Едни пъстри, хрупкави хапки, които преди време видях на някакво клипче, но скоро ми попадна и при Лора Найденова (дамската част на Бон Апети) и спретнах тези дни. Чипсът е от оризови кори - оказа се, че тяхното приложение, освен на пролетни рулца е много голямо - ние с Жул ги харесваме и на банички със сирене. Чипсът може да бъде гарниран с всяка любима разядка, която е с по-гъста консистенция. Аз много си харесвам разни пастети с крема сирене и сьомга , но ако ги направите - пригответе си Ваш любим. Черната топка на дъската е чипс от кора нори - закачка към Жул, която много харесала в Гърция и ме предизвика да познавам какво е.
Продукти за чипса:оризови кори
олио
Пастета за гарниране е:
крема сирене със ситно нарязана краставица (само външната част, без средата вътре) и пушена сьомга, малко копър.
Приготвяне:
* В касерола се загрява олиото - ползвам касерола, защото мазнината трябва да е ок 2см, а в тясната касерола се хаби по-малко олио (и пръска по-малко, защото е дълбока).
* Оризовите кори се начупват на четири и пускат в загрятата мазнина.
* Пържат се буквално за 10-на сек - вижда се как стават млечно бели и плътни.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.
* Ако са големи за "1 хапка" готовите се начупват още на две - има оризови кори с различна големина.
* Гарнират се с приготвения пастет непосредствено преди поднасянето им, защото омекват, а са хубави точно хрупкави.
* Отгоре може да се поръсят със зърна нигела, или черен сусам, или по няколко зрънца хайвер.
Няма коментари:
Публикуване на коментар