Продукти (за 6-7 порции)
~ 1,5 месо от глиган (в случая е филе, но не пречи да се направи и с друго месо от глиган.)
2 бр. дюли (~700-800гр са)
80 гр. масло и 80 мл. олио
3 глави лук
2 бр. дюли (~700-800гр са)
80 гр. масло и 80 мл. олио
3 глави лук
200 мл. гъст доматен сок ( нещо средно между сок и пюре . АКо е гъсто пюре - наполовина)
1 равна с.л. червен пипер
1 равна с.л. захар
сол и черен пипер
2-3 стръка кервиз/целина
2 с.л. препечено брашно
Приготвяне:
* Месото се нарязва на парчета. Аз избрах ленти, дължината на които е ширината на рибицата.
* Месото се нарязва на парчета. Аз избрах ленти, дължината на които е ширината на рибицата.
* Запържва се в загрятата мазнина и се изважда.
* В същата мазнина се запържват нарязания на дребно лук* - докато стане прозрачен; прибавя се червения пипер, разбърква и веднага след това - доматения сок/пюре доматите.
* Залива се с 1л. гореща вода и връща месото в тенджерата.
* Когато месото е почти готово се прибавят дюлите, нарязани на резенчета, обелени от кората и захарта. Ако водата е извряла по време на готвенето, долива се още малко гореща. Идеята е ястието да е с малко сос, а не да плува в такъв.
* Когато месото е почти готово се прибавят дюлите, нарязани на резенчета, обелени от кората и захарта. Ако водата е извряла по време на готвенето, долива се още малко гореща. Идеята е ястието да е с малко сос, а не да плува в такъв.
* Щом дюлите омекнат, ястието е готово.Поръсва се със ситно нарязаната целина, черния пипер и сгъстява с размитото в малко вода препечено брашно**
* Лукът е нарязан на съвсем ситно според рецептата и докато дивечовото месо омекне, той се стопи. Следващия път ще го нарежа на полумесци.
** За сгъстяване на сосове, манджи и сие обикновено винаги препечено брашно. Но да препичам всеки път по 2-3 лъж. си е загуба на време. Затова препичам една тава и съхранявам затворено в бурканче. Така винаги, когато ми потрябва имам.
Рецептата е за телешко месо от книгата „Използване на зеленчуците и плодовете в домакинството” от 1970 г издание на Земиздат. Автори М. Цолова и В. Стоилова
Тъй като двата вида месо са сходни като структура и вид (червени), не се подвуумих да използвам тази рецепта за приготвяне на глиганското. Дюлите могат да се смесят с равно количество картофи.
Тъй като двата вида месо са сходни като структура и вид (червени), не се подвуумих да използвам тази рецепта за приготвяне на глиганското. Дюлите могат да се смесят с равно количество картофи.
Ей, тези дюли за нищо ги нямаш. Глиганите и тях:)) Да знаеш, че съм с вилица пред монитора!
ОтговорИзтриванеПепи, получих учестен пулс, световъртеж, краката ми треперят....не знам къде съм....това което виждам по-горе е едно голямо изпитание за волята ми.Дано не получа инфаркт заради тази красота, която зарадва очите ми!
ОтговорИзтриванеМайсторка си, евала!Върл фен съм ти!
Спорна седмица.
Нора
Гуинет, чакам крушите да узреят....
ОтговорИзтриванеНамират се, и дюли и глигани :)
Мигаш ли :))
Скъпа Норче, знам. Знам, че си фен и глиганите.
Предлагам превантивно да пийнем по чаша винце, а :))
Поздрави и за двете ви и хубава седмица на вас!
Интересно съчетание на продукти :) Сигурно е и много вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Пепи, къде го отстреля този глиган? За съжаление много рядко хапваме дивеч, но пък месата им са уникални. Да си призная аз не съм готвила дивеч, но се точа за пъдпъдъци, ако някой м
ОтговорИзтриванеи подари :-) Рецептата звучи интригуващо. Поздрави
Дани, само ако знаех....нямаше да скубя (дера по-скоро) последните в живота си пъдпъдъци преди 10 дни, щях да ти ги изпратя, както са си замразени. Ама и късмет.....
ОтговорИзтриванеВ Метро има замразени, мисля, че 6 бр/кут. бяха. Едва ли са диви, но... компромисно решение :)
Зори, готвенето на месо с плодове го има още в онези рецепти със старото "ъ", но не е много популярно, заради леко сладникавия вкус на плодовете (някъде и повечко)
Дюлите не са много сладък плод и са приемливи за проба.
Поздрави и хубава нова седмица, момичета!
Пеп, нали знаеш отношението ми към това съчетание :))))
ОтговорИзтриванеИ че вече гордо мога да кажа, че глиганското е чудесно, след като разбрах с голямо закъснение?!!!!
Спокойна седмица от мен!
На мен не ми остава нищо друго освен да си пийна едно винце :-) Глигани тук няма, виж добитък иначе под път и на път. Страшно вкусно изглежда, Пепи!
ОтговорИзтриванеСпорна и усмихната нова седмица!
Поздрави, Милена :-)
Знам, Дани :) на едно мнение сме.
ОтговорИзтриванеАз още се чудя как не разбра вечерта какво ядеш.
Миленка, какъв добитък, див или питомен ходи свободно там? Ако е тук - няма шанс.... да ходи.... Благодаря!
Хубава и усмихната седмица и на вас!
Е нямаш капка срам вече. И Мишо също.Вече искам да сменя гълъбите с глеган!
ОтговорИзтриванеАз глиган нямам,но пък си имам дюли-пак е нещо.Не съм опитвала от това месо,но със сигурност е вкусно.Поне твоето изглежда така...
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица,Пепи!
Пепи, дюли имам, обаче глиган чакам някой да ми отстреля:)Чудесно ястие:)
ОтговорИзтриванеМале, мале... размечтах се!!! Великолепно изглежда поредното ти кулинарно изкушение, Пепи!
ОтговорИзтриванеУау каква страхотна рецепта, изглежда страшно вкусно, аз глиган не съм опитвала :) Фантастични снимки Пепи :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна нова седмица!
Извади тежката артилерия, Пепи! Месо от глиган не съм опитвала, но приготвен от теб и камилско бих опитала. прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеПеп, Стоев това яде ли...?
ОтговорИзтриванеВесела
Пепи,и звучи,и изглежда много вкусно!
ОтговорИзтриванеСамо не каза авджи Стоев хареса ли дюлите,или за него без?
Хубава седмица ти пожелавам!
Пепи, опасна си значи! Нито глиган съм яла, нито дюли в ястие. :)Ястието е както винаги апетитно изглеждащо. Да ти кажа, ако съм у вас, сигурно всичко ще проям ! :Р
ОтговорИзтриванеПепи, много вкусно! Глиганско няма да намеря, ама виж със свинско ще го заместя, е няма да е като твоето, ама поне ще си начеша крастата :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Пеп, в интерес на истината из фризера ми се подмята... един пакет глиганско филе-подарък :) що не взема да го сготвя с дюли :)
ОтговорИзтриванеПепи, направо ме отстреля още със заглавието :)
ОтговорИзтриванеи аз като вас със Дани съм фен на месо в комбинация с плодове.
Поздрави от мен!
Много интересна комбинация, поздравления Пепчо!!!
ОтговорИзтриванеАз не си падам фен на глиганите , по скоро на пилетата ама това в чинията изглежда апетитно :) с винце трябва да се преглъща :)
ОтговорИзтриванеЙоли, ще направим сделка :) Само оскуби гълъбите :Р
ОтговорИзтриванеТраяна, Живка, Лети, докато чакате глигана, може да пробвате с телешко или свинско :)
Весе и Роси, съвсем отговорно обясних на Стоев, че глигана ще е с дюли... прие го нормално :) констатира: "като с картофи, но са по-меки" и си хапваше доволно. хиххии този път картофите не бяха жилави :))
Благодаря, Диди, на теб ще ти хареса със сигурност :)
Маги, звучи интересно, но е и вкусно :)
Жоро, благодаря ти! Но пилета - само ако са оскубани вече. Иначе - не, мерси :))
Зори, ама верно, защо не вземеш да го сготвиш с дюли :)) Всъщност и пилешкото беше много вкусно с дюлите, да з наеш!
Инче, теб някакъв си глиган няма да те спре, доколкото знам, да опиташ как ще е месо със дюли :)
Ива, благодаря ти, макар да не харесвам соса на тези снимки как изглежда... ама пък какво ли разбирам от фотографии :))
Еви, с удоволствие ще опитам с теб камилско месо :)) Предполагам става за ядене.. Благодаря ти!
Даре, ще проядеш, къде ще ходиш :) Иначе сменяме позициите и ти готвиш :)
Благодаря на всички ви за коментарите! С малко закъснение, но пък бях на едно много хубаво място и тези дни ще ...го опиша.
Хубав край на седмицата на вас!
Много хубава идея! Жалко,че нито глиган се повърта наоколо, нито дюли растат:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеНе стандартно за мен,но признавам интересно!Доста ароматно и вкусно!
ОтговорИзтриванеГлиган не минават наоколо, но едно просто прасе с тия дюли май също ще се получи добре, а?
ОтговорИзтриванеХубава, много хубава идея:-)
Много хубави почивни дни, Пепчо!
Ей, Пепи, и аз я сготвих тази манджа, ама с пиле. Като няма глиган....
ОтговорИзтриванеИ много ми хареса. С дюлите става приятен кисело-сладък сос. Това си е подготовка за едно пътешествие до Китай. Стягаме ли куфарите?
Ами, куфари. Ще си купим дрехи на килограм от там :)
ОтговорИзтриванеМъх, ще стане, и с нашенско прасе, и с теле ще :)
Нели, нестандартно, но ако не видиш дюлите в чинията, не познаваш, че има и плод :)
Светлана, глигана е сменяем, но виж - за дюлите няма решение.
Поздрави и хубав ден, дами!