6 февруари 2012 г.

Рагу от глиган

Рагу  - от френски  ragoût; възбужда апетита. ) — Ястие от малки късчета месо, риба, птици, дивеч, зеленчуци или гъби,  първо запържени и  после задушени, най-често с гъст сос. 
Някои национални разновидности на рагу-то са световно известни - рагу-фин, рагу Болонезе, рагу по цюрихски, фрикасе, дори бьоф страганоф; както и татарското азу; испанско косидо; грузинско чанахи, унгарски гулаш, ирландското рагу - стю........
Не може да мине и без  българска нишка  тук и веднага на преден план излиза яхнията - плътна, с доволно количество  месо и  зеленчуци. Но и дотам се прекъсва "родствената им връзка", тъй като ние българите правим яхнията  с  всякакво месо - с кост или без кост, без значение възрастта на животното (а в месарския магазин е и трудно разпознаваема). Истинското рагу се приготвя  само от младо и крехко месо - което го прави изключително нежно и сочно  ястие.  В това отношение някои хора като мен са облагодетелствани, но други могат да открият "своя" месарски магазин и да се разберат с месаря да им препоръчва хубаво месо. Е, не такива месарски магазини, които внасят и продават замразено месо, а такива, които имат собствени кланици.
 


Да премина към рецептата. Ако времето е лятно, или ранно есенно,  рагу-то звучи и изглежда така  - с пресни зеленчуци.  И в случая там е с агнешко месо, а в този случай  месото е глиган, а и  сготвено в бавно-готвещата тенджера  Crock-Pot,
Разлика от  приготвеното  тук и в гювеч няма, с малкото уточнение, че в глинения гювеч времето  за готвене е два пъти по-кратко и с малко повече добавена течност.  Важното е, да знаете, че месото е младо и крехко, пък нищо, че е прибрано преди известно време във фризер. За няколко месеца няма как да "остарее" там. 

Продукти: 
~ 1.5 кг. месо от глиган (или всяко друго, което имате) 
~ 500 г консервирани домати 
2 с.л. доматено пюре 
1 резен от глава целина 
1 с.л. универсална подправка, но истинска - има и сушени зеленчуци-подправка за ястия
сол на вкус  (според солеността на универсалната подправка)
50-60 мл олио 
~600 г картофи 
~ 150 мл  бяло  вино 
3 глави лук 
2-3 дафинови листа 
1 ч.л. червен пипер
5-6 скилидки чесън 

Приготвяне: 
* Месото се нарязва на хапки - не много големи и се изкисва за 2-3 часа в студена вода. 
Само да вметна, че ако е било във фризер, не се налага предварително мариноване на дивечовото месо, тъй като фризера върши същата работа за разграждане на мускулните тъкани, както мариноването на месото. 
* Отцежда се добре (изстисква се с ръце)  и запържва в мазнината, докато се изпари цялото количество вода.
* Посолява се, прибавя се дребно нарязания лук, целина, отцедените домати, без сока и задушава на тих огън под капак, докато отново остане на мазнина.  Прибавя се червения пипер и разбърква.
* Налива се виното, още толкова количество вода, отцедения доматен сок,  прибавя се доматеното пюре, универсалната подправка,  нарязаните на неголеми кубчета картофи, дафиновите листа.

В това рагу картофите са съвсем излишни.  Аз ги слагам заради младите хора, които  не обичат да ядат само месо, когато е "на манджа"

За готвене в глинения гювеч или в тава: Всичко се прехвърля в тава, прибавят се още ~ 200 мл вода  и задушава - първо на 200* за 30 мин. (докато се чуе къкрене отвътре), след това - 2ч. на 170* (до омекване на месото. Но ако наистина е младото- времето е достатъчно) Ако е в тавата - същата се завива се с фолио много плътно.

За готвене в Crock-pot: Изсипва се всичко в съда, включва на режим ІІ за 5 часа. 

Когато се разпределя в чиниите е хубаво да се поръси с магданоз или целина, но не по-малко вкусно става и ако се поръси всяка чиния с по 1-2 скилидки ситно нарязан чесън. 




и край на първа част от мухата Проект 10 Ястия с дивеч. 
Успешно завършен  с това вкусно рагу от дивечово месо.



24 коментара:

  1. Абсолютен хит у дома :) а в последно време и с предложеното от теб месце, Пеп :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама пък е хубаво това месо, нали? И е бедно на холестерол, да знаеш.
      Хубави събота и неделя, Зори!

      Изтриване
  2. Ммм,страхотно е това рагу, Пеп-чо, и с чесънчето...кой би му устоял. А и с чаша винце в това студено време ще е идеално.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно, Мариета, забравих чашата с вино да предложа :))
      Хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  3. Дори и след вечеря, с месото приготвено от теб, пак огладнявам, Пепи! Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, стигнах до извода, че трябва непосредствено след обяда или вечерята да наглеждаме блоговете :-) Макар че, за някой от твоите трюфели не бих подбрала час, за да ми се прииска да си взема .....
      Прегръдка и хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  4. Пепчо,
    ти си царицата на месата, обаче като мине вегетарианския период у дома, и рагу ще ям;)
    Много апетитно, особено с тези чесънчета;)
    Хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, Мъхче, ще те следя, да знаеш :))
      Абе много ми хареса поръсването с чесъна, да ти кажа.
      Хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  5. Пепи, изкусителка голяма си! Толкова вкусно и подмамващо ястие! Ей с това вече може да се направи истински пир. Комплименти, Пепи!
    Пожелавам ти приятна вечер и щастлива нова седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вени!
      Хубав уикенд на теб и много усмивки~!

      Изтриване
  6. Никога не съм готвила дивеч и не умея, а твоя изглежда неустоимо!

    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ти се е налагало, Петя, затова не умееш :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  7. Пепи, ще ме подлудиш с тези рецепти! Не можех да понасям това месо, докато не открих твоя блог! Толкова съблазнително изглеждат всичките ти рецепти с дивечови меса. Ще се превърна и аз в "канибалче" :). Вълшебница си в кухнята, Пепчо! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, всяко нещо е вкусно :) Зависи как е приготвено; дай му шанс :)
      Прегърдка и за теб!

      Изтриване
  8. Леле,колко много варианти на рагу си изнамерила,Пеп,като еднциклопедия си!
    Рагу-винаги като чуя тази дума не ми изниква нищо вкусно в представите,а просто някаква манджа с кокали,и тук-там малко месце,останало по тях.
    При теб май кокъл не виждам,съвсем напротив-много вкусна яхнийка даже!Бодвам си едно месце за проба,ммммм!

    Хубава и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. като рагу и кожа, нали :)) любим епитет за някое слабичко девойче :))
      Няма кокал,чисто месце е. бодвай си :)

      Изтриване
  9. Чудесен финал на проекта с дивеч, Пепи!
    Толкова много идеи и хубави рецепти, събрани на едно място - харесва ми.
    Сега очаквам изкушенията от следваща серия.
    Сърдечни поздрави и успешен ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Поздрави и на теб, Дианка и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Изключително вкусно ястие! Тази вечер го приготвих и с моя съпруг си облизахме пръстите! Много, много благодаря за рецептата!
    Поздрави, Маргарита

    ОтговорИзтриване
  12. А аз благодаря за доверието и много се радвам, че си я направила и сте харесали.
    Днес минавайки през един месарски магазин видях на едни кокали етикет "Рагу"и се сетих за това ястие....

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотна публикация. Продължавай в този дух.

    ОтговорИзтриване
  14. Лйобимото ми ястие !!! Чудесна публикация

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...