сместа стане гладка.
***Или всичко това се поставя в шейкъра на Tupperware (на дъното яйцата и после останалите продукти) и разбива за 15-20 сек.
* Пекат се както обикновените палачинки - в тънко намаслен тиган (със смесени олио и разтопено масло) се сипва смес, която се разпределя равномерно по дъното на тигана.
* След като се изпекат от едната страна се обръщат, изпичат и от другата.
* След изваждането веднага се намазват тънко с масло.
Моите днес са солени :) и изобщо напоследък са такива, но вие може да си ги хапвате със сладко, с мед.....както ги обичате. Просто с тях ще избегнем бялото брашно.



2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...