8 февруари 2017 г.

Морковена торта

 
       След морковените бисквити е ред и на морковена торта :) малко отлагана  във  времето, но тъй като знаех чия  рецепта ще използвам за източник, исках да е и със снимки от страхотното местенце за което днес ще споделя. На  Дарин Стойков, собственикът на  Fkusno-тийския  блог, а от няколко месеца и собственик на  Даро - едно заведение в центъра на София. Страхотно местенце, където всички лакомства са собственоръчно направени с много любов и старание. Храна с душа.....   
 
Похапваш сладкиш , или солен мъфин и пиеш кафе в това уютно и спокойно място и се наслаждаваш на вкуса на истинско домашно приготвено печиво, без следа от промишлени добавки Забравяш за времето в приятната обствановка; забравяш, че си закусвал преди час и се наслаждаваш на най-въздушните мекици (също като моите :);
  
 забравяш да се тагнеш в Даро , или да си снимаш чийз-кейка, преди да си го изял...абе въобще забарвяш да си снимаш храната :)  
 
 
      Честно казано на мен толкова ми хареса там, че забравих да прочета и цялото меню, макар и изписано на видно място..... където имало 3 вида супи. Научих на следващия ден след като бях там, а през същия този ден  се чудех къде да хапна  топла супа
 
      От все сърце пожелавам успех на Дарин в това вкусно начинание  и съм сигурна, че ще има много гладни, мили и доволни клиенти, защото всичко там е направено с желание и любов.  Ако сте от София, или имате път към София - планирайте си да го посетите.
Горните снимки са от страницата на Даро. А  тук в блога, Дарин ми гостува  преди време с невероятно шоколадово изкушение - Шоколадов сладкиш без брашно. За шокоманиаци. 
Връщам се към морковената торта, която направих почти по неговата рецепта от блога. 
Морковените торти са нещо много вкусно и сочно, стига да си намерил подходящата рецепта и да е отлежала достатъчно, напоена с крема. Имала съм щастието да хапвам сочни торти и съм преглъщала сухи, притеснявайки се да кажа, че тази торта носи още мнооого крем. Тази е с влажна текстура, но и крема съм избрала да е от крема сирене със заквасена сметана - този крем за мен е свеж :) и го предпочитам пред кремовете с бита сметана. Бих сложила и маскарпоне, ако олиото ми беше от гроздови семки - подходящо за сладкиши, по съвет на приятелка, но него рядко го опазвам от салатите в къщи.   Приготвя се бързо и не бием сместа до побеляване, но определено си и трябват 10-12 ч. да отлежи, преди да се разреже :) и хапва. 
Продукти: 
200 г моркови, настърани на ситно ренде***
ситно настъргана кора на 2 портокала
120 мл олио 
4 яйца 
200 г брашно 
200г захар
100 г едро смлени орехи 
1 бакпулвер (10г) 
1/2ч.л. сода за хляб (5г) 

За крема: 
400г заквасена сметана 
300 г крема сирене 
4-5 с.л. пудра захар

За украсата: 
1 морков, вода и  3с.л. захар :)
 Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 180*С.
* Захарта и яйцата се разбъркват - достатъчно е с телена бъркалка; не трябва миксер. 
* Прибавя се олиото и настърганите моркови и портокалови кори; разбъркват се. 
* Брашното се смесва с набухвателите и орехите и прибавя към яйчената смес на 2-3 пъти. 
* Формата за печене - моята е с d 24 см. се застила с хартия за печене и/или намаслява. Аз намаслявам само страните (падащия борд на откопчаваща се форма за печене). 
* Пече се в загрятата вече фурна около 40 мин. (докато пробата с  дървеното шишче излезе сухя) 
* Изважда се, оставя за 10на мин. да се охлади  и прехвърля на решетка до пълното охлаждане на блата. 
* Срязва се на 2 части с помощта на дълъг, тънък нож, или конец. С каквото ви е по-лесно :)  От единия блат се изрязва едно съвсеееем тънко парче, което си отделяме за украса на тортата. 
* Всички продукти за крема се разбъркват с телената бъркалка отново :) или силиконова, ако Вашата е такава. Но не и с миксер. 
* В ринга за тортата се поставя единия блат, следва половината от крема, втория блат и останалата част от крема. 
* Поръсва се с трохите от отделеното парче от блатовете и украсява със захаросаните моркови. 
Които се приготвят така: Морковът се нарязва на "цветчета" - с помощта на картофобелачката е много лесно и поставя да се вари в 100 мл  вода и  захарта. След около 10 мин. водата е извряла и парчетата моркови са останали в много  гъст захарен сироп - но не и карамел :) тогава се изваждат и поставят на тортата. Като сладко от моркови са. 

****Тук Дарин съветва да се отцеди излишния сок от морковите, в тензух, но аз не съм изцеждала - настъргвах ги не на най-ситното ренде, а на следващото по размер и  в купата, в която стържех не се отдели никаква вода от тях. Най-вероятно зависи от самите моркови; сега са вносни и не може да се каже, че са много сочни. Затова най-добре да прецените, когато ги стържете - ако се отделя сок в купата - отцедете ги малко. Но и да не остане само суха смес от моркови. 

21 коментара:

  1. Обичам морковена торта :), а твоята изглежда много вкусна.
    Пропуснах аз местенцето на Дарин миналата седмица. Жалко. Кога ли пак ще имам възможност...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ти сега често ходиш в София. Да се отбиеш там :)

      Изтриване
  2. И аз като Илианка, обичам морковени сладкиши -
    твоята торта изглежда много апетитно и изкушаващо...
    Благодаря на теб, успех и вдъхновение на Дарин!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка :) И аз харесвам морковеин сладкиши, но все до кексчета стигах :)
      Поздарви и хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  3. Ха, така - шеташ ти из София, и не се обаждаш, че чак и софийските заведения си научила, дето аз не ги знам:)) За Даро и заведението му не знам, но морковена торта обичам, а твоята изглежда примамливо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. с Дарин се познаваме, нямаше как да не посетя заведението му :) Такава му е гордост и има защо. Набележи си Веси и отидете там някоя събота предиобед. Ако не идеш, като идвам ще се уговорим :)

      Изтриване
  4. Сърахотна торта. От любимите ми -бърза,лесна,вкусна. Браво ,Пепи пак нахрани семейството ми.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, Мими :) Очаквай маслен сладкиш с боровинки за следващото гости на децата :)

      Изтриване
  5. Пепи, искам да ти благодаря за Морковената торта! Страхотна стана, всички у дома я харесаха, никога не съм предполагала, че ще харесаме торта с моркови. Аз добавих по щипка канела и индийско орехче в блата. А в крема добавих кондензирано мляко. Още веднъж благодаря, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И у нас не предполагаха, че ще харесат :) Много се радвам, Ани :) и че те виждам тук, и че сте харесали тортата :) Хубаво е с повече подправки, да, особено, щом харесваш и тези аромати.
      Поздрави на теб и ще се радвам да се отбиваш по-често :)

      Изтриване
  6. Уникална морковена торта,Пепи,с пухкав и обилен слой крем-точно както обичам!И аз съм фен на този тип крем вместо популярния с масло и крем сирене,някак си от едно време имам недолюбване на маслото като метод да украсиш и гарнираш паста ,както беше в соц. времена и прословутите кошнички.Пожелавам успех на Дарин и мисля,че все повече хора оценяват добрата храна и атмосфера!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз нещо не съм фен на кремовете с бито масло :) А онези кошнички, колкото и да бяха красиви не ги опитвах -прекалено маслени бяха. Единствения крем с масло, който харесвам е на бисквитената торта, но то се влага в млечно-масления. И аз се радвам, че все повече хора се ориентират към добрата, домашна храна - или поне приготвена с истински продукти, без химия.

      Изтриване
  7. Направих тортата като следвах точно рецептата и стана много хубава -свежа и лека. Това е втората любима след френската селска. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е свежа, да. Тази, както и спаначената, но с хубав крема :) са много подходящи за топлото време. Макар у нас и на 40* да предпочетат шоколадова :)
      Поздрави на Вас, бъдете здрава!

      Изтриване
  8. Изрекох 3 бр платки трябва ли да ги серопира малко,или от крема ще се наслагват?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно Ви е късно за отговор :) но не, не се сиропират блатовете, ако трябваше - щях да пиша. Кремът им е досаттъчен, а и от морковената смес те стават пръхкави.

      Изтриване
  9. Направих тортата,прекрасна . Много сполучлива е рецептата.Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  10. Тортата стана невероятна ,рецептата е супер ,аз сложих и малко кондензирано мляко към крема .
    Мерси много, продължавайте все така със супер рецептите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно! Радвам се, че и Вие сте доволни от резултата 🤗

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...