18 септември 2019 г.

Печен свински джолан с бира

       След толкова публикации, далеч от слогана на блога :yum: обратен завой към любимата част - голямо, сочно парче свинско месо - днес джолан, една от любимите ми мръвки. Крехко, сочно, топящо се в устата.... Много харесвам всякакво печено месо с бира drinks, а под фолио, или в плик е мечта за всеки работещ човек - подготовка 10 мин, след които само си се готви. Винаги е по-добре след  подправянето със сол и ароматни тревици да се остави в хладилник поне за 12 часа, но дори да нямате такова време месото се овкусява добре, докато се пече добре затворено под фолиото, или в плика. Най-добре е да се подготви от единия ден и пече на следващия. 
       Давам продуктите в количества както съм ги приготвила този път (месото е повече), но знаете може да си ги увеличите, или намалите.  Порциите няма да уточнявам :) зависи от глаДната степен. 
Продукти
4бр. свински джоланчета с общо тегло 2,700кг 

1 с.л. червен пипер 
1 равна с.л. сол 
по 1/2 ч кимион, черен пипер, риган, мащерка   и пушен червен пипер 

300мл  светла (или безалкохолна) бира 
200мл вода 
50 мл соев сос 

Приготвяне
* Подправките се смесват и втриват добре с ръце отвсякъде в месото. 
* Завиват се в плик, или фолио за свежо съхранение и се прибират за поне 12ч. в хладилник. 
* Развиват се от опаковката, прехвърлят се в тава за печене, наливат се течностите и месото се покрива с намокрено парче хартия за печене. ***
* Отгоре се завива плътно с лист алуминиево фолио. 
* Поставя се във фурната /без значение студена, или загрята/ на 250* и щом се чуе, че отвътре къкри - градусите се намаляват на 160* 
* Така се пече ~2 часа, след които се развива  фолиото, маха се  и листа хартия и запича за още 10-15 мин. до приятното зачервяване на месото (но не и до изсушаването му!). 

* Останалият сос може да се сгъсти с лъжица размито в малко вода царевично нишесте. 
Гарнитурата е по избор :) 

***Това завиване на месото с мокър лист хартия за печене преди години видях в едно от предаванията на Жак Пепен. Според него (а вече и според мен) месото се запазва по-сочно, а и няма допира с алуминиевото фолио, което е добре да избягваме колкото можем повече. 


15 коментара:

  1. Страхотна мръвка, Пепи! И на мен джоланчето ми е любимото месо. Записано, благодаря!❤️❤️❤️

    ОтговорИзтриване
  2. Джоланът с кожа ли е или не е? Ако е с кожа технологията е тотално сбъркана, защото като го опънеш на 250 и кожата става на подметка. Стъпките там са 150С - 1ч, 220С - 1ч., 40мин на 250 като се маха фолиото, пликът за печене ако не е в съд под капак. Има и една немска рецепта за 4 печене под капак с ябълков сок, но там е по-сложно. За готвенето с бира внимавайте каква използвате. Има силно горчиви бири, които придават горчивина на ястието и става провал. По възможност светла, ако рецепта не изисква черна, със слаба горчивина, маркова, а не ПВЦ. Не споделям идеята месо да се постава в студена фурна, започва да го суши докато стигне температа. Хайде повече прецизност в следващата рецепта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде другия път да прочетете рецептата първо. За бирата съм писала светла, или безалкохолна. Джоланът видимо е без кожа. Месото, поставено в студена фурна се суши само ако е оставено открито.
      Никога не съм споделяла рецепта, чийто резултата не е добър - и това вече 10 години.
      Дайте сега да видим Вашия джолан, уважаеми анонимен коментиращ.

      Изтриване
  3. Супер е джоланчето, Пепи! Идвам с чинийка.

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм пекла скоро джоланче. Ще взема да си напиша забележка.
    А твоето изглежда вълшебно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пиши, пиши. Утре ти е ден за почивка ;) и готвене.

      Изтриване
  5. А може ли да се изпече в глинен гювеч?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, разбира се. Но под капака на гювеча поставете 2 пласта алуминиево фолио, защото глинените гърнета не се затварят плътно и течността ще се изпари.

      Изтриване
  6. Та да си дойдем на думата! Ми фаворит си ми в тази категория просто! Разкошен е този джолан, Пеп! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Караш ме да се изчервявам :) Утре пак ще го правя.
      Благодаря, Кате :) Прегръдки!

      Изтриване
  7. Леле, ядосах се на коментара на Анонимния. Голям майстор, пък в чужди блогове се рови, за да ръси мозък. Изпекла съм стотици джолани и с кожа и без и досега не е имало фал, ако е завит добре с фолио и отдолу с мачкана хартия за печене или имаше едно време една оризова. Което ви подсказва, че съм на 40+ години. Та тъй. Не се впрягай на Анонимни Пепчо. Из нашия край викат-виж му акъла, та му скрой шапка:)) Успешна година и много вкусни мръвки желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Нели :) Бих се впрегнала, ако поне рецептата бе прочел и с името си да се подпише. Анонимни и хейтъри дал Бог :) градивна критика малко.
      Хубави почивни дни на теб!
      Между другото, от тогава някъде и аз имам останало рулце оризова хартия. Сега ме подсещаш да го сложа при някое печене под фолиото, че ми се свиди да го изхвърлям :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...