30 ноември 2011 г.

Кюфтета фрикасе

Една любима манджа nyamnyam  Съвсем предколедно :) у нас няма да сме посветени на бисквитките, а на калоричната храна. 


Продукти за 6-7 порции:

~ 700 г кайма 
1 шепичка ориз*
1 малка глава лук
по 1 равна ч.л. черен пипер, кимион и чубрица
1  малко яйце  (ако е голямо - 1 белтък)
сол (ако трябва, голяма част от каймата в търг. вериги е солена) 

брашно за овалване 

За соса: 
500 мл вода  и 0.5л. пилешки бульон (за предпочитане домашен, ако няма - 2 бр. химия от кубче с още 500мл вода) 
1/2 пак. масло (60г) и 2-3 с.л. олио (ако каймата е мазна - маслото наполовина) 
2   моркова
1 резен от глава целина (като си купя цяла, нарязвам и съхранявам във фризера; вадя си по парче)
~1 ч.ч. кисело мляко (240 мл)
~300мл прясно мляко , или 150-200 мл готварска сметана 
1 яйце 
4-5 с.л. препечено брашно**
сол на вкус

магданоз, или щипка прясно настъргано индийско орехче -  по желание

Приготвяне: 
* Лукът се нарязва на ситно. Съвсем ситно. Скоро гледах в едно клипче със Серж Маркович как той процедираше с лука за каймата, пробвах и останах доволна - това е чудесен начин лука в каймата да не се усеща (и не само там) Реже се главата лук на едри парчета, които да влязат в пресата за чесън и смачкват там. Накрая остават само 2 излишни люспи. Много по-бързо и удобно е. 
* Омесва се каймата с  настъргания лук, прибавят се подправките, яйцето, ориза.
* Оставя се да отлежи с подправките за половин до един час (ако има време може и една вечер да престои в хладилник) 
* В тенджера се загряват маслото, олиото и поставя ситно настърган 1/2 морков. Запържва се за 1-2 мин., залива се с водата и бульона, посолява ако трябва  и оставя да кипне.
* През това време с мокри ръце се оформят кюфтетата - големина по желание;  овалват се  в брашното и пускат във врящата вода.  Прибавят се останалите моркови и резена целина - нарязани на едри парчета.
* Намалява се степента на котлона така, че да къкрят тихо ....около 30-40 мин. 
* Изваждат се целите парчета морков и целина. 
* Когато имам повече време ги изваждам с малко от бульона, пасирам до гладкост и връщам в тенджерата. Тогава цветът на фрикасето има хубавия кремав цвят (като на долната снимка).  Когато нямам :) просто ги изхвърлям, те са си пуснали каквото имат в бульона. 
* Прибавя се прясното мляко. 
* Яйцето се разбива с киселото мляко и брашното в купа с вместимост поне 1 л. . 
* На принципа на топлата застройка  - от врящия бульон в тенджерата се взема по черпак и прибавя към млечната смес при непрекъснато бъркане, докато сместа стане поне 2 пъти повече, отколкото е била (и се уеднаквят температурите на двете смеси). След това пак с бъркане се налива в тенджерата и разбърква, докато се получи желаната гъстота на соса.
* Принципно се сервират по 3 кюфтета на порция със сос, но бройката зависи от големината им :))) , а поръсването с магданоз е само по желание.


* (никой да не си и помисля, че ще тръгна да меря грамажа на ориза тук. Шепата е  стисната . Оризът го слагам за спойка на каймата, заедно с яйцето. Все пак няма да ядем "голи сарми" я) 
** препечено брашно винаги имам в буркан. Препичам в една тава, пресявам и прибирам. Много е удобно да имам на разположение, когато ми трябва.  Количеството не е точно, защото зависи колко вода ще се изпари, докато се готвят. Понякога се "отнасям" по други задачи  и видимо е намаляло количеството и, затова когато наливам "застройката" - сипвам по малко, бъркам и ..... когато е добре на гъстота  спирам, останалото ( става дума за 2-3 лъж. смес) изхвърлям.   А понякога ми се е случвало бульона да е повече (или да сложа по-малко брашно) и след застройката виждайки, че оставя рядък соса - да прибавя още лъжица брашно или царевично нишесте, размити във вода. 

В други случаи вместо с кисело мляко фрикасето го приготвям с прясно мляко, както това на Пиле фрикасе
И още една разновидност на приготвяне на тази рецепта е предложението на Жоро Бордовски, където каймата е смесена с настърган пресен картоф, вместо с ориз. Също вкусно и изпробвано, но аз карам по  инерция и правя с ориз....... И изобщо дълги обяснения за едни простички кюфтета фрикасе. За които времето на приготвяне е по-малко, отколкото моето време за писане :))) 

15 коментара:

  1. Никък не са простички кюфтенцата , ами са страшно съблазнителни в тази красива чинийка :) ! Хубава и топла вечер и да ви е сладко с вкусните кюфтенца:) !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Ивана!
    Хубава вечер и на вас!

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичам такива кюфтенца. Чудесно ме подсети за тази манджица. Вкусна и красива.

    ОтговорИзтриване
  4. Eee, Пеп :) страхотни са...
    ...то и бисквитките не са ниско калорични :) а и тво'йте канибали обичат шоколад :)

    ОтговорИзтриване
  5. А, Пепи, то майсторлък и за това си трябва. Изглеждат толкова съблазнителни, че си боцвам едничко. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ели, не прекалявай с магданоза :))

    Зори, ако покажа торба с шоколад, никой не чака у нас за бисквитки :) способни са да го изядат така, на копчета или на блок :-)

    Да ти е сладко, Евка!
    Хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Простички, ама аз все не мога да ги докарам :) Благодаря за съветите и рецептата Пепчо, ще се възползвам и от двете!

    ОтговорИзтриване
  8. Аааа,с кисело,с кисело....с прясно не ми ги хвали!
    Шегувам се,Пеп,но наистина бих предпочела тези бели застройки с кисело мляко,ако е с прясно слагам малко лимонов сок.
    Магданоза всички знаем,че си го ръснала за фасон и естетика,и аз така правя де :).
    Много ти е вкусна гозбата,Пепи,ама то при теб коя ли не е...просто няма такава,страшна майсторка си ми ти,ей!

    Прегръщам те и ти пожелавам ползотворен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, малко късно те виждам :) Позна, на някоии чинии магданоза е за фасон :) А с прясното мляко - там при пиле фрикасе си пиша, че задължително има лимонов сок. Друго си е да кисели леко.
    А как вали снега днес само, а? само за кюфтета яхния е :))

    ОтговорИзтриване
  10. Попаднах случайно на тази рецепта и като я видях, "полудях" по тези кюфтенца. И въпреки, че е лято, сега ги свалям от котлона, дори опитах....страхотни, превъзходни. Получиха се великолепно, дори от начинаещ като мен! Благодаря за рецептата.
    Поздрави,
    Теа

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво на теб!
      Радвам се, че сте ги харесали :)

      Изтриване
  11. До автора на темата.
    Благодаря ви от все сърце за тази прекрасна и пдробно обяснена рецепта.Получи се наистина невероятна и вкусна манджичка.Да сте жив(а) и здрав(а)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жена съм :) И благодаря за поздрава! Много се радвам, че ви е харесала манджичката :)

      Изтриване
  12. Благодаря Ви за вкусните идеи! Като реша да готвя нещо винаги първо проверявам за рецепта от Вашия сайт. Всичко е толкова вкусно, че и моите канибали си облизват пръстите. :) Днес готвя тези кюфтета и съм сигурна, че ще бъдат от вкусни по-вкусни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако искате вярвайте, но току що омесих каймата за кюфтета фрикасе и у нас това ще е вечерята днес :) Дори девойката ни, която не обича "течни " манджи ги харесва. Та се надявам и на Вашите канибали да се хареса :)
      Благодаря и аз за доверието, много се радвам, когато нещата се получават и се харесват на домочадието.
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...