13 април 2011 г.

Тарталети с лук, сирене ...........

и още нещо newsm03



Продукти за 4бр.:  (d~10-12см.)
500 гр. тесто  (може всякакво за хляб, но съм писала навсякъде, че  предпочитам ето това  )

3 средни глави лук, щипка сол, 2 с.л. зехтин


4 ч.л. магданозено песто (или 1 връзка магданоз,  пасирана с 2 с.л. зехтин )
60-70 гр. крема сирене
120-150 гр. сирене
по 60-70 гр. зелени и черни маслини без костилка
60-70 гр. каперси (отцедени, подсушени)
риган, черен пипер



Приготвяне:
* Лукът се нарязва на кубчета, посолява се и задушава в мазнината -прибавя се по малко вода, докато стане прозрачен, но и остане леко хрупкав.
* Тестото се разделя на четири равни части и оформя на топчета.
* Раздърпват се леко с намаслени ръце и се поставят във формите за тарталети, разстилайки тестото така, че да покрие дъното и страните на формата.  Тестото по страните на формата трябва да бъде по-дебело от това, на дъното.
* Магданозеното песто се смесва с крема-сиренето и се разпределя по дъното и страните на оформените тарталети.
* Прибавят се последователно нарязаните зелени маслини, каперсите и натрошеното сирене.
* Върху тях се разпределя задушения лук, поръсва със ситно нарязаните черни маслини, ригана и черния пипер.

* Формите се поставят в студена фурна и се включва на 200*; пекат се до зачервяване. Така тестото в студената фурна втасва и не се налага допълнително чакане за втасване.
* След като се изпекат се оставят 3-4 мин. и тогава изваждат.

* Много си подхождат с парче пушена риба или домат. Или нещо друго......
* Могат да се направят с готово тесто, което изключително много улеснява приготвянето им :)  А плънката може да бъде с други сирена, подправки...... Важно е лука да остане отгоре - леко хрупкав и запечен.

13 коментара:

  1. А тези вкусни тарталетки веднага си ги заплювам за изпробване :)
    Много ми харесват, Пепи!
    Чудесен утрешен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, тази розичка отгоре....
    Много вкусно предложение, с любими продукти!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат толкова съблазнителни, Пепи! Предполагам, че както с плънката, така и с тестото може без проблем да се импровизира. :)
    Благодаря ти за споделената рецепта и чудесната идея за оформление и поднасяне!
    Прегръдки с пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Не те бива,ако не ме издразниш с някое парче риба ... Страшни тарталетки!

    ОтговорИзтриване
  5. Ще чакам да споделиш дали са ти харесали, Лети :)
    Дани, може с розичка, може с резенче :) въпрос на вкус. На половинът не му се връзва риба и сирене, затова ги хапна с домати.
    Евка, благодаря ти! Разбира се, че може да се изпровизира и с двете, идеята е само в лука отгоре - знаеш, че така запечен е много вкусен.
    Йоли, обещава другия път - заек!

    Честит празник, дами! (днес е сряда :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Ммм, чудесно изглеждат, Пепи, и отгоре с това филенце от сьомга, няма как да не му се дояде на човек :)

    ОтговорИзтриване
  7. Искаш да кажа, че умирам за розичката!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Ина, то ако не е рибата кой ще ги погледне тия постни п тарталети :)

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи, и за някоя късна неделна закуска не бих ги отказала:) Заинтригува ме с това тесто...

    ОтговорИзтриване
  10. Ох, много са съблазнителни тези тарталети! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Обедена съм,че са много вкусни,колкото и изглеждат!

    ОтговорИзтриване
  12. Може, Диди, и в почивните дни става.
    Just V., Нели, радвам се, че ви допада предложението :)
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...