17 ноември 2018 г.

Обикновена солена туршия

          Докато все още има някакви зеленчуци на пазара :) да си покажа обикновената туршия.  А повечето от тези зеленчуци сега ги има целогодишно,  но кой яде туршия извън зимното време  smile1Имах добрите намерения да пусна преди месец нашата рецепта за обикновената туршия, но реших да изчакам  готова. Ако сега си направите, след 3 седмици :) около Никулден, ще имате готова.   За разлика от другата ни цветна туршия, с оцет, захар, или мед, тази солената е леко пренебрегвана от младите ни хора.  Ние с авджи Стоев си я уважаваме, пък и тя е полезна с естествено ферментиралите си зеленчуци. Както и киселото зеле. Няма да се обяснявам защо, ако имате интерес - тук е обяснено много добре.  
       Зеленчуците винаги са по избор - според това каквито обичаме :) преди години основно бяха зелени  домати, чушки, моркови и тук-там карфиол. Сега чушките са в съвсем малко количество, прибавям корнишони, включила съм броколи и  романеско броколи , а когато е готова, добавям в бурканите/бидончета ~ 5л. (много удобни) и маринованата бамя - този зеленчук го има само през лятото и когато се правят туршиите - няма. Затова си правя няколко бурканчета през лятото и тук добавям.  Броколите, особено романеско броколите са много крехки в туршията, може да пробвате с тях.  Пропорции на зеленчуците няма - каквито обичате най-много, от тях слагате повече :) У нас карфиолът е преобладаващ. Ползвам  стъклените от 3л и пластмасови биночета от 5л. Големият бидон от 20 и 50л ни идва в повече :) пък и с по-малките  е по-лесно за съхранение. 
 
Продуктите са: 
карфиол, корнишони, зелени домати, чушки (каквито има - и на вид, и на цвят, но тънката сиврия е най-добра според мен), моркови,  броколи, романеско броколи 

листа кервиз/целина;  дюлеви, или лозови листа, коренчета хрян,  черен пипер и синап на зърна. Парчета червено цвекло правят туршията розова на цвят :) 

Зеленчуците се почистват и измиват. Карфиолът и броколите са накъсват на големи парчета; доматите и корнишоните  се надупчват с вилица. 

Нареждат се в буркан -   възможно по-плътно. Между зеленчуците се наместват листата (дюлеви, лозови, или кервиз), обелените парчета хрян (на буркан от 3л. са достатъчни 2 парчета-колкото показалец). Зърната синап и черен пипер могат да се пуснат направо в буркана, но за да не полепнат по зеленчуците аз ги слагам в парче марля и завързвам. Най-отгоре  се поставя 2-3 см. пласт от листа. 

Измерва се водата, която ще трябва за саламура - като се напълни съда с вода :) и изсипе обратно в друг съд. Прибавя се сол - на всеки литър вода - 40г морска сол. Разбърква се, докато солта се разтвори и налива в буркана при зеленчуците. Затваря се добре с капак (метален, или винтов, не и пластмасов)  и оставя така за две седмици. Не трябва претакане, или обръщане. В началото капакът се издува, заради образувалото се налягане вътре, но към края на втората седмица се отпуска. 

Ние си я хапваме нарязана и полята със струйка олио, или зехтин. 


18 коментара:

  1. На тази туршия тая година й се размина. Не стигнах до нея. Догодина първо нея ще правя, живот и здраве ��

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи,
    в нашия дом вече няколко години правим само такава обикновена туршия, аз слагам 30 грама сол на литър и разклащам първоначално буркана нагоре надолу.Чудесна и много вкусна естествено ферментирала туршия се получава без мазнина и оцет.Тя е най - полезна между другото , защото зеленчуците са ферментирали и богати на ценни хранителни вещества.Не съм ползвала все още романеско в туршии, но тази година не го виждам в продажба.А бамята е много вкусна, аз я добавям и когато правя люти чушлета.Татко Бог да го прости много обичаше втасала бамя.Чудна е и твоята туршийка.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Догодина ще пробвам с по-малко сол, Ели. На киселото зеле слагаме толкова, но тук Мише все ме убеждава, че трябав да е 40 :) и слушам. И аз не съм виждала още романеско и ако пуснат скоро, ще заложа един по-малък буркан с него и моркови, пък после ще смеся.
      Благодаря ти, поздрави и на теб!
      А днес - честит празник!

      Изтриване
  3. Солената туршия си е класика! У нас я прави мама, като използва почти същата саламура и без броколи :). Записвам си я, Пепи, определено ми хвана окото и ме засърбя да я пробвам. Благодаря за рецептата! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Другият път и занеси броколи и романеско, Сонче :) Вкусни са ми толкова, колкото и карфиола.
      Целувки и за теб!

      Изтриване
  4. Догодина опитайте с листа от вишна.

    ОтговорИзтриване
  5. Това е страхотна идея, Пепи, Благодаря ти!
    Много красива и апетитна класика за сезона,
    още повече, че има време да я опитаме и ние...
    А днес: честит празник на Въведение Богородично,
    с прегръдка и благопожелания за теб и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди!
      Честит празник и на теб! Много здраве и благополучие и на твоето семейство!

      Изтриване
  6. Здравейте, пробвах рецептата тези дни. Ще видим какво ще излезе. Броколито го пробвах кисело в родния му Брюксел и ми хареса. :) За пръв път обаче чувам за другата му модификация- романеско броколи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако имате възможност - пробвайте и с него. Много е вкусно :)

      Изтриване
  7. Не знаеш какво ми причиняваш!:) Разкошна е, Пеп. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Ние я наричаме "сурова туршия", тази година не направихме, такъв проблем имам с киселини, че няма да опитам никаква май.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега, като стане киселото зеле, започвай да пиеш по една чаша зелева чорба сутрин. Естествената ферментация много спомага за стомаха, да знаеш - потърси и прочети, Веси.

      Изтриване
    2. Мерси, Пеп, ще опитам, че нищо не помага.

      Изтриване
    3. и от доктори съм чувала, че помага, Веси. Пробвай пък.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...