Простичка, но любима пилешка манджа. А това е и моя начин да я правя, така, както я харесват в къщи.
Продуктите са:
около 1.3-1,5кг пиле или пилешко месо
щипка корени за супа*
600мл прясно мляко (или 300г кисело мляко без лимона, като увелича водата с 200мл)
600мл вода
сока на 1 лимон
1 глава лук
50-70мл олио
5 с л препечено брашно
2 жълтъка
сол на вкус
1 каф. л черен пипер за поръсване
***корените за супа у нас са настъргани и изсушени корени от: магданоз, целина и пащърнак - много ароматни и много удачни за нелюбители на зелените пресни подправки. Ако няма - чушка, морков, стръкове и глава лук - цели. Когато месото се посвари - вадя ги и изхвърлям.
Приготвям го така:
Нарязвам пилето на порции.
Слагам го във водата да заври и отпенвам. /Или просто изчаквам да поври 10-15 мин. и прецеждам, а месото измивам и тогава връщам/.
Когато спре да пуска пяна, прибавям щипката корени, олиото, солта и ситно нарязания лук.
Ври на тих огън - ако е бройлер - около 30 мин. са достатъчни, ако е домашно пиле или кокошка - до омекване на месото. В такива случаи разделям птицата на 4 части, варя до омекване на месото, а после - обезкостявам и връщам в приготвения вече сос.
Сосът го правя го с прясно или кисело мляко - каквото имам в момента.
с киселото мляко:
Правя застройка от яйцето, киселото мляко и брашното, като от врящия бульон с черпак отсипвам при нея и бъркам непрекъснато.
Щом топлата вече смес увеличи 3 пъти обема - започвам обратно прехвърляне на соса.
Изчаквам да заври и отмествам, наръсвам с едро смлян черен пипер.
с прясното мляко:
Вадя в отделна купа около 150мл. от този бульон и охлаждам.
Когато месото е омекнало, добавям топло прясното мляко на тънка струя.
Разбивам жълтъците със сока от лимона
Изчаквам яденето да поври 10-на минути още.
Прибавям към яйчната смес охладения бульон, прибавям брашното и пак по горния начин - горещ сос по малко в сместа, след това обратно.
тази рецепта звучи много вкусно,но ми прилича на сос бешамел с пилешко
ОтговорИзтриванеИ двата соса са бели, но сос бешамел е задължително с масло и без добавка на яйца и лимон.
ОтговорИзтриванеА във варианта с кисело мляко пък съвсем не прилича на бешамел :) освен на цвят.
Бих искала да споделя и моя любим вариант за приготвяне на фрикасе, без да имам претенции, че рецептата е моя. Взела съм я от готварска книга на български майстори готвачи: Порциите пиле варя заедно с 1 морков, няколко стрзка целина или 1-4 от грудката, няколко корена мадганоз (ако нямате в наличност такива, заменете с листа на пресен, малко черен пипер и сол на вкус. Вари се до полуготовност. Пилето се иъважда и се оставя да се оцеди.Бульо на се прецежда а зеленчуците се пасират. По желание оцеденото вече пиле може да запържите до златисто в масло. В същата мазнина запържвате 1 или 2 лъжици брашно (зависи колко ви е бульона) до златисто и разреждате по познати ви начин. Гарнирате пилето с варен ориз или пържени картофи и заливате със соса.
ОтговорИзтриванеПропуснах да кажа, че пасираните зеленчуци се прибавят към соса. Рзбъркват се до получаване на хомогенна смес. Не се вари повече.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта .
ОтговорИзтриванеМоля :)
ИзтриванеФрикасето си стана чудесно, но аз малко пооплексах пейзажа, като незнайно защо, реших вместо брашно, да сложа нишесте и ми остана редичко. Нещо не докарах гъстотата :( Ще направя картофено пюре, за да оправя белята :) Благодаря, за чудесната рецепта! Другият път ще я спазя точно :)
ОтговорИзтриванеАми не трябвало с нишесте :)
ИзтриванеНишесте се слага в сос, който е малко да не натъртва на нишестето ( при това натурално царевично)
А във фрикасето и препеченото брашно придава приятен аромат.
Нищо, другия път карай по рецепката :)
Опитах преди време рецептата и много ми хареса .Този вариант търсех доста време ,понеже не ям запържено.
ОтговорИзтриванеЕдинственото ,което пообърках е ,че се залисах и сложих цяло яйце ,пресече се ,но почти не се забелязваше при ядене .Много благодаря за рецептата вече мога да ям любимото фрикасе без запръжване .
Извинявам се за закъснелия отговор :)
ИзтриванеВ такива случаи, когато нещо се пресече, се ползва или пасатора, или цедка - ако е на топчета (брашно в соса) се разбива с пасатора; ако има парцалчета от яйце - прецежда се. Но щом е било едва забележимо - добре е.
Радвам се, че си открила "своята" рецепта :)
Пепи, точно тази манджичка правих днес и се получи страшно вкусно! Благодаря ти за чудната рецепта. Надявам се да стигна скоро до блога и да видиш какви съм ги забъркала. :)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Стискам палци да те осени музата в писането, Гери :) Но по-важно е, че ти е харесала манджата :)
ИзтриванеДа ти е сладко :)
Пепи, искам да попитам, когато фрикасето се приготвя с кисело мляко към него ли се прибавят още 200 мл вода? Какво е като цяло съотношението готов бульон:брашно, защото все пак водата поизвира?
ОтговорИзтриванеДа, когато е с кисело яко, се добавя още вода. Оставяш да ври кротко и тихо, извира съвсем малко т водата, но ако е възрастна 😊 или домашна птица и трябва повечко време да се вари. Ако трябва се долива гореща вода. Общо около 1-1,1 л остава и брашното е 5 с л
ИзтриванеПП: извинявам се за грешките, но с телефон толкова ми се получава :)
ИзтриванеТази вечер сготвих пиле фрикасе по вашата рецепта. Получи се много вкусно и домочадието беше доволно!
ОтговорИзтриванеТова с домочадието е най-важното:)
Изтриване