19 януари 2015 г.

Салата от пиле с авокадо



      Мдаааа,  оказва се, че  почти всекидневно  на нашата маса. имаме  авокадоТози плод (който ядем като зеленчук  основно на  пастети и като добавка в салати, а е с вкус на ядки) доста ми се опъна преди години, но в крайна сметка след като му дадох последен шанс с един дип със сирене и авокадо и  взе, че ми хареса.  Трайно. Авджи Стоев го яде заради многото му полезности, младите  Стоеви харесаха заради салцата към пилешките фахити и сега Н.С. го яде на всяка салата. Но вчера  и другото ни девойче много приятно ме изненада, като хареса тази салата с пилешко месо  и авокадо. Категорично заяви поне 2 пъти. 



      Съвсем самостоялно ;D открих, че  при нас се продават поне 3-4  сорта  от този плод, наричан още "алигаторова круша".  А на нас ни харесват всички,  освен лилавия, по възможност с големина от 240 до 300 г :blush2: 
      И тъй като до тук публикацията става по-дълга (заради снимките е  :))) от приготвянето на салата, ето "рецептата", която търпи разни импровизации. Но аз смятам да я следвам, щом девойките и авджи Стоев  я харесаха точно така.  Ще прослушаме и младши, когато се прибере. 


Продукти: 
1 авокадо  (меко, но не прекалено и здраво***)
~ 300 г. сварено/ печено пилешко месо 
~ 50 г. синьо сирене 
1 лъжица нарязан копър 
2-3 скилидки чесън 
сок от половин лимон/лайм 
1/2 ч.ч. сварена сладка царевица 
~ 100 г. майонеза и 2 с.л. цедено мляко (може и само майонеза, но авокадото е достатъчно мазен плод ) 
сол на вкус 


Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва на кубчета; 
* Сиренето се натрошава съвсем ситно; 
* Скилидките чесън се пасират, счукват, или наситняват;
* Авокадото се разполовява на две и му се  изважда костилката. Ако ще се пълни в кората - тя се запазва, ако ли не - може да си го обелите както ви харесва. 

* Внимателно се изважда месестата част и нарязва.  (може да се ползва малка лъжичка, аз имам специална за топчета от плодове и зеленчуци). 
* Всичко се поставя в купа, прибавя се и лимоновия сок, сол на вкус  и обърква много внимателно, за да не стане авокадото на пюре. 

* Може да се сервира в останалите кори от авокадото, може и в листа от айсберг или друга салата,  или както там ви харесва :)  Но салатата е вкусна студена, затова  може да я приберете в хладилник преди да поднесете, или продуктите, с които правите да са ви студени. 



*** Авокадото трябва да е меко на пипане, за да се яде, но здраво. Иначе хрупа :)  Понякога в магазина попадам на разни, които са толкова  опипвани, че имат петна от натиск по тях. Затова предпочитам да си избера твърди и здрави, а в къщи на стайна температура  при ябълките - то си омеква. Е, пак го опипвам да видя дали е готово :) но не го стискам.  


22 коментара:

  1. Нареждам се на първия ред! И на девойчето в мен му харесва, Пепи. :) Чудна салатка!
    Поздрави най-сърдечни! И стискам палци с младши Стоев. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. е, радвам се, девойче :) НАреждай се и вземай лъжицата и ти :)

      Изтриване
  2. И на нас, Пепи, след една камара упорити опити ни хареса - най-много на салата с нещо по-пикантно в нея. Т.е. заради ползите му, упоритостта ни се увенча с успех, надхитрихме рецепторите си. ;))))
    Много изкушаващи снимки на тази чудна салатка! Разкош!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. точно така, Ирма, :) надхитрихме рецепторите си.
      Абе добре овкусено ли е - хубаво е. Но само така май само Ники го яде у нас :)

      Изтриване
  3. Искам и аз, макар и само да опитам, че диетата отиде.... Голяма прегръдка с пожелания за спорна нова седмица, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За теб - малка лъжичка, Еви :)
      Прегръдка и за теб и хубава вечер!

      Изтриване
  4. У дома само аз му се радвам, успявам да го пробутам в някакви ястия, дето не го усещат, но не е там въпроса. Явно ще тръгна по твоите стъпки, пък виж, може също да стане ежедневник и у нас. И тогава, като свикнат, ще им сервирам тази салатка, Пепчо;)!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. малко по малко :) с внедряването. Аз дори със себе си така постъпих.
      Поздрави, Мъхче!

      Изтриване
  5. Хехеее,тъкмо вчера почиствах с тази джаджа ( за топчетата ) едни круши и трябваше да греба после и авокадо и така на сгода ми дойде да изгребвам топченца с нея и ето,че и ти така я прилагаш,наистина е супер удобно.
    За салатката мога да ти кажа само,че непременно ще дефилира и у нас,допада ми идеята,съчетанието и поднасянето.Преди време бях запичала нещо подобно на предястие и ми хареса,сега ще го тестваме и по твоя начин.Още повече,че и у дома много,много не се разнообразяваме с авокадото,а трябва.
    Снимките на тъмен фон са станали фантастични,Пепи!
    Прегръдка и лека нощ,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз още не съм пекла нищо с авокадо, ама и на това ще дойде време :)
      Наистина трябва да се хапва, че е много полезно, затова се опитвах да му давам няколко шанса.
      Благодаря ти за комплимента за снимките :) Много харесвам снимки на черен фон :)
      Прегръдка и хубава вечер на теб!

      Изтриване
  6. Оооо тази салата, Пепчо, тази салата чакам да ми поднесеш! Много ми е апетитна! Благодаря за рецептата! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде, КАте :) Пролет е, вземай децата и на екскурзия насам :)
      Прегръдки и за теб !

      Изтриване
  7. Салатата изглежда супер вкусно. Живея в страна, където авокадото е нещо като национален плод, така че задължитено ще я опитам. Може ли само да ми кажете за колко порции е посоченото количесто? В събота ще каня на моя съпруг колегите и да знам какво количество продукти да купя. Освен това, презентацията в авокадото е супер оригинална и идейна. Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. блазе ти за националния плод :) И благодаря :)
      От тези продукти, с едно авокадо от 300 г. излезе смес, с която напълних двете му кори - но както виждаш са извишени :) и доволно половин такова - стигна за салата на един човек. Но можеш да украсиш и с някакъв друг зеленчук (с доматите много си подходи), за да бъде по-голяма салатата.
      А тук я правих (преди два дни пак) и не пълних в авокадото, защото срязах кората, а в листа от копф салата http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=6712.0;attach=139693;image - трябва да копираш линка и отвориш. Пак е добре, според мен :)

      Изтриване
    2. pep-4o, много благодаря за коментара! Ориентирах се какво количество ми трябва. Също и презентацията от втория линк ми допада. Освен салата, ще има и доста други неща (гледам да са все с интернационален вкус), така че вторият вариант май ще бъде по-удачен. Още веднъж много благодаря! В блога има още много хубави рецепти, които задължително ще пробвам.
      П.С. Живея в Латинска Америка :)

      Изтриване
  8. Супер, изпълнихме рецептата точно, без копъра, че девойчето не обича 😄. Получи се, благодаря 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Копърът не е много важен тук, тъй като синьото сирене и чесънът са си досаттъчно ароматни :)
      Да Ви е сладко!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...