24 септември 2024 г.

Печени червени чушки в буркани

 

        Едва ли има семейство, в което не обичат печените червени чушки. Е, нашите не са от тях. Преди ерата на фризерите правехме по 20-на буркана, които до никъде не стигаха. Т.е. имаше само за зимата, за разумно ползване, не до нова реколта. Тогава и в магазините нямаше целогодишно зеленчуци. Преди 30-на години купихме първия фризер и естествено печените чушки вече слагахме там. Слагахме във фризер по всички чути/прочетени методи - с дръжки/без дръжки, необелени с люспите, бланширани, с аспирин.... И както за лютеницата минахме през поне 7-8 варианта, че да стигнем до нашия, така и с чушките :-) Почистени от семки, печени, обелени, отцедени  и в пакетчета във фризера. Неудобството след буркана е, че ако ти се дояде - трябва да чакаш да се размрази. Както с месото :) което трябва и да се сготви след размразяване, затова продължаване да правим буркани с месо. 

Това не е точно рецепта, но е нашия начин да подготвяне на чушките за в буркани. Защото сме имали години, когато са бомбирали и отивали на боклука. 

Чушките се измиват, почистват от дръжки и семници и пекат. Задачата за всички печени чушки тази година се падна на авджи Стоев. 

Следва белене. Ама много хубаво, не на чешмата, но с мокра ръка да се почистят всички черни останали парченца. 

Посоляват се - всяка поединично и нареждат  с отвора надолу ветрилообразно в тава, която е повдигната от единия край на нещо :-) дъска, трупче, чиния..... около 4-5 см.  Тавата не се пълни - оставя се свободна 1/3 от нея, където да се събира сока от чушките. Отвора на чушките е надолу, за да може се отцеждат в наклонената тава. 

Ние отцеждаме поне 6-8 (до 12 часа), като сокът, който отделят го събираме с чиста гъба и изхвърляме. 

Следва пълненето в буркани :) когато са прави се уплътняват по-добре. Между тях стръкове  магданоз  (може и нарязан, но така стръкчетата се отделят много лесно) , скилидки чесън и кръгчета моркови. 

Бурканите се затварят, запечатват с капачките  - гледам да са Омния, за да мога и след запечатването да мина ръба на капачката с гърба на ножа, да стегне силикона по-добре при стерилизирането. 

Поставят се в съд, който ще ги събере - на дъното или кърпа, или  някаква скаричка , Покриват се с 1см вода над капачката и включват да се стерилизират. Когато заврат,  засичаме 12-15 мин.  , веднага изваждаме от врялата вода и обръщаме на капачка, докато изстинат напълно. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...