или канелони от праз.
Хубаво е човек да ги приготвя от време на време, така поне ще си закалява нервите На по-младите, които четат тази публикация, не им трябва закаляване, но на тези, които са с по-големи дечица, вече тийнейджъри, може да им бъде от голяма полза. Ако знаете колко сладки, соленки или пипкави неща могат да се приготвят в късните нощни часове, докато ги чакате да се приберат . Пък е и тихо, никой не ти прекъсна заниманието... Вместо да пуснеш филм да гледаш - сядаш до масата; малко труд и творчество, от които на следващия ден е доволна цялата фамилия и колегите.
Продуктите са съвсем ориентировъчни:
няколко стръка праз (лук)
Тук ще споделя, че колкото са по-дебели, толкова е по-добре - по-бързо се пълнят. Макар че и на това му се хваща цаката, т.е. шприца - с накрайник с широк отвор за пълнене на тръбичките от праз.
няколко стръка праз (лук)
Тук ще споделя, че колкото са по-дебели, толкова е по-добре - по-бързо се пълнят. Макар че и на това му се хваща цаката, т.е. шприца - с накрайник с широк отвор за пълнене на тръбичките от праз.
За плънката:
200гр кайма
1 домат или 1-2 с.л. лютеница или доматено пюре
1 сварен, намачкан картоф или
1 к л сол (на вкус)
1 к л кимион
1 к л сол (на вкус)
1 к л кимион
1 малка глава лук
щипка черен пипер
щипка черен пипер
2 щипки риган (или чубрица) и няколко стръка магданоз
и още
2 с л соев сос, 50 мл бяло вино, 50 мл вода, 50 мл олио
100 мл прясно мляко (или 3-4 с.л. кисело мляко)
1 белтък
1 с л брашно
100-150 гр кашкавал за поръсване
100-150 гр кашкавал за поръсване
Приготвяне:
* Стръковете праз се режат с дължина ок. 12-13 см.
* На всяко парче праз се вади вътрешността с "измушване" на сърцевината, така че да останат външните 2 листа на тръбичка. Много лесно се изваждат, ако отрязаните парчета се претрият между длани (или длан/дъска). Така пластовете на лука се поразделят и изваждането на сърцевината е лесно. Ако стръковете са достатъчно дебели, от извадената сърцевина може да се отдели още една тръбичка - най-лесно е с кутрето да се пробутват навън средните, или с дебел молив.
*Каймата се омесва с настъргания домат и останалите продукти - лук и магданоз ситно нарязани, картофа - добре намачкан.
* С приготвената плънка се пълнят тръбичките ; да се има предвид, че при ппеченето праза малко се свива.
* Нареждат се в тавичка, заливат се с течностите (може и само вода с олио - нивото на течността да бъде до половината на дебелината на тръбичките) , поставя се между тях още пресни подправки по желание и завива с фолио.
*Каймата се омесва с настъргания домат и останалите продукти - лук и магданоз ситно нарязани, картофа - добре намачкан.
* С приготвената плънка се пълнят тръбичките ; да се има предвид, че при ппеченето праза малко се свива.
* Нареждат се в тавичка, заливат се с течностите (може и само вода с олио - нивото на течността да бъде до половината на дебелината на тръбичките) , поставя се между тях още пресни подправки по желание и завива с фолио.
* Пекат се на 220* за около 10 мин., след което се намалява фурната на 160* и пече още един час.
* Развива се фолиото - трябва да има останал малко сос.
* Развива се фолиото - трябва да има останал малко сос.
* Отцежда се в тиган или малка тенджерка, загрява и към него прибавя разбития белтък с брашното и прясното (или кисело мляко) - на принципа на застройването - от топлата в студената смес, докато се уеднаквят температурите, после обратно в тигана, да клокне. Посолява се на вкус.
* През това време върху изпечения праз се настъргва кашкавала и запича под горните реотани до зачервяването му.
* Сервират се по няколко тръбички, залети със соса.
***Плънката може да бъдя всякаква - с ориз, гъби, зеленчуци, картофи, пилешко месо; със или без домати......У нас по обясними причини е кайма
* През това време върху изпечения праз се настъргва кашкавала и запича под горните реотани до зачервяването му.
* Сервират се по няколко тръбички, залети със соса.
***Плънката може да бъдя всякаква - с ориз, гъби, зеленчуци, картофи, пилешко месо; със или без домати......У нас по обясними причини е кайма
А останалите сърцевини от праз може да се приготвят на салата с оцет и зехтин, или на много вкусната Кюстендилска кавърма
Пеп, страхотни са :) както канелони :)
ОтговорИзтриванеЧудно !Взимам си ,точно от тази виблица,няма как !СТРАХОТНА РЕЦЕПТА!
ОтговорИзтриванеПепи, както казва Зори като канелони!
ОтговорИзтриванеТрябва да се казва :"Пълнени канелони а'ла Пепчо"
Чудесно предложение!!!
Обожавам праз и се ще жертвам!
Хубава вечер!
Заслужава си усилието...сигурна съм ,че са страшно вкусни!
ОтговорИзтриванеМного ми хареса идеята ,благодря!
Поздрави!
Невероятна идея, Пепи! Много ми харесва рецептата и възможността да се приготви с любимите продукти. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеПепчо, какво ни направи ти бе , момиче!Нервите ще ни каляваш.Че те моите нерви са ампутирани мнооооого отдавна.Не'ам нерви аз,ама волско търпение, дал Господ.
ОтговорИзтриванеСтрахотно представяне!
Поздрави!
Ето на...почина си малко и взе да се кокориш по нощите!Ама пък колко си продуктивна само,бравос!
ОтговорИзтриванеСтрахотно е вкусно, личи си много красноречиво от снимките,особено хапката....идва ми да отворя уста срещу монитора!
Забелазвам аз,и ти си накичила магданоза,пък на мен връзваш кусур,аааа :))!
Лека нощ,миличка и спорен утрешен ден!
Това наистина прилича, като на хора с много здрави нерви:) Аз по тази причина не правя и тях, но сега почна да ме обзема спортния дух и току виж съм ги направила. И без това се чудех какво да измисля за праза, който се акумулира в големи количества у нас тази седмица.
ОтговорИзтриванеЗастреля ме направо с този пълнен праз :))
ОтговорИзтриванеНо изглежда много апетитно, особено на последната снимка - ам :))
Страхотна рецепта! Благодаря за споделения трик за изваждането на сърцевината. Аз обикновено се мъча десетина минути, прецаквам поне два стръка праз и накрая цепвам по дължина с ножа и вадя сърцевината, ама така изтича част от плънката :( Следващият път ще пробвам по твоя начин ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Инче, това с подаването на виличката съм го изплагиатствала от теб :) Мда, да видиш сега как се чувстваме ние, като те четем :))
ОтговорИзтриванеЯна, пробвала съм и да го бланширам праза, но така пък омеква и трудно се пълни после. А иначе съм го цепвала и за да не се отваря съм връзвала с тънки ивици от праза пак. Но тогава е по-пипкаво. Пробвай така. И хубав, слънчев ден и на теб!
Лулу, аз също му търся разнообразие, че не са много форматите, в които го ядем. Няколко пъти на салата, пълнен и кавърма и край. А свеки прати двойна връзка.. Забравих да пиша, но се надявам да се сетиш - докато (ако решиш да пълниш - абе с шприц става бързо) задължително с чаша вино.
Вили, евала за търпението !!!
Роси, абе не мога да заспя в 22ч., какво да направя. Както писах - нали знаеш колко е тихо тогава, спокойно... Накичих магданоза да, ама после го накълцах с още някой стрък и на Мише. Все си мисля, че този човек и на десерт би го хапвал.
Еви, сега има целогодишно праз, но този си е от нашенски и вкуса му не е като на късия, вносен и :)) трещав, както го определя моята госпожица. Благодаря и слънчев ден и :-)
Мира, ще се радвам, ако ти хареса и изпълнението :)
Поздрави и на теб!
Благодаря, Дани! Верно жертвай... каймата, теб те знаем, че можеш да се заиграеш :)
Спорен и слънчев ден да ти е!
Хайде, Нели, взели, че се уморих да държа вилицата :)) Мерси :))
Да, Зори, ама по български :))
Пепи, това е чудесно ястие и в най-близко време ще го направя. Дано капризните мъже в нашата къща го харесат.
ОтговорИзтриванеПеп-чо, вярно големи нерви трябва да има човек да го пълни тоз праз, ама пък вкусен бе...засега се оправдавам с малките си деца и сравнително спокойните си нощи и само ще се наслаждавам на твоя...
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти желая. Или пък нощ, ха-ха...
Уби ме!!!
ОтговорИзтриванеКак го направи , бе, жена?:-) И отде тез нерви?
Поздравления! Иначе съм убедена, че е много вкусен и веднага бих излапала всичко!!
Ха така, ако знаеш откога се каня да опитам туй чудо - пълнен праз! Предния зимен сезон не сколасах. Правила съм "пакетчета" от праз, ама не и пълнен по този начин.
ОтговорИзтриванеДавай насам чинията, че изглежда божествено!
Поздрави и хубав утрешен ден, Пепи!
Пепи от както видях този праз във ФБ не ми излиза от ума. Страхотно предложение!
ОтговорИзтриванеПри мен има наградки за теб.
Хубав и слънчев ден!
Ели, направи ли го вече :)
ОтговорИзтриванеМариета, да го сравнявам ли с шиенето на гоблени :)) Аз пък за тях нямам нерви.
Мъх, вкуса си заслужава :))
Лети, значи е крайно време да запряташ ръкави :)
Деси, нищо сложно, нали? Благодаря ти, сега ще мина да я прибера :)
Поздрави, дами и хубава нова седмица!
Пепи, страхотна рецепта! Някой уикенд, в който не ме мързи и ми се занимава с нещо пипкаво, задължително ще пробвам тази вкусотия! Пък и мъжът ще остане доволен. :)) Докато чакам да настъпи това време, ще се възползвам от предложението за кюстендилската кавърма, за да оползотворя наличния праз.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Днес си облизахме пръстите с твоят пълнен праз.Мммм ...страхотно стана Пеп!Мерси за поредната вкусотия.
ОтговорИзтриванеМоля, моля, насреща съм :)) Да ви е сладко, Йоли!
ОтговорИзтриванеТаня, може вечер, пред тв, докато гледаш :)) Но и кавърмата е чудесно решение за праза.
Поздрави и на теб!