30 септември 2014 г.

Постни лозови сарми


     Моля, да не се обръща внимание на зелевата  гранде-сарма отзад. Тя е с кълцано месо :secret:  
Постни сарми съм правила и друг път, но с лозов лист - не. Пък и онези с листата от лапад са  си хапки от  гъби с ориз и лапад. Затова останах приятно изненадана от вкуса на тези постни лозови сарми, когато ги опитах. 
     Тези се сготвиха през нощта в слоукукъра, но могат да  бъдат приготвени в глинения гювеч, или в тава, добре покрита с фолио във фурната.  Време за готвене - 2 часа  на 170*; водата е 3/1 части на ориза; 


Продукти: 
~ 50 бр. лозови листа  (буркан стерилизирани. Ако са пресни - трябва да се бланшират предварително) 

~300 г ориз 
2-3 моркова 
2-3 домата (не се виждат  тук, защото моите бяха жълти, но са си   домати :) ) или 200 г. домати от консерва
2 глави лук 
1 ч.л. сух джоджен 
1 ч.л. черен пипер
сол на вкус 

~ 80/100 мл олио 
1 лимон 




Приготвяне:
* Доматите и морковите се настъргват на ситно ренде.
* Лукът с нарязва съвсем ситно. 
* Оризът се измива на течаща вода, докато спре да пуска бяла вода :)
* Всичко (без лимона и олиото)  се разбърква в купа и така плънката ни  е готова. Може да се  запържи лука с ориза и моркова, но понякога дори аз избягвам пърженето :)) 


* Всеки лозов лист се поставя върху плоска чиния или дъска.
* Върху него се поставя 1 чаена лъжица от плънката (това зависи от големината на лозовия лист, може да събере и супена, но така, на една хапка са много по-симпатични smile1 ).
Свиват се   сарми - не ги стягайте, за да набъбне оризът добре. 

Готвене в Crock-pot:
* На дъното на керамичния съд се налива олиото и изстисква сока от лимона. 
* Сармите се нареждат  плътно една до друга (при необходимост се нареждат на два реда) . 
* Заливат се с вода - около 500 мл.; в крок-пот на ориза слагам вода 1.5 части на 1 част ориз, когато има и други продукти, които са с голямо водно съдържание като домата (за сарми и чушки иде реч :) 
И сега ще споделя, че когато готвя сарми в крок-пота, поставям под капака един лист фолио, с който да се задушават плътно сармите и така дори на втория ред сарми ориза е добре  задушен (както се вижда и на зелевата сарма, която беше тук на втори ред)
* Уредът се включва  на І степен-режим “LOW” и наглася часовника за 8 часа. (щом изключи той продължава да подгрява храната, така че не е фатално, ако точно след 8 часа не се отвори тенджерата).


18 коментара:

  1. Ммм,любим ми е аромата на лозовите сарми,Пепи!Постни,не постни,всякак ги хапваме с млекце и то с голяма охота!Чудни си ги приготвила,личи си!Прегръдка от мен и хубава вторник вечер със семейството!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз ги обичам, Роси, но до скоро никой не беше съпричастен с мен :)
      Прегръдка и от мен и хубава вечер на твоето семейство!

      Изтриване
  2. Пеп, и аз обичам лозови сърми всякакви!
    Учудвам се,че не си правила до сега постни,
    но като знам слабостта ви към мръвката.....
    Чудесно изглеждат и много нагледно обяснени за крок
    пота за едни Танчета :)
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танчето твърдо отказва.
      Не съм правила, Дани, сети се , нали?
      Те моите зелеви сарми скоро проядоха (слава богу) камо-ли лозови, че и постни :)
      Хубава вечер на теб!

      Изтриване
  3. Искам една препълнена чиния със сърмички, Пепи! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. с удоволствие ще напълня следващия път :)
      Прегръдка и за теб, Еви!

      Изтриване
  4. За мен ако може точно като на снимката - онази гранд..., а другите ще са чудна гарнитура:))

    ОтговорИзтриване
  5. Предпочитам ги пред "гранд сармата"! :)))
    Освен с лозови, правя и с листа от лобода или липови листа. Също стават вкусни. Обичаме ги поднесени с кисело мляко. Как ме подсети да си изнеса бурканче листа и да сготвя!
    Хубав октомври ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нашите съвсем не стигнаха до киселото мляко :)
      Хубав октомври и на теб, Ина!

      Изтриване
  6. Така да ги обичам тези сармички, Пепи! Разкошни са. Взимам ги всички за обяд:)

    ОтговорИзтриване
  7. А ми на мен нищо не остана и аз искам да си хапна ,че ще ми отворите работа да си правя.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей Пепи, ще се пробвам за пръв път да правя сарми по бавно готвещия метод и, за да не направя супа от лозови листа и ориз имам следния въпрос - като заливаш сармите с вода, ако са на два реда в Crock-pot-а, трябва ли водата да покрива и втория ред, или количеството на водата зависи само от количеството на ориза в сармите и колкото покрие - толкова?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нивото на водата зависи от това, колко плътно са наредени сармите и колко е ориза в тях . Затова, най-добре, измери си ориза и сложи 1,5 части вода на него. И не забравяй листа фолио отгоре.

      Изтриване
  9. Здравейте!Често ползвам ваши рецепти. От скоро имам крок-пот,който дори още на третото готвене в гаранция е се развали.Поправиха го и първото ползване,реших да приготвя тези сармички.Много вкусни станаха,спазих всичко,но леко ми се запекоха крайните!Чудя се много е бремето за готвене или пак нещо не е окей уреда? ):

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зависи от количеството сарми, ако е пълен, ще му трябва повече време.
      Като готвите повече в него, ще му свикнете и с времето.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...