9 февруари 2015 г.

Копър, копър и печени свински гърди


Да си се върнем на темата.  мЕсо. Сочно и вкусно. С двойна  доза копър. Единия копър - питомен, семена, които от няколко години използвам в правенето на сланина и тук-там смесени с подправките за месо в малки количества и див копър, по-известен като резене или фенел. Който готвя за пръв път, тъй като до сега се притеснявах да не се окаже прекалено натрапчив  анасоновия му аромат. В грешка съм била - много нежен е този аромат, а съчетан с другите печени кореноплодни зеленчуци в плика  направо се разтапяше върху езика. 


Като добавим и това, че копърът е една чудесна билка за стомахче и безсъние :smile1: определено ще го пробваме и в суров вид на салати този корен.
Та  на месото  да се върна пак.  Свинско, гърди. С ребърца. Когато купувам, винаги подбирам там крайните, дето са по-малки и с по-крехък хрущял.  А там няма и много мазнина. Такива са  и тези.  Накрая, за да се омешат съвсем ароматите, смесих изпеченото месо (на което му трябва повече време) и изпечените зеленчуци и запекох  заедно. 



Продукти (в този случай - 6 порции): 
2 парчета свински гърди ~ 1,4 кг 
1 с. л. семена от копър 
1 ч.л. червен пипер 
1 ч.л. черен пипер на зърна 
сол
~ 50-60 мл бяло вино 




5-6 картофа 
1 батат /сладък картоф (ок 400г) 
2 корена пащърнак 
1 глава фенел (резене)
1 морков 
5-6 ск. чесън
сол щипка риган и 1 с.л. сушен лук и моркови, които изсуших за подправки през лятото (принципно може и без тях) 
~50-60 мл. пилешки бульон или вода
2 с.л. масло и 2 с.л. олио 




Приготвяне: 
* Зърната черен пипер и семената копър и счукват в хаванче (или мелят едро) 
* Върху горната част на гърдите се правят нарези по месото на квадрати ~ 2см.
* Посолява се и поръсват подправките и червения пипер. 

* С ръка се втриват добре в месото. 
* Долната част на гърдите само се посолява. 
* Поставя се в плик за печене, налива виното, завързва и поставя в тавата за печене - по-голяма тук, за да събере двата плика.
* Фурната се включва на  220*, а когато плика се издуе и течността вътре се вижда, че ври - фурната се намалява на  160*

* През това време се почистват и нарязват зеленчуците, смесват се с подправките, поставят в плик, налива бульона, маслото и олиото и завързва. 



- Аз ги сложих да се пекат 30 мин., след като плика с месото къкреше във фурната вече. 

* Пекат се заедно около 1 час. 
* Изваждат се и внимателно (заради парата вътре) пликовете се срязват, месото се прехвърля в друга, по-малка тава за печене, а около него се изсипва плика със зеленчуци. 
* Връща се във фурната и запича за още 10 мин. на 180*. 






23 коментара:

  1. За мене само мръвка:) Като има свинско, хляб и зеленчуци не ям, па ако ще и да са кореноплодни:) Страхотно е.,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  2. Леле,Пепи,направо онемях-такава вкусотия си приготвила....

    ОтговорИзтриване
  3. Траяна щом взима мръвката,аз ще се усмихна на зеленчуците и то с огромно удоволствие,страхотна компилация с резенето и пащърнака,ммм,Пепи!
    Прегръдка от мен с пожелание за успешна нова седмица и вкусни вечери със семейството!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох да, тези зеленчуци са много харесвани вече в къщи и често ги правя.
      Прегръдка и за теб, другарче мило и хубава неделя!

      Изтриване
  4. Пепи, продължаваш да изненадваш - този път освен мръФката бих си отмъкнал и кореноплодно ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще вземе да ти хареса нещо извън мръвката, а :)

      Изтриване
  5. Страхотна вкусотия, Пепи, допълнена с много, много апетитни снимки,
    а идеята ти за комбинацията на печени кореноплодни е разкошна ...
    Благодаря, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благтодаря, Дианка :)
      Поздрави и на теб и хубав неделен ден!

      Изтриване
  6. Чудни, вече си знаеш, да не се повтарям! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Еви :) Комплимент от теб за фотосесията си е щастие за мен :)

      Изтриване
  7. Аз пък бих си опитала от всичко в тази порция! И даже вече все повече ми харесва свинското. Мисля, че скоро трайно ще измести пилешкото. Пепи, толкова апетитна е чинийката ти... Бягам, че пак ще огладнея. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Я, Гери, харесва ти свинското :) Ама това месо съвсем не е лошо, стига да го приготвиш правилно и да не е много тлъсто.
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  8. Пепи, за тази наслада на небцето имам хубаво домашно червено вино. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приемам сделката без да се замислям :)
      Наздраве!

      Изтриване
  9. Ох, че изкушаваш, Пепчо, а и така сладко разказваш, да му се дояде на човек, дори и да е вечерял. Чудни са и зеленчуците и месцето. Ще взема и аз да врътна едни зеленчуци в плик, по твоята рецепта, да си призная още не съм правила само зеленчуци така, иначе в комбинация с месце съм. Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, изненадваш ме, че не си приготвяла само зеленчуци :) Това са най-бързата и вкусна гарнитура за всяко мЕсо.
      Хубава неделя!

      Изтриване
  10. Леле, как съм изпуснала тази вкусотия?! :))) И месцето, и зеленчуците - разкошно е всичко!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поправила си тази несправедливост, Ина :) Виждам, че си видяла вече.
      Зеленчуците - за пости, а месцето :) По всяко време може.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  11. Ако имаш книга незабавно ще я купя! Дори не бях гладна, когато попаднах тук, а сега ще стоя пред хладилника, като хлапе пред сладкарница :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами нямам :) Ще трябва тук да поглеждате, а нещо, което много Ви е харесало, като го направите 2-3 пъти и вече се научава и насън да се прави :)
      Поздрави, да знаете как ме усмихнахте с тази сладкарница :))))

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...