20 август 2012 г.

За рибата и стратегическото планиране. Риба салтимбока


      Нищо общо между рибата и стратегията. Освен, ако човек не е на риболов. 
      В случая - край на стратегическите ми планове да публикувам  в блога в някакъв порядък - този месец 10 с месо, другия месец 10 супи.....образно; супи не съм захващала, защото ядем едни и същи. Защо ли въобще си правих труда да вървят публикациите в ред... Първите две  ги докарай набързо до край, но май и сезона им беше такъв - дивеч изобилстваше зимата, а сандвичи се ядат по всяко време. Е, с рибата не е така. Риба се яде често у нас, но основно скумрия (печена) и шаран (пържен и на плакия). Тук-там някое филе от бяла риба  или сьомга.  Между другото ето добрата стара рецепта на Шаран-плакия, изпълнен последния  път в Крок-пот-а.  Сега ще допълня там за приготвянето на шарана в бавноготвещия уред. и за да успокоя съвестта си, че замотах тези поредни 10, с него стават 11 :))


       Да се върна на рибката от първата снимка.  Днес в социалното зло Фейсбук на страничката на Крок-пот  над снимката е цитата от Цар Лъв: "Когато една история е добра, тя е добра и втори път". При Пепа Стоева това важи в пълна сила за трети път :)) Истината е, че отдавна обмислях да направя Салтимбока с риба, но все нещо се случваше и тя изоставаше на заден план. Като компенсация, в неделя, когато я направих я приготвих по двата начина - и в тиган, и в крок-пот



Продукти за 5-6 порции:
1 кг. рибно филе (чисто, не замразено, без вода. Това е филе треска.) 
~16-17 ленти прошуто 
листа салвия* 
60 гр. масло + 60 мл зехтин
150 мл бяло, ароматно бяло вино и 40 мл коняк
80 мл  топла вода
сол, черен пипер, брашно
2  лимона

Приготвяне: 
* Филетата риба се нарязват на неголеми парчета - приблизително  4-5 см.
* Посоляват се, подправят с черен пипер. 
*  Всяко парче риба се покрива с 1-2  листа салвия,  1/2  тънък резен лимон и се завива с лента  прошуто, ако са къси лентите - забождат се с клечки за зъби, за да не се отварят.Подготвят се всички парчета риба.  Овалват се в брашното.  Трябва да остане над половин от единия лимон.


Готвене по класическия начин: 
* Мазнината се загрява в тиган, поставят се   приготвените пакетчета и запържват от двете страни до бледо зачервяване (по 2 мин. ) !!! Мазнината е равни количества зехтин и масло.
* Изваждат се в приготвена тава, заливат с виното, коняка и водата и поставят  загрята фурна първо на 220* за 10 мин; след това за 30 мин. на 170*. Тук върху рибата се изстисква останалия лимон и връща в топлата, но изключена вече фурна за още 10 мин.  

Готвене в Крок-пот: 
* Подреждат се приготвените парчета риба в керамичния съд на Крок-пот-а,  като се застъпват по малко, за да могат да се съберат.
* Заливат се с мазнината,  100 мл. бяло вино, 30 мл коняк и 20-30 мл. вода, сока на останалия лимон,  затваря се капака  и включва на режим ІІ -"high " за 2,5 ч.  След като изминат, изважда се керамичния съд от уреда  и прехвърля в загрята на 220* фурна, на средна скара и пече около 10 мин. (за тен :)) 



     :exclaim: И в двата случая рибата я  гарнирах  с прясно приготвени фетучини. Без никакви подправки,   сварени в подсолена вода, отцедени и разбъркани само със зехтин. Според мен рибата е достатъчно ароматна.  Лентите морковите са бланширани  за 1 мин.  във вряла вода и шокирани  (изкарани в купа студена вода с лед)
     Това долу-горе е  истината за тия фетучине. Но пълната истина е, че докато аз подреждах парченцата риба, моркови и паста  в чинията,  девойчето Жул прехвърли останалата паста в съда, при соса, който беше останал и "си овкуси фетучините". Съвсем небрежно :)) но пък - вкусно и беше :))  и не само на нея. Затова и на снимката няма и лъжица  сос. 





20 коментара:

  1. Лелеее, Пеп, що риба, що нещо...завидях. Защото аз много обичам, но само аз. Следователно - готвя риба много рядко. Не можах да ги науча моите мъже да я харесват и това е. Затова си отмъквам най-безцеремонно поне половината ти чинии, та да си имам:))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жалко, а рибата е толкова полезна! Тези твои мъже :))
      Отмъквай си една, коя да е :)) щом е за теб!
      Честит вторник и много усмивки!

      Изтриване
  2. Е, Пепи, нямам думи! Разногледа станах - много вкусни предложения, но със салтимбоката ме довърши. Майстор си на всякакви вариации на това ястие :)
    Карай, няма значение, че снимката е без сос, то се вижда и така, че е много вкусно, а Жул засилва доказателството :))
    Хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сос или без - замина, Инче :) Е, не беше изгубен соса, ама друго е и рибката да беше полята с него.
      Хубав ден и на табе!

      Изтриване
  3. Чудна рибка и пастата прекрасна, само дето рибата ще си я ям сама. Четох за теб аз във фейса и си бяха прави хората:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, какви ги четеш ти?! Я да видя какви ги пишат...

      Изтриване
  4. Пепи, точно на обяд ли трябваше да надничам тук, но как няма, като така широко си разтворила вратите и такава огромна блок-маса си ни приготвила, че чак свят ми се зави, стомаха ми се разбунтува и направо посегнах да отнеса половината чинии, че много обичам риба.
    Толкова е съблазнително всичко, че ще припадна от мъка, че си ми толкова далече... :)))

    Прегръдки, Пепи и един прекрасен вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вени, хубав да е денят и на теб. А останалото за съжаление е към поговорката "очи пълни, ръце празни".

      Изтриване
  5. Браво, Пепи! Достоен завършек на поредицата 10 (-: Много готина комбинация си направила, а това сосче и с коняк и с винце ми звучи доста вкусно...
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, това като меню ли, да избирам ли:):):) Да ти кажа шаранчето ми е любима рибка и на мен, най-често пържен. Тази салтимбока обаче ме остави със зяпнала уста! И ще я затворя след парченце от нея:):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зяп, Кате, както казваше Жул, когато беше малка и хранеше баща си с неща, които не обича :))
      Защо не я направиш? Сигурна съм ,че ще ти хареса. Независимо риба, пиле телешко... каквото месо подбереш - ще стане.

      Изтриване
  7. Фантастично изглежда и провокира да си грабнеш бързо апетитната порцийка, докато не е изчезнала! :)
    А от това рибно меню, кое да си избере човек по-напред ?! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Ина, радвам се, че те провокира това рибно меню :))

      Изтриване
  8. Е какъв край бе,Пепи,сега започваш проект Рибни от 11 до 20 :) .
    Или спираш да готвиш риба?
    Ама много елегантна порция,че и с фетучини от моркови,бравос на теб!
    Аз някак обаче имам предчувствие,че риба и прошуто ще ми се разминат вкусово като комбинация,но пък знае ли човек...
    Много усмихната сряда,скъпа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аа, ти и салвията ми не хареса май :)
      И недей така с тия до 20. Такова планирано готвене явно не е за мен.
      Което ме подсеща, че наш приятел непрекъснато ме пита Защо не отида в някое заведение да готвя :)) Ами защото си готвя когато каквото си искам и ми харесва :))
      Разбира се, че няма да спра да готвя риба, но май наистина малко са начините, по които се хапва в къщи. Имам една чакаща със сос Холандез, ама да видя кога ще стигна и до нея.
      Хубава да е срядата и на теб!

      Изтриване
  9. Изглежда толкова апетитни, че съм готова две порции да хапна, Пепи! Много ми хареса идеята за салтимбока вариант, а с фетучините е сигурна насладата. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Тази риба ми е в план-график :))), само да ми донесат подходящата. Изглежда толкова апетитно. Поздравления Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диде, ще стане и с онази, която ти правиш напоследък - само я остави да се размрази добре, да се отцеди от излишната вода.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...