Продукти за форма с d 24см:
90 г бяло брашно
120 г кафява захар
30г какао
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. бакпулвер
малка щипка (с 2 пръста :) сол
1 яйце
70 мл. гъст айран
70мл силно горещо кафе (двойна доза кафе за това количество вода)
35 мл олио
За крема:
200г черен шоколад
200г крема сирене
100г масло
200г заквасена сметана
50г какао
160г пудра захар
* Фурната се загрява на 180°C (без вентилатор!) .
* Всички сухи съставки се поставят в дълбока купа и се разбъркват добре.
* Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
* Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
* Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта.
* Времето за печене е според големината на формата; с този диаметър при мен е готова за 20 мин. Или пробвайте с дървено шишче, но ако излиза сухо, не печете повече ,за да не се пресушава блата.
* Всички сухи съставки се поставят в дълбока купа и се разбъркват добре.
* Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
* Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
* Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта.
* Времето за печене е според големината на формата; с този диаметър при мен е готова за 20 мин. Или пробвайте с дървено шишче, но ако излиза сухо, не печете повече ,за да не се пресушава блата.
* Охлажда се напълно (както и блатовете на тортата, поне 3 часа.)
За крема: сметаната, маслото и крема сиренето трябав да са на стайна температура - т.е. когато започнете да правите блата ги изваждате на масата :)
* Шоколадът се начупва на парчета и разтопява на водна баня. Оставя се да се охлади.
* През това време крема сиренето и маслото се разбиват с пудрата захар и за кратко - колкото да се смесят добре.
* През това време крема сиренето и маслото се разбиват с пудрата захар и за кратко - колкото да се смесят добре.
* Прибавя се разтопеният шоколад и какаото и сместа отново се разбива с миксера за кратко; последна се прибавя заквасената сметана и разбърква на ниска степен за не повече от минута - полученият крем е пухкав и не трябва да има бучици масло, или шоколад.
* Разпределя се равномерно върху блата и прибира в хладилник за час да стегне, преди да се нареже.
Привет, Пепчи! Просто нямам думи да опиша възхищението си от твоята енергия и ентусиазъм! Неуморима си и непрекъснато ни изкушаваш с вкусотии, но това тук е върха - толкова обичам шоколадови работи! Сладкишчето ти е изкусително(блат, крееем мммм)!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки, миличка! Хубав и спорен ден ти желая!
Моята енергия е нещо като "луд умора няма...." :)
ИзтриванеА сладкишчето е ти хареса, пробвай го :)
Прегръдки и за теб, Румчи!
Пепи, прекрасен сладкиш!
ОтговорИзтриванеТолкова апетитно изглежда. Благодаря много, че продължаваш да ни вдъхновяваш. 💖
Изпращам ти много целувки 😘
Целувки, Таничка! Не съм те виждала от преди Короната :) Надявам се да сте добре!
ИзтриванеНевероятен сладкиш! Утре за закуска ще го спретна. Дали ще изсъхне, ако престои цяла нощ в хладилника?
ОтговорИзтриванеНе изсъхва. Но спокойно може да го покриете със стреч фолио, или голям найлонов плик. Кремът няма да залепне по него, защото е доста плътен.
ИзтриванеПу за мен!
ОтговорИзтриваненяма :) Ще трябва да направиш :)
Изтриване