5 февруари 2018 г.

Крехки свински ребърца с пепси кола

       С тази рецепта блогът влиза в нормалния си ритъм :) и най-вече човекът зад блога. Но януари ми беше един прекрасен, наситен с емоции и хубави събития месец, та къде ти ред за писане тук :) 
       Най-вкусните и крехки печени свински ребра. В случая са свински гърди с ребра, но пък така имат повече месо и остават по-сочни. Само трябва да внимавате да не изберете много мазно парче гърди. Или си отберете с малко мазнина, или сами я отцепете от гърдите.  И изобщо не Ви подвеждам, като казвам, че са най-най-крехки и вкусни, а  ще добавя, че подготовката им за печене  отнема 5 мин. Останалото само се върши във фурната :) Дали ще бъде с пепси, или с кока-кола е въпрос на избор, но моите предпочитания са за пепси-колата (тези тук са с такива). Пекла съм и нарязани свински ребра в плика, но определено не остават толкова сочни като цялото парче.  
Продуктите 
парче свински гърди (естествено) - моите са 2 по ~ 600г. 
250 мл пепси кола 

подправките са любими, ако се доверявате на мен -това са равни части: 
червен пипер, черен пипер, чесън на прах, кимион, риган - по 1/2 ч.л.  смлени 
сол - за това количество месо 20г. (по-малко от равна с.л. ), или по вкус 
щипка с два пръста смлян  кориандър 

Приготвяне
* Месото се подсушава. 
* Поръсва се и обтрива  с подправките от всички страни. 
* Поставя се в плик за печене (а той е поставен в тава***) ;  налива се пепси-(кока-) колата. 
* Пликът се завързва и тавата се поставя в студена фурна. 
* Включва се фурната и пече на 160* за  2,5 часа. 
* Изважда  се, срязва се плика и месото изважда от останалата течност. 
* Сервирайте с гарнитура по избор :) при мен днес е с кьопоолу. 


***Момента с поставяне на плика в тава и студена фурна го отбелязвам, тъй като се оказва, че има хора, за които това е важна подробност :) 



19 коментара:

  1. Аа, не сте честни с Траянчето, ще ме подлудите с апетитни гледки! Взимам и от твоите, да знаеш! Хубаво е човек да презареди батериите:) Добре дошла отново:))), а ние ще се заредим с желязна воля, за да устоим на рецептите, които престоят. Поздрави, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб, Кате :) Не се и съмнявам, че ти скоро ще отговориш подобаващо с някоя прилична мръвка :)
      Хубав уикенд на теб!

      Изтриване
  2. О, да, това определено ще се хареса у дома, Пепи!
    ..." януари ми беше един прекрасен, наситен с емоции и хубави събития месец,...",
    и пожелания за още много хубави, емоционални и прекрасни месеци!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано да е така, Диди, всекиму пожелавам такъв месец!
      Прегръдки за теб и хубав февруари да е :)

      Изтриване
  3. Да споделиш на другарчето без фейсбук веднага на скайп за януарските ти емоции:))
    А аз ти пожелавам, като си я подкарала така от първия месец - та до последния!
    За протокола -и на тази порция няма да откажа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха дано, Веси! Нали знаеш - снаха, годеж, веселба...пък и кратка почивка с Мише.
      Вземи си направи профил във ФБ, липсва ми общуването с теб. СКайпа го изтрих от телефона, а от компютъра не се сещам да влизам.

      Изтриване
  4. Пепи , да продупча ли плика , защото мойто е едно парче 3м. и трябва да режа от него и да завържа от двете страни ? Извинявай за негърският въпрос , но за първи път пека в такова нещо , даже го купих заради твойта рецепта , защото знам , че както винаги ще стане голяма вкусотия . Поздрави ! Даниела.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ехеее, къде го намери такъв? Ако си в БГ, сподели моля, че аз понякога не намирам от големите пликове, а трябват.
      Завържи си го от двете страни плика, но не го дупчи, но някак вдигни вързаните краища нагоре, да не изтича от течността - ако може на ръбовете на тавата ги опри. Знам, че се дупчат, за да излиза налягането, което се получава при печенето, но аз никога не съм дупчила пликовете. Слагам във вуфранат и наблюдавам - като се надуе и се види и чуе къкрене вътре - намалавяма градусите. Така няма опасност да се пусне. Ще чакам да споледиш после :)

      Изтриване
    2. Много ти благодаря , Пепи ! Не го дупчих, наду се като балон , но не гръмна във фурната , а ребърцата станаха уникално вкусни , както и всички твои рецепти , които съм правила . В Германия съм , но преди 4 години си бях в София и там в Била също имаше такива едни малки къси кутийки с ширина 30 см. на 3 метра дължина . Честита Баба Марта ! Благодаря ти !Даниела

      Изтриване
    3. Честита Баба Марта и на теб! Много се радвам, че сте харесали ребърцата, Дани :) А за тия пликове ще проверя в Била, така или иначе много често съм там :)
      Благодаря и за доверието :) Хубави почивни дни!

      Изтриване
  5. Може ли да ги изпека в крок пота вместо във фурната?

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна рецепта! Откакто я открихме, вече само така приготвяме ребрата.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правилния избор за голямо парче ребра :) Радвам се, че и на Вас е харесала!

      Изтриване
  7. Рецептата е много успешна! дали ще стане с парче врат?

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейете, Пепи!
    Няколоко пъти приготвям тази рецепта. Половината пъти става брутално крехко и вкусно, другата половина ребрата ми остават по-сухи. Някакви предположения къде бъркам понякога? Трябва ли целите ребра да са в течността или идеята е да се готвят от парата, която се образува в плика? Много ти благодаря предварително за времето и отговора! Хич ме няма с месото (сигурно защото не обичам), но съпружеското тяло не издържа дълго на вегетариански режим :) и често ползвам Ваши рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей 🤗 ребрата едни и същи ли са? Ако са купени от различно място това може да я обяснението. Не, не са целите ребра в течност те се готвят и от парата. Ако искаш слагай повече течност, най-много да бъдат една идея по-сладки

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...