11 февруари 2024 г.

Пържени бъбреци с лук

 

       Бъбреците са субпродукт, който аз обичам, за разлика от повечето хора :) и по-точно заради аромата им. Ако се приготвят правилно и изкиснат, този аромат изчезва, но честно казано  докато се приготвят, "аромат" се носи из въздуха - като с готвенето на шкембе. ако може единият ден да ги приготвите, а другия да ги хапвате.  По един и същ начин приготвям различните видове бъбреци - телешки, свински, тук са заешки. 

      Относно почистването и изкисването - бъбреците   цепвам на две, или на четири, ако са големи и почиствам хубаво от белите ципи. Нарязвам на хапки, като за готвене. Поставям в марината от вода и оцет - равни части, да ги покрие, нарязан лук и счукано зърно бахар. Оставям да престоят така до 24 часа в хладилник.  

Продукти за 2-3 порции:
около 500 г бъбреци
1/2 ч.л. сол за варенето им

3 глави лук
щипка сол
щипка черен пипер, щипка риган, или мащерка
100 мл бяло вино
50-60 мл олио
2 с.л. оцет
1 с.л. захар

Приготвяне:
* След като са почистени и изкиснати по горния начин, нарязани, или само цепнати на две, бъбреците се отцеждат и измиват със студена вода.
* Слагат се да се сварят в леко подсолена вода: Заешките за 30 мин, свински и телешки - за час, от момента на завирането.
* През това време се подготвя лукът - нарязан на полумесци, първо се задушава с виното, оцета и олиото, докато остане на мазнина, тогава се прибавят подправките, солта и захарта.
* Запържва се с тях за минутка и прибавят сварените, отцедени бъбреци.
* Всичко се пържи още 2-3 мин.

По желание могат да се прибавят нарязани на ивици чушки   и гъби :) и се получава страхотно ястие. Моментът на прибавянето им е към края на задушаването на лука.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...