Това телешко по средиземноморски на Мага - Магомед Алиев, мина бързо през екрана, но съвсем не остана незабелязано във вечерта му на домакин в Черешката но тортата. Най-чистосърдечно си признавам, че още тогава го харесах (дали заради спанака и чесъна, или заради пърженето на месото с червения пипер) и реших, че ще открия филе в месарските магазини и ще направя.
Мисия трудно изпълнима, но не и невъзможна. И докато издирвах, се замислих дали не е прав Мише като ме попита, докато отивахме в един месарски магазин "Те не зареждат ли от едно и също място". Ами май да. Не бях ходила отдавна в толкова месарски магазини за 3-4 дни и се оказа, че навсякъде почти стоката е една и съща.
В крайна сметка намерих контрафиле и тъй като до преди 6-7 разфасовах доста телешко месо, прекратих търсенето на бонфиле, сдобих се с хубаво парче контрафиле, половината от което е кайзеровано и виси на студа.
В крайна сметка намерих контрафиле и тъй като до преди 6-7 разфасовах доста телешко месо, прекратих търсенето на бонфиле, сдобих се с хубаво парче контрафиле, половината от което е кайзеровано и виси на студа.
По дебелината на рибицата предполагам, че наистина е било телешко, а не говеждо :)))
И последно - много е важно месото да бъде много добре почистено от ципите и нарязано правилно - по посока на мускулните влакна.
И последно - много е важно месото да бъде много добре почистено от ципите и нарязано правилно - по посока на мускулните влакна.
Продукти за всяка порция:
по 250 гр. телешко филе (по рецептата на Мага е бон, моето е контра филе)
3-4 скилидки чесън
1 каф. лъжица сладък червен пипер
сол, черен пипер
2 с.л. зехтин/олио
листа пресен спанак ~ 1 пълна ч.чаша
Приготвяне:
* Спанака се почиства от дръжките и измива. Оставя се в гевгир или цедка да се отцежда.
* Месото се нарязва по посока на мускулните влакна на ленти дълги ~10 см, дебели ~3мм и широки приблизително 3-4см. Жилите и ципите - вече писах - да са предварително изрязани.
* В тиган се слага нарязания (не пасиран) чесън и червения пипер и запържват за 30-40 сек., колкото да се ароматизира зехтина.
* Слага се и месото, запържва за минута и прибавя почистения, нарязан спанак. Поръсва се със сол и черен пипер и се бърка, в продължение на 3-4 мин, !!! докато се изпари водата и изпържи месото. Филето е крехко и става много бързо.
* Готовата порция се прехвърля в чиния и поръсва с 2-3 нарязани на ситно листа пресен спанак.
Днес повторих рецептата, смесвайки телешкото месо с едно останало пилешко филе. То пък е още по-крехко. Подозирам, че пилешкото дори повече ще се хареса от младежите.
Чудесно е телешкото, Пепи!
ОтговорИзтриванеПри нас не зареждат от едно и също място :)
Поне там, където пазаря.
Трябва да е много тънко месото, за да стане толкова бързо!
А за вкуса, мога само да си мечтая!
Хубав ден!
Ееее, блазе ти тогава, Дани, имаш добър избор.
ИзтриванеДа, месото (лентите) е тънко. Следващия път като правих обаче ги нарязах по-къси - по ~ 6см., така че - важна е само дебелината.
Хубав петък да ти е утре!
На мен също ми хареса тази рецепта още като гледах предаването.
ОтговорИзтриванеПриготвила си чудесно телешкото!
Много свежо поднесено!
Хубав ден!
Благодаря, Мира :)
ИзтриванеХубава вечер на теб!
Страхотно.Много вкусно е това,признавам,че и на мен ми грабна вниманието!Браво Пеп!
ОтговорИзтриваненепременно го направи. Да не съжаляваш :))
ИзтриванеОх, толкова е апетитно, че ми иде да го захапя през екрана!А чашката с винце къде е? :))
ОтговорИзтриванеуфф, голям пропуск, Яна. Забравих :)
ИзтриванеПепи, отново чудесно представено ястие.Вероятно ще приготвя у дома.Ще имам едно наум като пазаря, въпреки, че за месото се доверявам на съпруга си или на хора в магазина, които преценя,че са гастрономи над средното ниво:-)))
ОтговорИзтриванеЩом той го избира, значи знае какво да купи, като му поръчаш, Бети. Без друго той ще го яде, нали :))
ИзтриванеПепи,чудно изглежда месцето/да кажа пак де/!
ОтговорИзтриванеТелешко няма начин да ми падне,но със свинско бон филе ще го опитам и аз,благодаря!
Хубав и усмихнат ден,другарче!
давай със свинско, Роси. Пак ще е вкусно. Червен пипер, чесън и спанак да има :) аза и пилешкото харесах.
ИзтриванеХубава вечер на теб!
Много свежи и спаначни идеи, Пепи!
ОтговорИзтриванеИ пестото и сандвича, сега с телешко -
чудесни пролетни рецепти с любимия зеленчук.
Поздрави и усмихнати мартенски дни, Диана
Знаейки какъв ценител на спанака си, Дианка, радвам се, че ти допадат спаначените предложения.
ИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни на теб (че март се прояви с този сняг днес)
Много вкусно, и половинът се е впеечатлил. Ще се прави :)
ОтговорИзтриванее то си беше "мъжка манджа", Зори :)) а теб те знам, че и ще намериш хубаво телешко филе.
ИзтриванеИзглежда и звучи невероятно! Подозирам обаче, че спанака сама ще си го хрупам. Прегръдки, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеЕви, ето затова най-хубавото на тази рецепта е, че всяка порция се приготвя индивидуално :))) Помисли за себе си :))
ИзтриванеПрегръдки и на теб!
Чудесна рецепта, Пепи, звучи много вкусно, допадна ми. Спанакът ми е любима храна и бих опитала с удоволствие!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и прекрасен weekend!
Благодаря, Вени, хубава неделя на теб!
ИзтриванеПробвай, пък вашето телешко може да е наистина телешко, не както тук... възрастен родител.. на телето
Пепчо, страхотно изглежда това теленце, пък и щом е със спанак, ммм...благодаря ти за рецептата, че фризерът ни пращи от едно домашно, крехко телешко, чудя се вече как да разнообразявам, че на мъжете им омръзна. Само да успея да стигна до спанака на дъното и ще го приготвя.
ОтговорИзтриванеХубава, слънчева неделя ти желая!
Благодаря, Мариета! Слънчев и усмихнат ден и на теб!
ИзтриванеЗа спанака - не знам дали ще стане със замразен. Виждаш го горе как е свит, макар че е пържен само 2-3 мин. Или може би да прибавиш накрая? Но щом имаш хубаво телешко, пробвай. Много е вкусно :))
Честита пролет, Пепи!!! Чудно средиземноморско изкушение ни поднасящ - а на мен ми стои и едно такова :) пролетно!! Телешко у нас рядко се свърта, но попадне ли ми - непременно ще пробвам и тази твоя рецепта :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мина, Честита пролет и на теб! Да ти е весело и слънчево на душата!
ИзтриванеСигурно въпросът ми е тъп, но месото, за да е крехко, не трябва ли да се реже напречно на мускулните влъкна? Така няма ли да стане на конци? Питам, защото ми хареса рецептата /както всичко, пуснато от теб, Пепи/ и много ми се ще да я пробвам, пък да не се изложа пред полововинът. Поздрави. Деси
ОтговорИзтриванеНе, Деси :) не е тъп. И аз знам, че се реже напречно на мускулните влъкна. От къде обаче - не знам. Но за обработване на по-големи парчета месо, поне като медальон или пържола. Дребните ги режа как да е.
ИзтриванеТова телешко обаче е нарязано по посока на влакната - дори даваха в кадър как Мага го реже и може би заради бързото му готвене то не се отпуска на "конци" - стегнато и сочно е. Ако искаш - пробвай първо с пилешко месо.
А така нарязано, но с гъби и чесън правих и от глиган, което е доста по-жилаво от телешкото и се получи също много добро месце.
Няма да се изложиш, не се притеснявай :)
Багодаря за бързия отговор, ще потърся хубаво телешко и ще пиша после с резултата :) Деси
ОтговорИзтриванеИ резултатът беше страхотен. Телешкото ми отпадна като опция, не успях да намеря бонфиле, но пробвах рецептата с пилешко филе. Страшно вкусна рецепта! Дори детето, което перманентно е скарано със зеленилките и чесъна каза, че скоро не е яло толкова вкусно ядене. Мерси отново за разкошната рецепта, Пепи :)
ОтговорИзтриванео да :) така ядат спанака. Радвам се, Деси, че ви е харесало. А ти, когато намериш телешко и се сетиш, пак го направи с него.
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!