6 юли 2022 г.

Тригуни

 
        Най-лесният сладкиш на всички времена :) За мен е свързан с края на детството и морето в Бургас, където за пръв път ги  опитах. Нещо като баклава, но с многолистно тесто и орехи. Това ми е споменът. След години, когато започнах да си правя бутертесто сама, си правех и тригуни - такива натурални без ядки и други, с орехи, с ябълки... А по-късно и тази сиропирана прелест - бутерки " Да си глътнеш езика" с цели парчета ябълки, или круши и Фанта. А тригуните са лесни, защото са просто изпечено, сиропирано тесто :) разкош за всички, които обичат сиропирани десерти.  

Продукти  за 6 бр : 
1 пак  охладено бутертесто(275г)

За намазване:

 1 яйце и 2 лъжици прясно мляко 

 За сиропа:

1,5 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
2 с.л. сок от лимон

***Купените, които помня едва ли са били намазвани с яйце, но ми харесват така и го правя. Не отива цяло яйце на тези 6 бр. тригуни - колкото остане си чака следващото готвене :) почти всеки ден ползвам яйца - я за паниране, я за плънка, я за сандвичи, или застройка :) или просто за бъркани яйца.
***Сиропът е достатъчен за тези 6 бр - Ако ползвате голям пакет бутертесто, направете колкото искате тригуни, останалите може да завиете с някаква плънка - сирене, кашкавал, кренвирши... Или пък да направите част от тях с пълнеж - орехи, или настъргана ябълка.


Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180-190*С.
* Бутертестото се разстила на масата и нарязва на 6 квадрата.
* Всеки квадрат се сгъва на триъгълник, на който краищата се подпъхват под долната кора (за да не се отварят триъгълниците).
* Нареждат се в тава на хартия за печене. 
* Намазват се с разбитото с прясно мляко яйце. 
* Поставят се в загрятата вече фурна, на скара малко под средното и ниво.
* Пекат се до зачервяване - около 15 мин.
* Изваждат се и охлаждат напълно.
* Сиропът може да се приготви по-рано. Кипват се водата и захарта и след като поврат 5-6 мин. се прибавя лимоновия сок и отстранява от котлона.

И сега тук заливането :) Откакто преди години харесах заливането на студена баклава със студен сироп, така правя и тук - по-бавно се напояват, но пък сладкиша става по-добър според мен. Ако не ползвате моя метод, следвайте правилото - топъл сироп (не врял) и студено печиво.


5 коментара:

  1. Здравейте ! Да попитам - бутер тестото от Лидл дали е подходящо за този разкошен десерт ? Благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подходящо е, да, дори днешните тригуни са точно с него. Ползвам охладените на Лидъл и Билла, те са малки грамажи , ако ми трябват - 2 ползвам, но не се притеснявам, че ще остане от големите, по 800г опаковки.
      А в Лидъл имаше и едно замразено - преди време ползвах и него, но след смяна на опаковката нещо му развалиха качеството.

      Изтриване
  2. Аз предпочитам тестото на Лидл, най-добро е според мен, освен домашното де.

    ОтговорИзтриване
  3. Омекват ли тригуните след като са сиропирани или са хрупкави?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...