6 август 2023 г.

Добруджанки

 

       Или мързеливки, аламинутки, или бързи питки със сирене. Сигурно са малко хората,  които обичат тестото и не са започнали   с него точно от тези питки. Харесвам ги, че се приготвят много бързо - от бъркането, до изпичането за около 40 мин, но винаги съм била на мнение, че трябва да се хапват топли - недостатъкът на соденото тесто за мен.  Затова и дозата ми е сравнително малка, не както на повечето рецепти :-) - излизат 12-13 бройки.  Когато изстинат, не са толкова пухкави. Някак си през годините съм пропуснала да ги напиша тук, макар че  преди доста години споделих подобните средиземноморски питки с патладжани, които са същите, но обогатени :) с патладжан и колбас. Продуктите тук могат да не се спазват стриктно, сместа е гъста, но лепкава - не е тесто за месене и според гъстотата на млякото, размера на яйцата, или вида на брашното, последното може да бъде  две-три лъжици повече, или по-малко. 

Продукти
* 2 малки до средни яйца 
* 200г кисело мляко 
* 1 ч.л. сода за хляб, или  бакпулвер 
* 240г брашно  (в период на смесване на бяло и лимецово съм :-)
* 60г меко масло 
* 180-200 г натрошено сирене 

за поръсване:
~80г кашкавал 
семена - сусам, мак, нигела, ким 
може да се отдели единия жълтък за намазване, разбит с 2-3 лъжици прясно мляко. 

Приготвяне
* Фурната се загрява на 180*С. 
* Содата се разбърква в киселото мляко и оставя за минутка да шупне. Ако се ползва бакпулвер, тази стъпка се пропуска, а той се смесва с брашното. 
* Разбиват се яйцата с киселото мляко и мекото масло за 1-2  мин. 
* Прибавя се натрошеното сирене, разбърква внимателно и на 2-3 пъти прибавя брашното, докато се получи лепкава, гъста смес. 
* С мокри ръце/или лъжица  се взема от сместа и поставя на купчинки, на разстояние 2-3 см една от друга,  върху хартия за печене в подготвената тава - с мократа ръка е лесно да се загладят, ако не ги искате много рошави. 
* Средата на всяка се притиска  пръст  (тук аз ползвам върха на ръчната преса за цитруси - това трябва да го снимам и покажа, прави хубави вдлъбватинки), а в получената вдлъбнатина се поставя по щипка настърган кашкавал. 
* Тук могат да се намажат с разбито яйце, но може и без него. Поръсват се със семена и поставят да се пекат в загрятата фурна за около 20 мин - до приятен загар. Като пипнете с пръст се усещат, че са меки, но изпечени. Не ги препичайте, стават сухи. 



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...