Една любима манджа Съвсем предколедно :) у нас няма да сме посветени на бисквитките, а на калоричната храна.
Продукти за 6-7 порции:
~ 700 г кайма
1 шепичка ориз*
1 малка глава лук
по 1 равна ч.л. черен пипер, кимион и чубрица
1 малко яйце (ако е голямо - 1 белтък)
сол (ако трябва, голяма част от каймата в търг. вериги е солена)
брашно за овалване
За соса:
500 мл вода и 0.5л. пилешки бульон (за предпочитане домашен, ако няма - 2 бр. химия от кубче с още 500мл вода)
1/2 пак. масло (60г) и 2-3 с.л. олио (ако каймата е мазна - маслото наполовина)
2 моркова
1 резен от глава целина (като си купя цяла, нарязвам и съхранявам във фризера; вадя си по парче)
~1 ч.ч. кисело мляко (240 мл)
~300мл прясно мляко , или 150-200 мл готварска сметана
1 яйце
4-5 с.л. препечено брашно**
сол на вкус
магданоз, или щипка прясно настъргано индийско орехче - по желание
Приготвяне:
* Лукът се нарязва на ситно. Съвсем ситно. Скоро гледах в едно клипче със Серж Маркович как той процедираше с лука за каймата, пробвах и останах доволна - това е чудесен начин лука в каймата да не се усеща (и не само там) Реже се главата лук на едри парчета, които да влязат в пресата за чесън и смачкват там. Накрая остават само 2 излишни люспи. Много по-бързо и удобно е.
* Омесва се каймата с настъргания лук, прибавят се подправките, яйцето, ориза.
* Оставя се да отлежи с подправките за половин до един час (ако има време може и една вечер да престои в хладилник)
* В тенджера се загряват маслото, олиото и поставя ситно настърган 1/2 морков. Запържва се за 1-2 мин., залива се с водата и бульона, посолява ако трябва и оставя да кипне.
* През това време с мокри ръце се оформят кюфтетата - големина по желание; овалват се в брашното и пускат във врящата вода. Прибавят се останалите моркови и резена целина - нарязани на едри парчета.
* Намалява се степента на котлона така, че да къкрят тихо ....около 30-40 мин.
* Изваждат се целите парчета морков и целина.
* Когато имам повече време ги изваждам с малко от бульона, пасирам до гладкост и връщам в тенджерата. Тогава цветът на фрикасето има хубавия кремав цвят (като на долната снимка). Когато нямам :) просто ги изхвърлям, те са си пуснали каквото имат в бульона.
* Прибавя се прясното мляко.
* Яйцето се разбива с киселото мляко и брашното в купа с вместимост поне 1 л. .
* На принципа на топлата застройка - от врящия бульон в тенджерата се взема по черпак и прибавя към млечната смес при непрекъснато бъркане, докато сместа стане поне 2 пъти повече, отколкото е била (и се уеднаквят температурите на двете смеси). След това пак с бъркане се налива в тенджерата и разбърква, докато се получи желаната гъстота на соса.
* Принципно се сервират по 3 кюфтета на порция със сос, но бройката зависи от големината им :))) , а поръсването с магданоз е само по желание.
* Принципно се сервират по 3 кюфтета на порция със сос, но бройката зависи от големината им :))) , а поръсването с магданоз е само по желание.
* (никой да не си и помисля, че ще тръгна да меря грамажа на ориза тук. Шепата е стисната . Оризът го слагам за спойка на каймата, заедно с яйцето. Все пак няма да ядем "голи сарми" я)
** препечено брашно винаги имам в буркан. Препичам в една тава, пресявам и прибирам. Много е удобно да имам на разположение, когато ми трябва. Количеството не е точно, защото зависи колко вода ще се изпари, докато се готвят. Понякога се "отнасям" по други задачи и видимо е намаляло количеството и, затова когато наливам "застройката" - сипвам по малко, бъркам и ..... когато е добре на гъстота спирам, останалото ( става дума за 2-3 лъж. смес) изхвърлям. А понякога ми се е случвало бульона да е повече (или да сложа по-малко брашно) и след застройката виждайки, че оставя рядък соса - да прибавя още лъжица брашно или царевично нишесте, размити във вода.
В други случаи вместо с кисело мляко фрикасето го приготвям с прясно мляко, както това на Пиле фрикасе .
И още една разновидност на приготвяне на тази рецепта е предложението на Жоро Бордовски, където каймата е смесена с настърган пресен картоф, вместо с ориз. Също вкусно и изпробвано, но аз карам по инерция и правя с ориз....... И изобщо дълги обяснения за едни простички кюфтета фрикасе. За които времето на приготвяне е по-малко, отколкото моето време за писане :)))
Никък не са простички кюфтенцата , ами са страшно съблазнителни в тази красива чинийка :) ! Хубава и топла вечер и да ви е сладко с вкусните кюфтенца:) !!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ивана!
ОтговорИзтриванеХубава вечер и на вас!
Много обичам такива кюфтенца. Чудесно ме подсети за тази манджица. Вкусна и красива.
ОтговорИзтриванеEee, Пеп :) страхотни са...
ОтговорИзтриване...то и бисквитките не са ниско калорични :) а и тво'йте канибали обичат шоколад :)
А, Пепи, то майсторлък и за това си трябва. Изглеждат толкова съблазнителни, че си боцвам едничко. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеЕли, не прекалявай с магданоза :))
ОтговорИзтриванеЗори, ако покажа торба с шоколад, никой не чака у нас за бисквитки :) способни са да го изядат така, на копчета или на блок :-)
Да ти е сладко, Евка!
Хубава вечер и на теб!
Простички, ама аз все не мога да ги докарам :) Благодаря за съветите и рецептата Пепчо, ще се възползвам и от двете!
ОтговорИзтриванеАааа,с кисело,с кисело....с прясно не ми ги хвали!
ОтговорИзтриванеШегувам се,Пеп,но наистина бих предпочела тези бели застройки с кисело мляко,ако е с прясно слагам малко лимонов сок.
Магданоза всички знаем,че си го ръснала за фасон и естетика,и аз така правя де :).
Много ти е вкусна гозбата,Пепи,ама то при теб коя ли не е...просто няма такава,страшна майсторка си ми ти,ей!
Прегръщам те и ти пожелавам ползотворен уикенд!
Роси, малко късно те виждам :) Позна, на някоии чинии магданоза е за фасон :) А с прясното мляко - там при пиле фрикасе си пиша, че задължително има лимонов сок. Друго си е да кисели леко.
ОтговорИзтриванеА как вали снега днес само, а? само за кюфтета яхния е :))
Попаднах случайно на тази рецепта и като я видях, "полудях" по тези кюфтенца. И въпреки, че е лято, сега ги свалям от котлона, дори опитах....страхотни, превъзходни. Получиха се великолепно, дори от начинаещ като мен! Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Теа
Браво на теб!
ИзтриванеРадвам се, че сте ги харесали :)
До автора на темата.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви от все сърце за тази прекрасна и пдробно обяснена рецепта.Получи се наистина невероятна и вкусна манджичка.Да сте жив(а) и здрав(а)
Жена съм :) И благодаря за поздрава! Много се радвам, че ви е харесала манджичката :)
ИзтриванеБлагодаря Ви за вкусните идеи! Като реша да готвя нещо винаги първо проверявам за рецепта от Вашия сайт. Всичко е толкова вкусно, че и моите канибали си облизват пръстите. :) Днес готвя тези кюфтета и съм сигурна, че ще бъдат от вкусни по-вкусни.
ОтговорИзтриванеАко искате вярвайте, но току що омесих каймата за кюфтета фрикасе и у нас това ще е вечерята днес :) Дори девойката ни, която не обича "течни " манджи ги харесва. Та се надявам и на Вашите канибали да се хареса :)
ИзтриванеБлагодаря и аз за доверието, много се радвам, когато нещата се получават и се харесват на домочадието.
Поздрави!