31 декември 2010 г.

Русенско варено

Да отбележа, че   сега   е времето да се консервира - докато е студено, докато има прясно месо. Освен това е лесно и бързо хапване за младежа - както казва един приятел - Буркана е бецзенна помощ на всеки студент. А преди няколко дни обещах на darkslayer, че ще правя и ще публикувам рецептата. Преди да е започнало приготвянето за празничната вечеря утре . Приготвя се много лесно (аха.., щото моята машина е електромесорубка и работи бързо), но дори да е  ръчна - количеството месо не е много. Ако пък се и купва от магазин - в почти всеки такъв и мелят месото, закупено от тях. Другото е само да се напълни в буркани, затворят и сварят.




Продукти: 
телешко месо - 3кг.
свинско "шарено" - 3кг.
сол - 90 г. (по 15г. на килограм)
черен пипер - 25 г (по 4гр. на килограм)
кимион - 30-35 г.
дафинов лист - 6-7 малки  листа
бахар - 6  дребни зърна  (иначе няма как да ги измеря)

Приготвяне:
* Месото се почиства от ципи, мели през възможно най-ситната решетка на машината (отвор на дупчица 2-3мм)
* Всички подправки се мелят фино.
* Пълни се в подсушени буркани до ръбчето на гърлото им (аз ги правя  в малки - 0.400г), като при пълненето се внимава да не остава въздух, че без друго като се вари каймата се свива.  Затварят се. 
               На бурканите с месни продукти винаги минавам капачките  с гърба на ножа по ръба, да уплътни добре силикона - така вероятността да има  "бомбаж" е по-малка.  Задължително ги проверявам да не се въртят.
* Поставят се в съда, в който ще се варят и заливат със студена вода - нивото на водата да бъде поне 5-6 см. над капачката. 
* Варят се около два-  два и половина часа от момента на завирането на водата (когато заври се намаля огъня - при мен е голяма тенекиена кутия, която е с терморегулатор.
* Изваждат се, обръщат на капачката и оставят 30-40 мин. След което се изправят и оставят на студено да изстинат.
 


***От мазнинката в месото - колкото и да е малко, винаги има  един "обръч" - над желето, бялото, вижда се. Когато се отвори буркана с широк нож се прави едно кръгово движение - между каймата и стъклото, за да може да се извади свареното месо  лесно - обръщайки го над чиния. Така тази мазнинка остава на ножа и се отстранява.
***Тук може да се използва и дребното месо, което остава при обезкостяването на бут, плешки, ребра и т.н. Това е един много подходящ начин за оползотворяването на тези дребни парченца.
***Невероятно вкусно е, както за хапване на филия, така и да се панира. Месото в буркана е една стегната маса, която се реже много  правилно, без да се троши - режат се "филии" от русенското, след като се изкара цялото от буркана - това става лесно, защото то се свива вътре, а около него се образува едно  вкусно желе - потапя в яйца/галета/яйца и панира.
***Преди години слагахме 18 гр./на килограм месо, но на нас ни идва соленко. Според вкуса може да се намали или увеличи. От това количество месо излизат 15-16 бурканчето по 0,400кг. 



На последно място информация за тези, които нямат намерение да правят (и не им трябват) бурканчета с русенско варено :-) 
Смляното месо се поставя в йенска тенджера, завива се отгоре добре с фолио и капак, поставя се в дълбок съд с вода  и се вари на тих огън около един час. Охлажда се. 

25 коментара:

  1. ТИ СИ ЗЛАТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!КАНИБАЛСКО БЛАГОДАРЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЖИВИ, ЗДРАВИ, ВДЪХНОВЕНИ И ВКУСНИ ПРЕЗ НОВАТА ГОДИНА!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, да кажеш дали е станало :)
    Весела и Щастлива Нова година и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Пеп, твоето изглежда много по-добре от русенското в консерва!!
    Весело посрещане!

    ОтговорИзтриване
  4. Ммм, това нещо е много вкусно - така изглежда, а и съм сигурна. Мама правеше нещо подобно, не съм сигурна дали е същото, но беше адски вкусно. Страшни количества омитах като малка :))

    Весело посрещане на Новата година, Пепи!
    Здраве и много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  5. Grazie, Stefania! Happy New Year!
    Ина, Дани, благодаря ви!
    Весело посрещане на Новата година на вас!
    Да бъде здрава, весела и благодатна!

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, върна ме в ученическите ми години! Това просто трябва да го направя! Няма значение че фризера е натъпкан с месо и ни най- малко нямам нужда от консервиран вариант!

    ОтговорИзтриване
  7. Аз, щото отскоро си готвя.

    Това русенско варено после какво се прави? Готви се или направо го ядеш? :D

    P.S. - Наистина не ми се смейте :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отваряш си бурканче и го ядеш - може на филийка, на тънки резени, може на дебели, а може с вилица. Месна консерва или консерва с риба не си ли яла?
      А преди години, когато имаше много русенско варено, доста народ го и панираше - е, чудно ястие се получава.
      То си е месо.

      Изтриване
  8. Ники: Сложих сместа да се вари, по начина без буркан, защото в наш'та къща няма останал и един буркан, всички са на село за зимнината. Започна да ври, намалих котлона, газов, на 1,5, и чакам. Дано да стане. Благодаря, Ви за рецептата. Ще пиша за моя резултат утре, нали трябва да изстине.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, задължително трябва да изстине.
      Но месото трябва да бъде без вода, само месо, да се свари, в собствен сос, така да се каже. Не знам дали ще ти се получи точно това, но пиши каквое станало.

      Изтриване
    2. Ники: Благодаря за бързия отговор, в самото месо не съм сложил вода, увих го в прозрачно фолио, сложих го в една стъклена купа, а нея в тенджера с вода. Водата не стига до месото, но то се поду, изпуснах слагането на капак или нещо тежко върху него. Ще се сготви, но дано да не е въздушно, като го отворя утре ще пиша.

      Изтриване
    3. Така ще стане, дори е можело да сложиш фолиото във водата направо, да усучиш стегнато на няколко пласта.Сега се сетих, че съм гледала така - месо в кутия от сок - вътре нали е фолио; кутията срязана, добре притиснато месото и отгоре прегъната така, че да няма въздух. Дори бях събрала кутии да варя така, но се отказах, че вместо да си играя с кутии ще напълня в буркани аз.
      Но ти, ако имаш желание - следващия път пробвай в кутия от соковете - накрая пак се оставя да се охлади и се получават квадратни/правоъгълни парчета от свареното месо.

      Изтриване
  9. Ники: Това с усукването ми харесва, нещо подобно си представях и аз, даже се чудих дали ще стане така, не се престраших, а просто го увих в купата, направих снимки след като го изкарах и ще видя как да ги сложа в следващия коментар. Ще направя снимки и след като се е охладило, поне засега изглежда бледо, нали е варено.

    ОтговорИзтриване
  10. Аз го правя без да меля месото , взимам от борсата кашон св.джолан и кашон плешка , нарязвам ги на купчета и ги осолявам на 1кг.месо 15гр.сол и след като ги разбъркам ги затварям в консервени кутии от 0,400кг след което ги варя 3-часа в казана на газ. излизат 100 консерви от 40кг месо и са супер . правил съм всякъкви опити с мелене и меродии но само със сол си е класика . и за манджа стават и за мезе с приятели на лов, и ....за всичко. консервните кутиики ги взимам от ФМА Лясковец и излизат около 43ст. с капачката . А машинка за консерви има
    http://bazar.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B0%E2%80%935171971/%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%B8

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това ми е много добре познато месо, откакто се помня така си правим месо в буркани, само осолено и сварено. После отваряш - ядеш, или готвиш; за всичко става. Затваряме си ги в буркани, при толкова буркани, няма кой да купува консервни кутии.
      Ама това е кайма :) овкусена и сварена.

      Изтриване
  11. Мерси, Пепи, за рецептата. Като дете обожавах русенско варено. Но след това като студентка бях на бригада в подобен консервен завод и видях как се прави. Оттогава не купувам.

    ОтговорИзтриване
  12. в кутия от сок как точно се прави,за бърза консумация,може ли по подробно,благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Срязвате кутията отгоре и измивате вътре добре. Пълните месото, пресовате, срязвате ъглите на кутията така, че да може да се прегънат и затворят. После увивате кутията в няколко пласта свежо фолио и така варите във вода.

      Изтриване
  13. Може ли бурканите да са на винт?

    ОтговорИзтриване
  14. Пепи, а пилешко месо консервирала ли си в буркани?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, много години, всяка есен. Нарязвам на по-дребни парчета, за да влизат в буркана -без гръбнака, посолявам и оставям на студено да се оцеди малко от кръвта.
      Не го запържвам месото, слагам го сурово в буркани, натъпквам на да няма въздух, запечатваме и варим около два часа. Когато изстинат бурканите вътре се получава чудесно желе.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...