По рецептата на Стенли Тучи за Спагети алла Нерано. Отдавна се каня да приготвя тази рецепта, но тези дни в една ФБ група мила дама ни подстрека :-) да сготвим по негова рецепта. Почти веднага се отзовах, не само защото много харесвам Стенли Тучи като актьор и кулинар, ами и защото никога няма да си простя, че преди 4 месеца на летището в Бергамо нямах смелостта да отида при този човек и поискам автограф, или снимка, или барем да го пипна че е жив човек. Но часът беше малко след 4.00, летището пълно, първия път като се разминавахме си мислех, че сънувам още; на някоя от следващите обиколки по лентите казах на Илли че и жената с него е копие на жена му и така си отидохме ние на контрола, а 2-3 дни след това той сподели в ИГ че са пътували от Милано/Бергамо ... и пак се ядосвам на себе си. Името му за пръв път ми се наби в Дяволът носи Прада, скоро изгледах Звездна нощ, а тези дни научих, че е играл в Бурлеска и ще си го пускам този филм да видя къде там е.
Връщам се на готвенето Тази рецепта ми се е набила в главата от епизод на В Търсене на Италия, където сготвиха лимонова паста с тиквички, а в книгата е Спагети с тиквички ала Нерано. Е, днес намерих 30 свободни минути и я направих. В неговите кулинарни предавания най-много харесвам това, че рецептите основно са простички, със сезонни и местни продукти, не особено връткави край котлоните. Тази е една от тях. Моите спагети са папарделе много, много вкусни, но честно казано бих я предпочела с патладжан (или паста Норма, но може би защото патладжаните са ми по-любим зеленчук от тиквичките.
4 малки тиквички (наистина малки)
олио за пържене на тиквичките
2 с.л. песто от босилек (нямах пресен, цяла зима си ползвам от запасите песто във фризера)
3-4 лъжици зехтин
250 г папарделе (или друга паста с яйца)
сол на вкус
100 г пармезан
2 скилидки чесън (от мен)
Приготвяне:
* Тиквичките се измиват и нарязват на тънки кръгчета, посоляват се и оставят 40-50 мин. да се "изпотят". Това е на-дългото време от "готвенето"
* Олиото се загрява и в него се изпържват всички тиквички - Според големината на съда наведнъж, или на 2 пъти, олиото трябва да бъде поне 1,5см, а тиквичките - подсушени на кухненска хартия. Пържат се не до зачервяване, а до бледо порозовяване Изваждат се да се отцедят на кухненска хартия.
* Пастата се сварява ал денте в подсолена вода.
* Изважда се в широк тиган, прибавя се зехтина, пасираните скилидки чесън и пестото.
* Разбърква се 2-3 пъти - за не повече от 2 мин.
* Прибавя се малко от водата при варенето и - около 100-120 мл. и половината от пармезана, настърган.
* Бърка се енергично, за да се разтопи сиренето. Когато течността стане с консистенцията на сосче малко се сгъстява, се прибавят и изпържените тичквички.
* Разбърква се още минутка-две и разпределя в две чини. Поръсва се с останалия пармезан.
Няма коментари:
Публикуване на коментар