4 септември 2018 г.

Пилешки сърца в масло

       Пилешките сърца освен чудесно мезе, са вкусни и за основно, и за предястие, и  за супа. Малко връткава работа е почистването им - да се отстрани онази артерия-израстък, която я има почти винаги по сърчицата и да се цепнат, за да може да се почистят съсиреците кръв, които са останали там, макар и малки. Ако ги хапвате в заведение - не се надявайте особено тези неща да бъдат почистени :) но в домашни условия предпочитам да си ги почистя. Както и да  ги сваря предварително, вместо да са ми жилави, ако са пържени в масло, или задушени с лук и зеленчуци.  И малко ми е странно, като каже някой, че направо ги запичат на скарата, или пържат в тигана - ами това си е мускул, нормално е да е жилав.  
Продукти за 2 порции: 
500г пилешки сърца 
3-4 стръка магданоз
3-4 стръка мащерка 
стръкче риган (тези са пресни, ако нямате - слагайте  по 2 щипки сухи)
1/2 ч.л. сол 

50г масло  и 1 с.л. олио 
по 1 щипка суха мащерка, сух риган, черен пипер, едросмлян червен пипер и 2 скилидки чесън. 

Приготвяне
* Сърцата се  цепват по дължината, изрязват се останалите артерии (едни бели тръбички :) и измиват добре. 
* Поставят се заедно с подправките в подсолена вода  и варят около  20-25 мин от момента на завирането на водата. Пробва се с вилица - ако леко влиза в месото -значи е готово. ако ли не - варят се до готовност. 
* Отцеждат се. 
* В тиган се загрява маслото с олиото и 3-4 лъжици бульон от варенето им. 
* Поставят се сърцата, сухите подправки и ситно нарязаните скилидки чесън. 
* Готвят се, докато останат на мазнина - тук са необходими около 3-4 мин. 
* Следващите 2-3 мин са за загара им и истинското запържване. И са леко критични :) Сърцата пукат. Гърмят. И пръскат мазнина :) Трябва много внимателно да се разбъркват, най-добре е да се използва капак за пържене. Но точно при това запържване се усещат вече всичките аромати, които са прибавени, а те самите добиват приятно зачервен вид. 
* Сервират се веднага - в този случай със сотирани картофи (и новите ми лилави картофчета ). Като всяко месо, готвено с масло, най-вкусни са топли. 



14 коментара:

  1. Нали?
    И на мен ми е странно, че не ги варят предварително. И аз си ги варя като теб :)
    Да ти услужа с каска за пърженето? :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахаха, за каска не съм се сещала, но имам лош спомен като ми пръсна веднъжна бузата при едно пържене на шаран :) и сега си стоя прилично назад.И разтегателната вилица на Жул ползвам, но наоколо пак доста пръска.

      Изтриване
  2. Пепи,
    наистина са доста жилави сърцата затова ги варя в тенджера под налягане.Но са чудесни добре сварени и леко запържени.А лилави картовчета все още не съм опитвала.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На вкус нямат разлика картофчетата, Ели :) Ако изкарам семена, ще ти пиша за адрес, да ти изпратя.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Страхотни нови предложения, Пепи,
    интересни рецепти, много апетитни снимки и представяне...
    Благодаря, сърдечни поздрави и хубави септемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка :)
      Радвам се да те видя на линия след лятната почивка. Поздрави и хубав септември и на теб!

      Изтриване
  4. Пепи, мъжът ми обожава дреболии - и пилешки, и свински, а пък за агнешки да не говорим! Когато го попитам как ги иска, отговаря: Като Пепините! Като имаш предвид, че нито знае коя си, нито ми чете блога, освен публикациите за пътешествията /където се явява основен редактор/, това си е голям комплимент за теб, защото за почти всички дреболии, които съм приготвила, съм се водила по твоите рецепти и винаги, когато е казвал, че дреболиите са вкусни, съм отховаряла, че рецептата е на Пепи. Та, когато някой гост пита по каква рецепта съм правила някакви дреболии, мъжът ми пък отговаря: на Пепи, не я познавам, ама когато жена ми готви по нейни рецепти, значи ще е вкусно😊. Отново страхотна рецепта. Аз обаче сърцата не ги варя, от моята баба знам, че се изчистват хубаво, сцепват се по средата, именно, за да не изскачат от тигана, накисвам ги в сода за хляб и вода за няколко часа и след това само ги кипвам да излязат нечистотиите и ги запържвам в масло за няколко минути. Ще ги пробвам и сварени и съм сигурна че благоверният ще каже: сигурно и това е Пепина рецепта! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще пробвам една доза несварени, накиснати със сода, Сонче. Ама и цепнати :) пак подскачат - оня ден на последните пукнаха, пукнаха, едно излетя и ги приключих набързо :)
      Много се радвам, че ми имате такова доверие у вас :) Поздрави на мъж ти :) дано не го подведа някога.
      Прегръдки на теб и хубава седмица!

      Изтриване
  5. Като фен на дреболийките:) ще ти дам една шестица за тази вкусотия!:) Едва ли имаш нужда от моите оценки, предполагам има кой да прави това:))) , но мезето ти е бомбастично! Поздрави, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моите оценители често забравят да кажат дали им е харесало :) ама аз пък си питам.
      Поздрави и на теб, Кате!

      Изтриване
  6. Да,и моят съпруг харесва всичко, което приготвя по вашите рецепти и съвети! Сигурна съм, че и сърцата ще са страхотни!Със здраве! 🍀

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно и той е обича месо, затова😄😉 поздрави на двама Ви, живи и здрави да сте!

      Изтриване
  7. Вземи си решетъчен капак против пръскане. Аз вече втори ползвам, предимно за дробчета и сърчица. Първия го изхвърлих, защото в тая ситна мрежа се набива мазнина и колкото и да го миеш на места си остава и няма вид. Сигурно в миялна няма да има проблем.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няколко смених, от последния модел много прехваляни, че купих по един и на децата. Сега и трите у нас и не ползвам😂

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...