9 май 2010 г.

Пиле фрикасе

Простичка, но любима пилешка манджа. А това е и моя начин да я правя, така, както я харесват в къщи.

Продуктите са:
около 1.3-1,5кг пиле или пилешко месо
щипка корени за супа*
600мл прясно мляко (или 300гр. кисело мляко без лимона, като увелича водата с 200мл)
600мл вода
сока на 1 лимон
1 глава лук
50-70мл олио
5 с л препечено брашно
2 жълтъка
сол на вкус
1 каф. л черен пипер за поръсване

***корените за супа у нас са настъргани и изсушени корени от: магданоз, целина и пащърнак - много ароматни и много удачни за нелюбители на зелените пресни подправки. Ако няма - чушка, морков, стръкове и глава лук - цели. Когато месото се посвари - вадя ги и изхвърлям.

Приготвям го така:
Нарязвам пилето на порции.
Слагам го във водата да заври и отпенвам. /Или просто изчаквам да поври 10-15 мин. и прецеждам, а месото измивам и тогава връщам/. И пак или
Когато спре да пуска пяна, прибавям щипката корени, олиото, солта и ситно нарязания лук.
Ври на тих огън - ако е бройлер - около 30 мин. са достатъчни, ако е домашно пиле или кокошка - до омекване на месото. В такива случаи разделям птицата на 4 части, варя до омекване на месото, а после - обезкостявам и връщам в приготвения весеч сос.  

Соса го правя го с прясно или кисело мляко - каквото имам в момента.

с киселото мляко:
Правя застройка от яйцето, киселото мляко и брашното, като от врящия бульон с черпак отсипвам при нея и бъркам непрекъснато.
Щом топлата вече смес увеличи 3 пъти обема - започвам обратно прехвърляне на соса.
Изчаквам да заври и отмествам, наръсвам с едро смлян черен пипер.

с прясното мляко:

Вадя в отделна купа около 150мл. от този бульон и охлаждам.
Когато месото е омекнало, добавям топло прясното мляко на тънка струя.
Разбивам жълтъците със сока от лимона
Изчаквам яденето да поври 10-на минути още.
Прибавям към яйчната смес охладения бульон, прибавям брашното и пак по горния начин - горещ сос по малко в сместа, след това обратно.

10 коментара:

  1. тази рецепта звучи много вкусно,но ми прилича на сос бешамел с пилешко

    ОтговорИзтриване
  2. И двата соса са бели, но сос бешамел е задължително с масло и без добавка на яйца и лимон.
    А във варианта с кисело мляко пък съвсем не прилича на бешамел :) освен на цвят.

    ОтговорИзтриване
  3. Бих искала да споделя и моя любим вариант за приготвяне на фрикасе, без да имам претенции, че рецептата е моя. Взела съм я от готварска книга на български майстори готвачи: Порциите пиле варя заедно с 1 морков, няколко стрзка целина или 1-4 от грудката, няколко корена мадганоз (ако нямате в наличност такива, заменете с листа на пресен, малко черен пипер и сол на вкус. Вари се до полуготовност. Пилето се иъважда и се оставя да се оцеди.Бульо на се прецежда а зеленчуците се пасират. По желание оцеденото вече пиле може да запържите до златисто в масло. В същата мазнина запържвате 1 или 2 лъжици брашно (зависи колко ви е бульона) до златисто и разреждате по познати ви начин. Гарнирате пилето с варен ориз или пържени картофи и заливате със соса.

    ОтговорИзтриване
  4. Пропуснах да кажа, че пасираните зеленчуци се прибавят към соса. Рзбъркват се до получаване на хомогенна смес. Не се вари повече.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за хубавата рецепта .

    ОтговорИзтриване
  6. Фрикасето си стана чудесно, но аз малко пооплексах пейзажа, като незнайно защо, реших вместо брашно, да сложа нишесте и ми остана редичко. Нещо не докарах гъстотата :( Ще направя картофено пюре, за да оправя белята :) Благодаря, за чудесната рецепта! Другият път ще я спазя точно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами не трябвало с нишесте :)
      Нишесте се слага в сос, който е малко да не натъртва на нишестето ( при това натурално царевично)
      А във фрикасето и препеченото брашно придава приятен аромат.
      Нищо, другия път карай по рецепката :)

      Изтриване
  7. Опитах преди време рецептата и много ми хареса .Този вариант търсех доста време ,понеже не ям запържено.
    Единственото ,което пообърках е ,че се залисах и сложих цяло яйце ,пресече се ,но почти не се забелязваше при ядене .Много благодаря за рецептата вече мога да ям любимото фрикасе без запръжване .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявам се за закъснелия отговор :)
      В такива случаи, когато нещо се пресече, се ползва или пасатора, или цедка - ако е на топчета (брашно в соса) се разбива с пасатора; ако има парцалчета от яйце - прецежда се. Но щом е било едва забележимо - добре е.
      Радвам се, че си открила "своята" рецепта :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...