Рецептата за това пилешко доста нашумя през изминалото лято в разни варианти. Запазих си аз тази рецепта и реших да го приготвя, когато имам хубаво пилешко бяло месо - домашното и пасищните ясно, че не стават за такава бърза обработка, а бройлерно хубаво да намериш си е цяло изпитание. Как да е, тези дни стигнах до него. И днес на рождения ми ден споделям рецептата (малко променена) и моето изпълнение. При нас преди 37 години по това време решихме с Мише да се женим, само дето предложението беше с точилка :-) вместо с пиле. Много бързо се отзова тогава и ми направи, за да мога да направя баница за рождения си ден. Рецептата изглежда дълга, но не е. Приготвя се за около 30 мин.
Продукти:
~750 г пилешки гърди, обезкостени, без кожа, нарежете две пилешки гърди на половинки.
щипка сол
2-3 щипки черен пипер
2-3 щипки червен пипер
2 с.л. олио, или зехтин
2 с.л. масло
1 малка глава лук, ситно нарязан (шалот, или воден)
1 ч.л. риган
3-4 пасирани скилидки чесън
~150г сушени домати, нарязани
2 с.л. доматено пюре
1500мл сухо бяло вино
200мл пилешки бульон
200 мл готварска сметана
150 г пармезан - настърган
2 ч.л. мед
2 с.л. оцет
стръкче розмарин, или 2-3 босилек (аз правих с розмарин, малко стръкче, но нямах пресен босилек.)
1 с.л. масло
Приготвяне:
* Пилешките гърди се подсушават и подправят със: сол и черен пипер.
* Прибират се в хладилник за 2-3 часа.
* В тиган се загряват олиото и маслото.
* Пилешкото месо се запържва от двете страни за по минута и половина-две в мазнината, докато леко се запечата. Изважда се в чиния.
* В същия тиган се запържва лукът за минута, прибавя се пасираният чесън, ригана, червения пипер; прибавя се доматения сос и наливат виното и бульона.
* Пилешките гърди се връщат в соса и оставя да къкри тихо под капак за около 20 мин - по средата на времето гърдите се обръщат.
* Тогава се прибавят стръкчето розмарин, или босилек, нарязаните сушени домати, оцета и меда.
* За тези 20-на мин. лукът е задушен, а месото се е сготвило.
Тук малко по-различно от рецептата, но не обичам пресечени сосове, а в този има домат и вино :-) и за да съм сигурна, че няма да се пресича, когато слагам сметаната, вместо да сложа сметаната в соса, продължих:
* Месото се изважда в чиния.
* Сосът се прехвърля в дълбока купа, налива се сметаната, прибавят се 2/3 от настъргания пармезан и пасира почти до гладкост. Опитва се и ако трябва, се прибавя сол, или още малко мед. Моят бульон и пюре са със сол, затова не съм добавяла много, а имаме предвид, че и пармезанът е солен.
* Връща се в съда за готвене.; връща се и месото, прибавя се последната лъжица месо и котлонът изключва.
* Сервира се парче от месото, със сос, поръсени отгоре с още малко нарязан сушен домат и настърган пармезан.
Няма коментари:
Публикуване на коментар