16 февруари 2025 г.

Ньоки с яйца и зелен лук

 

Жак Пепен е един от известните кулинари (познат основно от малкия екран), които много уважавам, заради бързите и свежи, лесни за изпълнение в голямата им част рецепти. Не, че няма такива с лист А4 продукти и готвене 2 дни, но повечето са простички и както той казва "Много приятели и готвачи са удивени как с няколко прости и лесни стъпки получавате такива великолепни ястия. Леснотата е едно от основните предимства във "Всеки ден с Жак Пепен" (книгата, от която е рецептата): простота и елегантност на идеи, техники на готвене, съставки, комбинации и поднасяне". От тази книга имам няколко приготвени рецепти, най-любимата от които е кюфтета от наденица с гъби върху полента и тартар от сьомга. И не са просто кюфтета - често препоръчва за готвене да се ползва каймата от наденицата, която е придобила много приятен вкус в червото.
Ньоки с яйца и зелен лук е лесна и много вкусна рецепта, за която е необходим само един тиган, продуктите и не повече от 15 мин време за приготвянето им.
Продукти за 2 порции:
2 яйца
32-34 бр картофени ньоки (с бройката ми беше по-лесно - пакетите, които тук се продават са по ок 400-500г)
200 мл вода
40-50 г масло
1 с.л. олио (при него зехтин, но ястието е с малко продукти и зехтинът щеше да се усеща осезаемо тук)
2 щипки сол
1 щипка прясно смлян черен пипер
1/2 ч.ч. нарязан зелен лук
2 с.л. течна готварска сметана (при него е заквасена)
2 пълни с.л. настърган пармезан/3 с.л. на люспи (или друго подобно твърдо жълто сирене)
2 с.л. хрупкав пържен лук (от мен, вместо трюфел, за цвят и хрупкавост)
Приготвяне:
* Яйцата се разбиват в купа с щипка сол и пипер, сметаната и оставят за по-късно.
* Ньоките се разстилат на 1 ред в тиган, заедно с другата щипка сол, половината масло и олиото; прибавя се водата; тиганът се затваря с капак и се оставят да поврат за около 3 мин.
* През това време повечето вода се е изпарила. * Прибавя се останалото масло и зеления лук се готвят, докато започнат да цвърчат (да се изпари цялото количество вода).
* Прибавят се разбърканите яйца със сметана, като непрекъснато се разбърква всичко в тигана за около минута - докато стегнат яйцата, но да останат меки рохки.
* Тиганът веднага се отмества от котлона и сместа се разпределя в 2 чинии.
* Поръсва се с пармезана и хрупкавия лук и сервира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...