9 юли 2016 г.

ЧРД :) и Карамелен чийзкейк


        Карамелен чийзкейк с бисквити Орео за основа. Разкош, на n-та степен girl_haha
Чийзкейка е  любимия сладкиш на младите хора у нас, особено на младежът Н., който може да изяде цял, ако изтърва пред него подложката със сладкиша, вместо отрязано парче. Днес обаче оставям този сладкиш в хладилника, без надзор и освен, че съм доволна от изненадата, която му спретнах за празника, се и надявам да остане парченце :) за почерпка де, не за  снимка  :) до довечера. Порасна ни момчето с  още една година.  Черпя ви виртуално, да му е сладък живота!  (рецептата след малко, когато опитам наведнъж сладкиша, че докато го правех опитвах само деконструиран. ПП: Евалла, чакал е да го срежа и снимам и тогава му  отпусна края с парчетата :)) 



А на теб, мили Ники, пожелавам да си здрав, да постигнеш мечтите си, да успяваш в тази трудна и слънчева професия :) да обичаш и да си обичан!
Честит рожден ден! 




Продукти за форма с d 26см.:
1 и 1/2 голям пакет  бисквити Орео - общо  230г  (може и други какаови, но Орео са си вкусни бисквитки) 
100г масло 

250 г маскарпоне 

200г заквасена сметана (тук ще спомена, че ползвам Боженци, харесвам я) 
200 г крема сирене (Лидълското ползвам в последните години) 
200 мл сладкарска течна сметана 
3 с.л. пудра захар
1 пак желатин от 10 г 

1 консерва подсладено кондензирано мляко, 397г ,  което ще го сварим на карамел :) 


Приготвяне: 

Първо започваме с карамелизиране на млякото. Неотворената консерва подсладено кондензирано мляко (ползвам на Pilos от Lidl ) се слага в тенджера с вода на котлона. Водата трябва да бъде поне 3 пръста над кутията. Млякото се вари в продължение на 2 часа и 15 мин. на умерен огън - времето се засича от момента на кипенето на водата. В момента, в който заври, степента на котлона се намалява на слабо - да ври тихо. Следи се да не изври водата, но при такова тихо кипене не извира . Ако все пак намали - допълва се с гореща вода, за да може да продължи варенето. След посоченото време водата се изсипва, а консервата се оставя да се охлади, преди да се отвори. Не в хладилник, на стайна температура. През това време приготвяме блата и крема (които всъщност се приготвят за 15 мин, но през останалите 2 часа, докато е готов карамела винаги може да си намерите работа из къщи :)).



* Бисквитите се смилат в блендер (или в онези стари машинки ма мелене на бисквити и ядки) 
* Смесват се с размекнатото  масло, докато се образуват маслени трохи. 
* Форма за сладкиши се застила със свежо фолио. Най-удобно е да се ползва разкопчаващия ринг от формата за сладкиши - директно върху тортена чиния, или подложка. Но яко нямате разкопчаваща форма, винаги може да направите сладкиша във всяка кръгла форма, застлана със свежо фолио - после лесно се изважда с него. 
* Маслените трохи се изсипват на дъното на формата и  притискат с ръка, или лъжица, за да прилепнат плътно на дъното и да се образува равномерено дебел блат - дебелината му е около 7-8 мм. с тези продукти. Формата се прибира в хладилник, докато се приготви крема. 
* Сладкарската сметана се разбива до твърди върхове .
* Сиренето крема, маскарпоне и заквасната сметана се объркват с пудрата захар - с лъжица! 
Тук вече ни трябва готовото дулсе де лече - карамелизираното мляко. 
* Към тях се прибавя разбитата сметана и бърка на ниска степен с миксера толкова, колкото да се смесят. Прибавят се 2 с.л. от карамелизираното мляко - познато ни като сгущенка, или дулсе де лече - когато е все още леко топло, то се смесва бързо с другия крем - трябва му минутка бъркане с миксера. 
* Желатинът се сипва в купичка и залива с 3-4 лъжици студена вода. Оставя се да набъбне - около 3-4 мин. време. Загрява се на водна баня, докато се разтопи - това се прави внимателно, да не прегрее, защото после няма да желира крема. Това загряване аз го правя в микровълновата фурна - за около 20 сек. на нааааай-ниската степен, но пак трябва да се стои неотлъчно до него. Всъщност на този крем не му и трябваше желатин - достатъчно гъст е, но аз си го бях подготвила и го ползвах :)  И готовият, втечнен желатин се прибавя в крема и разбърква, докато крема го поеме. 
* Тук цялата млечна маса, която вече е крем за сладкиша се изсипва във формата, върху блата и заравнява. Прибира се в хладилник за 2 часа (или повече). 
* Останалото карамелизирано мляко - трябва да е меко, затова се държи на топло място, не в хладилник - се разпределя върху  крема и заравнява :) доколкото може.
Може да се украси отгоре с шоколадови стружки, или друга украса, но този път реших да бъда минималистична :) с украсата, затова просто минах през цялата му повърхност с назъбената шпатула и  приключих :)

След като сме изяли по парче от него мога да кажа, че това е един от най-вкусните  чийзкейкове, които сме хапвали. Млечната смес е лееееко кисела и не  много сладка, но карамелизираното мляко компенсира сладостта. 


14 коментара:

  1. Да ти е живо и здраво момчето, Пепи, да ви радва, да е успешен и да му е леко във всяко начинание! Чийзкейкът е един път, чудесен! :)
    Поздрави и весел (сладък) празник вкъщи! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Да ви е жив и здрав рожденикът, Пепи, много да ви радва! Разкошна почерпка!

    ОтговорИзтриване
  3. Да е жив и здрав рожденика!Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Да е много здрав рожденика.
    Успехи и късмет в живота .
    А това изкушение не може да се подмине
    Пепи .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миме :) изкушаващо е ида знам, че има от него в хладилника, а не му посягам...много-много...

      Изтриване
  5. Честито на Ники,да е винаги рамо до рамо с успеха ,безкрайно обичан и обичащ,щастлив,уверен и усмихнат!
    А като си спомня,че не обичаше не шоколадови десерти,хехе,ето че вкусовете се променят и при най-трудно поддаващите се,макар че на такъв чийз не знам кой би устоял-великолепен е,Пепи!
    Хубава неделя на семейството и прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, нали :) Не беше ли шоколадов - не го и поглеждаше. Но после се отпусна на чийзкейковете и сега тях предпочита. А тук му ги съчетах с какаовите бисквити, та съвсем се разтапя от умиление по него :) Да го беше видяла с каква вилица го нападна :)))
      Хубава неделя и на теб да е!

      Изтриване
  6. А дали може да се ползва готово сварено мляко от магазина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, разбира се. Във всички руски магазини Берьозка има "сгущенка" - това е готовото карамелизилано мляко - гъъъст карамелен крем. Но аз след едни покупки в този магазин в града ни ги бойкотирам :) и избягвам.
      В Била пък има бурканчета - при сладкАта - пише Сладко от мляко, мисля - Ла бон маман беше марката. На това цената е над 5лв (същия грамаж подсладеното кондензирано е ок 2,40-2,70лв)
      А другаде ще го срещнеш като Дулсе де лече.
      Преди години обаче беше дефицитна стока и тъй като подсладено кондензирано мляко има навсякъде, свикнах да си вземам и да имам винаги по 1-2 кутии изварено. И трайността му е с месеци.

      Изтриване
  7. Със закъснение, но от сърце -
    здраве, хубав късмет и успехи, сбъднати желания и много любов!
    Горда и щастлива майка - прекрасен десерт, Пепи,
    страхотни са и новите ти рецепти. Поздрави, хубаво и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Дианка!
      Поздрави и на теб и слънчево лято :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...