Арпа фиде, критарики, орзо, шехрийе - под тези различни имена са познати кафявите зрънца паста. Всъщност тя е светла, като всеки вид паста, но откакто започнах да правя шехриели пилаф , винаги имам бурканче със запечена, готова за готвене. Първо запичах малко количество в тиган, колкото ми трябва за готвене, но после, като с препеченото брашно :) напълних една тава, препекох и като изстина - прибрах в буркан. А с тази паста разнообразих оризовите манджи и дори авджи Стоев ги приема повече от добре - тъй като събирам и за обяд за работа, изстиналият вече ориз е по-добър, смесен с пастата. Месото е пилешко, но е предварително сварено и може да се сготви с всяко друго сварено месо. Съотношението ориз/паста може да си изберете сами, но моето е 1/1 части ориз -арпа фиде. Когато е сварен, набъбналият ориз естествено е повече.
Продукти:
1 чаша арпа фиде (200мл - предварително запечено до кафяво)
~0,8-1кг пилешко месо
60 мл олио
60 г масло
сол и черен пипер
1 малка глава лук
Приготвяне:
* Месото се сварява в подсолена вода до омекването му.
* Фурната се загрява на 200*
* В загрятите масло и олио в тиган/тенджера се запържва ситно нарязаният лук за минутка***.
* Прибавя се измитият ориз, запържва около 2 мин - до "оцъклянето" му и налива 4 чаши горещ бульон от свареното пиле.
* Разбърква се и в момента, в който отново кипне бульона в тенджера, всичко се прехвърля в тава за печене.
* Прибавят се и арпа фидето и свареното месо и поръсва с черен пипер.
* Тавата се поставя във фурната на средна скара и пече до набъбването на ориза.
***Лукът и оризът могат да се запържат направо в тавата за печене, ако котлонът е достатъчно широк така спестяваме още един съд за миене.
От доста време следя блога ти и винаги съм приятно изненадана от предложенията, които споделяш. Пиле с ориз обичаме много и често приготвяме вкъщи, но никога по този начин с арпа фиде. Обезателно ще го пробваме още следващата седмица. Мерси!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да споделите дали Ви е харесало :)
ИзтриванеИ аз правя различни комбинации на ориза - с фиде, с арпа фиде.Пилето с ориз го приготвяме често в нашия дом.Страхотно се е получило и при теб Пепи.
ОтговорИзтриванеПоздрави , лека седмица !
Благодаря ти, ели! Спорна и здрава седмица и на теб да е!
Изтриване