21 юли 2023 г.

Жътварски таратор

 
         В края на месеца е празника Горещници,  а този таратор  винаги се свързва с горещото лято. Преди години  е правен за разхлаждане по жътва, от където носи и името си,  когато са носели в торбата краставици, нарязвали в паницата и слагали водата от студеното кладенче. Сега има няколко разновидности, които се правят. Задължителните са вода, краставица, оцет  и сол, които и аз помня от мама и баба, че си правеха. Понякога със счукани ядки орехи, от които водата побеляваше,  а от мен чесън копър, които в последните десетилетия винаги свързвам с таратора. Някои хора добавят олио, но ние с Мише, като правим от него, не слагаме. Най-много малко лед, да е още по-студен. Не по-малко вкусен е от таратора с кисело мляко, а е и много по-освежаващ. Препоръчвам в тази жега да го пробвате. Първата и третата снимки таратора е и с орехи. 

Продуктите  са: 

2 средни краставици
2-3 скилидки чесън
4 с.л. оцет
копър и сол на вкус
3-4 ядки орехи по желание

Приготвяне:
* Краставиците се белят и нарязват на ситно в голяма купа, или тенджера. Ако са домашни, може да пропуснете беленето.
* В хаванче се счукват скилидките чесън и 2-3 лъжици от краставиците - това го правя с всеки таратор; преди години научих от една възрастна жена - подсилва се аромата на краставица. Ако слагате орехи - тук е моментът да се счукат в хаванчето.
* Всичко се прехвърля в тенджерата/или купата, посолява се, прибавя се копърът, студената вода и разбърква.


2 коментара:

  1. По нашия край, Врачанския, се прави с ошаф от жътварски сливи - малки, затова и се нарича така. Ползва се само течността, добавя се също зелена, печена, белена чушка, счукан чесън, копър и краставица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При вас на север чушките са много тачени :) Тук е по-простичко. Аз помня, когато съм ходила с мама и баба на бостана, или на тютюна, как жените вадеха от торбите краставица, домат, сирене и хляба :) тук там някои носи от ония дребни, ароматни круши. Не че съм опитвала, но таратор с чушка май не бих. А от тези, дребните сливи, мъж ми тези дни вари и пием на студени сокове - освежаващи, леко кисели, без никаква захар.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...