19 март 2023 г.

Палачинки с оризово брашно

 

        Тези са едни по-различни в колекцията ми палачинки. От известно време се опитвам да пропускам бялото брашно и включвам всякакви други, безглутенови. Тези с оризовото брашно се получиха много добри и ще ги споделя, макар и дозата, която правих да е твърде малка. Винаги може да се увеличи. По принцип ги харесвам палачинките да са правени с кисело мляко, но тук не бях сигурна как ще се получат и приготвих с прясно. Тънички и меки са. Следващия път  ще пробвам и с кисело мляко, а заради едната девойка ще сменя и прясното мляко с оризова сметана, да си хапне и тя на воля. 

Продукти:

4 яйца
90 г оризово брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
400 мл прясно мляко
масло за намазване на тигана (кокосово, или краве)

Приготвяне:

* Яйцата се разбиват за кратко.
* Прибавя се млякото, след него оризовото брашно, заедно с щипката сол и бакпулвера.
* Всичко се разбива до гладка смес (като боза е).
* Загрява се тиган с равно дъно (за палачинки).
* Преди всяка палачинка се намазва тънко с маслото.
* Сипва се от сместа и веднага разлива по цялото дъно на тигана.
* Оставя се да се запече (на средна степен на котлона), докато крайчетата леко покафенеят -ок 2 мин. и се обръщат с шпатула от другата страна. През това време не се побутват, разместват, чоплят :) защото са много крехки.
* Когато се запекат и от другата страна се изваждат в чиния и веднага намазват съвсем тънко с маслото.
* Така се процедира и със следващите, но преди всяко вземане от сместа с черпак, тя се разбърква, защото тежката част се утаява на дъното.

* При мен излязоха 6бр., тънички, тиганът ми е с d ок 26-28 см. Плънката е сладка, или солена - по желание :):



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...