6 февруари 2025 г.

Задушени жабешки бутчета с песто от босилек

 

       Жабешки бутчета обикновено хапваме панирани. И това, откакто  преди 2-3 ги открих в Ах, Морето  и в Метро; не сме тръгнали на лов за жаби :-) макар първите, които ядох през живота си бяха уловени на село в реката. Връщам се на бутчетата и съвсем отговорно заявявам, че панирани са най-вкусни. Обаче напоследък съвсем не ядем пържено и се наложи да мисля как да ги правя. Веднъж правих само с бяло вино и соев сос - харесаха ни, но им трябваше още нещо. И тъй като месото е крехко, като бяло пилешко, не му трябва много готвене и на принципа на пилешките филета с песто наместих и бутчетата. Ами това е, за сега така ще се правят. 

Продукти за 2 порции: 
400-500г жабешки бутчета 
200 мл прясно мляко*** 
60 мл светъл соев сос 
60 мл сок от лимон 
60г масло 
60 мл бяло вино 
черен пипер 

***Това с прясното мляко го правя за изчистване на миризмата, ако има такава. Всъщност при тези "питомните" няма никаква миризма, но за свое успокоение все пак ги кисна за 2 часа в  млякото. 

Приготвяне: 
* Бутчетата се поставят в прясното мляко и прибират в хладилник за 2 часа. 
* Отцеждат се и подсушават с кухненска хартия. 
* Поръсват се с черен пипер. 
* Поставят се в широк тиган (с капак) заедно със соевия сос, маслото  и лимоновия сок. Котлонът се включва и когато започнат да къкрят, тиганът се затваря с капак и оставят да къкрят на ниска степен за около 10 мин. 
* През това време течността почти се е изпарила. Разбъркват се. 
*Прибавя се пестото, размито с бялото вино и готвят под капак още 6-7 мин, докато отново останат на мазнина. 
* Сервират се веднага :-) времето е студено и не предполага бира, но едно хубаво розе много им подхожда. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...