17 декември 2024 г.

Ликьор Лимончело

 
      Или ликьор Цитрусчело, както Сончето го е нарекла. Моят си остана с преобладаващо количество лимони, кък и Мише едва го научи с това име, че да го обърквам сега. Заради него се навих да правя; той е фен на всякакви домашни напитки, започвайки от ракията и вино, собствено му производство. Преди две години се измамих да му донеса Лимончело от Соренто. А Лимончелото от Соренто е класика, приготвяно с най-хубавите и сладки лимони, които се отглеждат там. И миналата година носих от Флоренция, но определено не беше така "гъсто" като онова, а доста размитичко. Тази есен не донесох и съответно веднъж седмично получавам въпрос "Защо не ми донесе от оня жълтия ликьор". Все се канех да търся рецепта, но преди няколко дни Сончето ме спаси, като публикува нейния.  Вярно, че не минава дестилерия, както в Италия, но резултатът е много, много добър. 

Продукти:
6 лимона
2 портокала
500 мл. водка
захар в количество равно на сока от цитрусите

Почти всички плодове са третирани с препарати, затова ги заливам с почти вряла вода, добавям 1/2 пакетче сода за хляб и оставям така да престоят 2 часа в студена вода. След това изплаквам със студена вода.

Приготвяне: 
* С тънко ножче, или нож за кори на цитруси, се бели само горната им, цветна част - внимателно, да не хванете от бялата, защото е горчива.
* Обелените кори се поставят в съд и заливат с 400 мл водка. Затварят се с капак и прибират на хладно място за 24ч.
* На следващия ден се изцежда сока на плодовете (на цитруспреса, или сокоизстисквачка), прибавя се отцедения от коричките алкохол и захар - количеството захар е равно на количеството сок от плодовете - измерва се в една и съща мерителна кана :). Сокът от плодовете ми беше ок 700мл и сложих толкова количество захар. 
* Съдът се поставя на котлона и загрява, докато захарта се разтопи.
* Охлажда се, налива се в бутилки и прибира отново на хладно и тъмно място за 2 дни :) според моят дегустатор са му напълно достатъчни. Ще видим младите дегустатори какво ще кажат.

*Оставям на тъмно и хладно, като разбърквам всеки ден. След 3-4 дни е готово за консумация. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...