За по-звучно и заради вложения магданоз можеше да бъде "Пиле прентан".
Предпочитам да си го оставя с истинското име, тъй като основно ползвах рецептата от Българска Национална кухня - ЗЕМИЗДАТ - СОФИЯ - 1978.
Предпочитам да си го оставя с истинското име, тъй като основно ползвах рецептата от Българска Национална кухня - ЗЕМИЗДАТ - СОФИЯ - 1978.
Невероятно е: сочно, ароматно и крехко. А придружено с препечени филии е истинска наслада за небцето. Не ви убеждавам да го правите :) Само се опитвам да ви кажа, че си струва да го направите.
Аз го правих в крок-пот. Но това пиле го правя (тук е видно) от няколко години и в обикновена тава във фурната, или в тенджера на котлона. Резултатът винаги е вкусен.
Продукти за 5 порции:*
5 бр. пилешки цели бутчета (или едно цяло пиле ~ 1.5кг)
~ 40-50 мл олио
4-5 средни гъби печурки (~150гр)
и една "щипка" с 5 пръста от сухи манатарки. (при налични)
1 глава лук
1 глава чесън + 2 скилидки
малка връзка магданоз
200 мл бяло вино
1 консерва домати ~ 800 г. + 2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. захар
една подкова наденица за печене (но не съвсем прясна),
черен пипер, сол.
Приготвяне:
* Бутчетата се срязват на две части (или пилето нарязва на парчета, но гръбнака се отделя за супа).
* Бутчетата се срязват на две части (или пилето нарязва на парчета, но гръбнака се отделя за супа).
* Месото не се мие! (не мийте месото, при готвенето всички бацили умират, но при миене бацилите се разпространяват от водата навсякъде около месото)Подсушава се добре с мека кърпа или кухненска хартия, поръсва със сол и пипер, които се втриват с ръце в месото. Оставят се да "отлежат" 20-30 мин.
* Запържват се в мазнината от двете страни до зачервяване - първо с кожата надолу, после и от другата страна. Карамелизирането на месото прониква в него и подсилва аромата му. Тази процедура е хубаво да се извърши наведнъж в голям, широк тиган, но при неналичие на такъв - запържва се на две части.
* Изваждат се в чиния (или в тава или в керамичния съд на Крок-пот уреда.)
* В същата мазнина в тигана се задушават ситно нарязаните лук и чесън, а след 3-4 мин. прибавят и гъбите-печурки и магданоза, нарязани на ситно. Запържват се за минута. Така поставяни един по един продуктите ароматите им се надграждат по време на готвенето около печката се получава едно вълшебно ухание от аромати...................
* Прибавят се: доматеното пюре, виното и консервираните домати - задължително преминати през сито или цедка, за да могат да се отделят семките, които не са особено приятни за ядене.
* Всичко се оставя да ври за 15-20 мин., докато количеството остане наполовина.
* Сухите манатарки се начупват (освен ако не са съвсем начупени)и накисват за 10 мин. в малко топла вода; изваждат се и прибавят към соса заедно с прецедената им течност (да не остане някоя песъчинка в нея)
* Посолява се на вкус, ако доматите не са солени и прибавя лъжичката захар.
* Готовия сос се изсипва при месото, поставя се и наденицата, нарязана на парчета. И тук в соса се прибавят отделните 2 скилидки чесън - счукани, или пресовани. Много е важно сосът да не бъде над нивото на месото, за да не се получи като варено. Най-добре е да бъде на 2/3 от височината му.
следва разделното готвене:
* Затваря се с капака, включва на степен І за 6 часа. Това е.
в тава и нормална печка:
* завива се тавата с фолио или затваря с капак и поставя в загрятата на 180* фурна.
Пече се 1.5 часа от момента на поставянето във фурната.
За препечените филии хляб да напомня :))
* 5-те порции са от значение. Както писах по-нагоре, месото е поставено на един ред в крок-пот, а това количество месо се събира точно в големия модел - 5.7л. Ако се готви в тава и тя е по-голяма - количеството месо може да се увеличи. Дори е задължително :))
** И ако някой се зачуди защо не го сложих за по-бързо във фурната, ами в Крок-пот - обяснението е логично. Сложих го и отидох на работа :))) но като се прибрах имах готова вечеря.
ЧЕСТИТ ОСМИ МАРТ НА ВСИЧКИ ЖЕНИ!
МНОГО ЗДРАВЕ, УСМИВКИ, ЩАСТИЕ И ОБИЧ ДА ИМА ПОКРАЙ ВАС НЕ САМО В ТОЗИ ДЕН, А ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН ДЕЛНИЧЕН!
Пепи, уникалана си, много вкусно пиле!
ОтговорИзтриванеЧестит празник и прекрасна вечер ти желая!
Благодаря, Марианка!
ИзтриванеХубаво у тре на теб!~
Честит 8-март, Пепи!
ОтговорИзтриванеНека днес и всеки следващ ден бъде празник за теб -
обичана, ценена и много, много щастлива!
Наистина това пиле изглежда прекрасно, а снимката с калинката е уникална!
Поздравления,
хубава и усмихната вечер, Диана
Сърдечно благодаря, Диди!
ИзтриванеПоздрави и хубав край на седмицата на теб!
Не успях снощи тук да ти честитя празника, Пепи! Обичана, желана и много щастлива бъди!
ОтговорИзтриванеПилето е направо трепач, записвам си рецептата и ще го пробвам задължително! Прегръдки с пожелания за хубав уикенд! :)
а аз с огромно закъснение благодаря, Еви!
ИзтриванеЖестоко!!! Ти милост нямаш!!! В миналия си живот си била някой диктатор, да знаеш :))))
ОтговорИзтриванеНямам думи за пилчока, само преглъщам и съжалявам, че нямам в момента от това чудо на трапезата си.
И честит 8 март, с малко закъснение :)
Прегръдки, кулинарна вълшебнице :)
Инче, ти направи брускетите със спанак и сирене, аз ще донеса пилЧок :))
ИзтриванеБлагодаря и хубава нова седмица на теб!
Да ти благодаря за хубавия поздрав за 8 март.
ОтговорИзтриванеА за манджицата какво да кажа - много вкусна и любима.
А онези там пернати са наистина свободни и щастливи кокошки.
Ама от къде ги измислиха тези щуротии. Щастлива кокошка, на която после ще й се тегли ножа.
Щастливи са да, щото си имат петел. Не знам от къде измислиха тая глупост от щастливи кокошки. Преди бяха свободни - разбираемо беше.
ИзтриванеКато ме видиш да показвам яйца, да знаеш, че са от там :))
Много хубава снимка!:)))И на мен ми е любимо това качаторе:)Поздрави!
ОтговорИзтриванекачиаторе, нали :)) Знаеш ли колко ми беше интересно това име преди време, пък то какво било :))
ИзтриванеВажното е, че е много вкусно!
Пепи,чак тук замириса от таз вълшебна тенджерка!
ОтговорИзтриванеКолкото вкусно,толкова и красиво!
И каква доволна порция самооооо,хич ми не требе филия :) !
п.п.Усмихна ме коментара ти под снимката от 2006г.-като си гледам и аз най-първите-ужас и срам.
Прегръдки от мен!
Роси, ама така си е. Но пък техниката тогава ми е била такава :) Поне се вижда "израстването" а, какво ще кажеш :)
ИзтриванеПепе, чудно изглежда това пиленце, колко пъти съм казвала че твоите и на Жоро рецепти са безотказни, грешка нямат - със затворени очи се доверявам, ще го спретна скоро, да знаеш!
ОтговорИзтриванеСтари пушки, Весе, затова :))
ИзтриванеНаправи го. Прецени си обаче пилето - ако е домашно и по-тлъсто, не слагай мазнина.
Страхотен блог. Следя го повече от година. А рецептите Ви за Crock-Pot ме подтикнаха да си взема не един, а два Crock-Pot-а с различни размери. (е, не от България, защото тук лекинко са им удвоили цените, но това не е важно.) Та сега с голяма радост посрещам всяка ваша рецепта на която има таг Crock-Pot. Поздравления и за тази вкусотия.
ОтговорИзтриванеЗдравей,
Изтриваненяма начин да не са по-скъпи, доставката до тук си има разходите :)) Може и да паднат, ако се разшири пазара им тук; малко хора знаят за тях. За мен цената е нормална. При положение, че тенекиени китайски тенджери са с цени 30-40 лева.
Благодаря, радвам се, че ви харесват "манджите". Радвам се, когато са от полза, защото виждам предимствата на крок-пота в отсечката дом-работа-кухня.
Поздрави!
стана многоооооооооооооо вкусно
ОтговорИзтриване:)))
благодаря за рецептата
(beer)
Моля :) радвам се, че ви е харесало!
ИзтриванеТоку-що го приготвих, сега чакам половинката да си каже тежката дума. На мен ми мирише толкова вкусно, че не знам как ще го дочакам :D
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко :) Надявам се да се хареса и на него :)
ИзтриванеВече е в графа любими. Страшно вкусно се получи. Резултата дори е запечатан с фото:)
ОтговорИзтриване