28 юни 2023 г.

Печени патладжани със заатар

 

      Ароматната подправка в тази рецепта ме връща   3 месеца назад в Йордания :) Нашият гид ни заведе на пазар, на който имаше и сувенири, и магазини за подправки и сладки изкушения. Много бързо се ориентирах в обстановката, като видях, че собственика на магазина знае руски :) и се сдобих не само с най-големите и вкусни фурми, които съм яла, но и със заатар. Моите близки ме знаят, че пазарувам много бързо и бях от първите, които се чакахме през дюкянчетата. Заговорихме се с една дама и тя сподели, че дъщеря и е на годините на моите и  не знае какво да и занесе за подарък. "Подправки, казвам, едва ли има човек, който не обича нови и различни от нашите подправки да опитва". Горките ми момичета, където и да идем, нося :) Заатар може да се приготви и в  къщи -  смесени  риган,  запечени сусамени семена, мащерка, чубрица, сумак, сол. Е, сигурно пропорциите ни няма да са като техните, но пак ще се получи чудесен аромат при запичането му. В йордания имахме на маса по една купа със заатар и още там много ми хареса на препечените арабски питки. Тук  започнах да ръся и на печени зеленчуци. Заатар може да си купите от арабските магазинчета в Пловдив и София, както и да поръчате онлайн. 

Продукти за 2 порции: 

2 средни, към малки патладжана
3 с.л. зехтин/олио
3-4 с.л. заатар
4-5 скилидки чесън

1 морков, 2 картофа и 1 домат :) за цвят
плочка сирене
и още 2 лъжици зехтин/олио

Приготвяне:
* Патладжаните се срязват на 2 по дължината. С остър нож се правят разрези "на кръст" в бялата част.
* Посоляват се и оставят за час да си пуснат черната вода :) или да излезе соланина им.
След час :)
* Фурната се загрява на 180* .
* Патладжаните се измиват, отцеждат и поставят в тавата за печене, застлана с лист пекарска хартия.
* Скилидките чесън се счукват и смесват със зехтина и заатара.
* Сместа се разпределя с лъжичка върху патладжаните, като се вкарва по малко от нея и в процепите.
* До патладжаните се нареждат нарязаните моркови, картофи, домати - ветрилообразно,.
* Поръсват се с щипка сол и малко подправка и заливат с другите 2 лъжици мазнина.
* Тавата се покрива с алуминиево фолио и пече в загрятата фурна - първо 20 мин на 180*, после още 40 на 160*

* Тавата се изважда, фолиото се развива, прибавят се плочката/или 2 сирене и връща във фурната за още 5 мин.
* Може да сервирате и със салата от домати, знаете, че патладжанът много си подхожда и с пресни домати, и с доматени сосове. Лично аз следващия път бих сложила патладжаните в доматен сос и да ги изпека така в него.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...