13 януари 2017 г.

Катми ...... с екстри

Като  човек на 50 :) израснал с катмите на баба, до скоро отричах "катмите с екстри", както ги наричам - мляко, яйца... 
"всякакви други добавки като яйца и мляко са екстри. Освен това яйцата правят катмите по-жилави - така, който ги е опитвал знае колко крехки са.  "  
Но пък не пречи от време на време да правя такива :smile1: . Пак са пухкави, дебелички и с дупки. И крехки.  Наличието на заквасена сметана в сместа ги прави крехки, не са жилави. Когато нямам заквасена сметана, или цедено мляко, слагам кисело мляко - двойно количество,  с два пъти по-малко вода. А напоследък са и чест обяд в кутия, със завити вътре  шунка, кисели краставички и намазани с някакво сирене. Затова споделям и тези, пък кой какви иска да си прави е личен избор :)  Могат да се изпекат както на глинен сач, така и на дебел тиган с незалепващо покритие. 


Продукти: 
200 г. заквасена сметана, или цедено мляко 
200 мл прясно мляко 
200 мл вода 
2 яйца 
25 г прясна мая (или 1 пак суха 7г) 
500 г бяло пшенично брашно 
1 с л захар 
1 с л сол 
2-3 с.л. олио 

~ 60 г масло за намазване на катмите 

2-3 лъжици олио за намазване на сача/тигана 

Приготвяне: 

* Водата и прясното мляко се стоплят (~45*; този път да са топли  над телесната температура) 
* Яйцата се разбиват със захарта и заквасената сметана - в голяма, дълбока купа, в която ще може сместа за катмите да втасва спокойно, без да се притесняваме, че ще излезе. 
* Прибавя се по малко от горещите течности и олиото и разбърква добре. Тук вече температурата е паднала под 37 *  :smile1: и спокойно прибавяме маята; отново бъркаме, докато тя се разтвори. 
* При постоянно разбъркване прибавяме брашното - малко по малко. Разбива се много добре, за да не останат топчета брашно. Накрая се  прибавя и солта и разбърква за последен път :) Сместа трябва да бъде с  гъстота като на боза :) Ако е по-гъста - разредете с малко топла вода. 
* Купата се покрива със свежо фолио и кърпа и оставя да втасва - на топло място са достатъчни около  30-40 ми. - сместа е станала двойна  на количество и цялата в шупли. 
* Загрява се тиган (дебелодънен :smile1:) или сач за печене. Преди сипването на сместа тиганът  се намаслява (с четка, или парче ябълка, забито на вилицата :) 
* Гребва се с черпак и се сипва в нагорещения и намазан сач - така, че дебелината да стане поне 5-6 мм. При големината на моя черпак и тиган :) сипвам 1 и 1/2 черпака. 
Когато цялата кора стане на шупли и се вижда, че няма сурово тесто отгоре, с дървената шпатула се отлепя и обръща
* Запича се за около минута    и от другата страна. Изважда се в чиния и веднага  намазва с масло.
* Поръсват се по желание с шарена сол (аз със самардала), ако ще се хапват солени. Ако ги обичате с мед, като авджи Стоев - с нищо не се поръсват :) 

Младите хора пък ги обичат с кашкавал/моцарела и шунка. В такъв случай когато обърна катмата, намазвам съвсем тънко с масло, нареждам тънки ленти  от продуктите и оставям да се разтопят. Когато е готово отдолу, завивам с тях. 

 


17 коментара:

  1. А колко е брашното, че в рецептата липсва май? 😀

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусно похапване по всяко време...
    Аз много обичам, но у нас не ги ценят. Затова метни една насам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти пък направи, като идеш при мама и тате :) че да си хапнете заедно.

      Изтриване
  3. Пробвал съм ги с какви ли не "екстри" (мляко, кисело, заквасена сметана и т.н.), но все без яйца - т.е. без белтъка (иначе съм слагал само жълтък). Катмите са любими в къщи. Сега ще пробвам и цели яйца - на теб мога да се доверя. Щом казваш, че става, значи става ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. пробвай, пробвай. Някога да съм те подвела :))

      Изтриване
  4. Пепиии, днес и ние хапвахме ;) да те питам - майка ми размотава един сач от пра баба ми, ако го сложа на котлона ще загрее ли добре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о да, загрява и още как. На старите котлони си ползвах сача редовно, като го слагам на студен котлон (знаеш, да не се пукне, ако го сложиш на горещ), но сега на стъклокерамичните само на един слагам :) макар че не ми е надрал - а те загряват още по-бързо и повече. Само на индукционни не знам дали ще стане сача.

      Изтриване
  5. Пеп, аз пък не съм расла с катми, по наште ширини не са популярни, мама правеше като деца палачинки.
    Обаче тези твои ще опитам, да знаеш!

    ОтговорИзтриване
  6. Никога не съм правила катми,Пепи,а толкова отдавна се каня,сега е момента да ги отметна и да им насроча ден и час,направо ми проговориха твоите,личи си,че се топят в устата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мога да повярвам, че не си правила, Роси :) Май в Южна България са популярни. Пробвай някой път - сладки, или солени - надявам се да ти харесат :)

      Изтриване
  7. Кажете сега честно - с или без екстри са по-хубави :) и каква е разликата във вкуса, че ще правя за първи път и съм в огромна дилема на кои да се спра. Трябва да блесна вкъщи все пак, че да поискат и другия път да направя :) Втория път ще експериментирам спокойно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, с екстрите са по-вкусни. Пробвайте първо тях сметаната и маслото си казват думата.

      Изтриване
    2. Мерси, мятам ги утре за закуска! :)

      Изтриване
    3. Задачата е изпълнена! :) Висля, че направих тестото малко по-гъсто, но сругия път ще знам. Благодаря още веднъж! Поредната успешна рецепта от Вашия блог.

      Изтриване
    4. Браво! Като ги направиш е веднъж два пъти хващаш сама Каква трябва да е гъстотата на кашата

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...