5 март 2021 г.

Бутерки "Да си глътнеш езика"

 

      Тези бутерки бяха хит преди 10-на години в бг-мамата, споделени от девойка с ник Лабрекс (от нея ми е и рецептата за Соломони-те, страхотните бързи пържолки за 10 мин.) От там се нароиха в почти всички кулинарни сайтове и блогове, та чак си мислех, че и аз съм ги публикувала Grinning До миналата седмица, когато спорихме с един млад мъж, който все още не вярва, че така се  казват. Измислица било.... Че то и  Кордон бльо буквално означава "Синя лента", но в този шницел няма нищо синьо Grinning  Буквално обаче  тези бутерки се топят на езика - сладки, с маслен сос, отдолу сочни, а отгоре с хрупкава коричка.... Правят се много бързо,  няма да обяснявам и колко бързо се изяждат :) и как ги обичам още топли... Но имам воля и се спирам на третата. :relaxed::heart_eyes: 
       Давам рецептата за 500/550 г бутертесто, ако Ви притеснява, че тестото ще е сурово заради газираната напитка - направете половин доза и опитайте.  Всъщност отдолу е като парено тесто и съвсем не е сурово, тъй като се "вари" в този сос 30-на мин. Правила съм с ябълки, банани и круши - ще стане и с праскови и сливи. Този път е смесен :)  ябълка и круша, всяка кифличка е изненада - не се знае какъв плод ще има вътре.  Тестото нарязвам на сравнително малки триъгълници,  за да има най-много два пласта тесто по плода ; няма нужда от повече тесто. Между тях т рябва да се остави разстояние, тъй като варят се-пекат се, тестото се надува Grinning Естествено тестото може да се нареже и на правоъгълници. Времето за печенето е различно - ако е метална, може да я сложите  в загрята фурна и  са готови за 20-на мин, ако формата трябва да се загрява постепенно - поставяте в студена фурна и печете за около 40 мин - до зачервяване :) накъде между средно и долно ниво на фурната, но не на дъното. 
Продукти
2 пакета охладено бутертесто ( ~550 г)
2 плода - ябълка и круша, средно големи 
150 г захар (кафява)
100г масло 
300мл  сладка газирана напитка (Спрайт, Миринда, Фанта)

Приготвяне
* Плодовете се белят и почистват от семките. 
* Нарязват се на 12 резенчета (може и на по-малко, ако искате повече плод вътре)
* Тестото се разстила и нарязва на триъгълници, или правоъгълници, основата на които  да бъде малко по-голяма от дължината на резена плод. 
* Завиват се и нареждат в леко намаслена тава.  Между тях трябва да има по ок 1-1,5см. разстояние. 
* Маслото се размеква много добре и смесва със захарта. 
* Разпределя се върху бутерките долу-горе равномерно. 
* В тавата се налива газираната напитка - не директно върху кифличките, за да не отмие захарта, а между тях, или до ръба на тавата.  Течността не трябва да надвишава 2/3 от височината на кифличките. 
* Пекат се - ако са в метална тава - в предварително загрята фурна на 200* до зачервяване, ако такава е керамична, стъклена, аркопал - поставят се в студена фурна и тогава се включва. 

* Пекат се до зачервяване. Когато са готови, течността трябва да е останала малко, но това не бива да Ви притеснява - остава един сладък сос :) който никога не стига  за гарниране на всичките бутерки :) затова може да ги поднесете и с топка сладолед, особено ако ги сервирате топли.  
 



4 коментара:

  1. Прекрасна рецепта!И всичко публикувано от Вас е чудесно.Готвя изцяло по рецептите от блога.Благодаря и бъдете здрава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехааа! Много благодаря за огромното доверие!
      Здраве и на Вас и семейството Ви!

      Изтриване
  2. О, правила съм тази рецепта, добре, че ме подсети - бързи и вкусни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ей сега като излязат и другите летни плодове, гледай как ще хапваме :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...