11 юни 2024 г.

Пиле каджун

 

       Да си дойдем на думата в този месояден блог :-) пилешко месо. Напоследък рядко намирам хубаво пилешко месо, затова и когато имам приготвям любими наши рецепти, вместо да изпробвам нови. На това пилешко обаче се канех откакто миналата година открих  подправката каджун на скаридите.  Каджун е креолска пикантна смес от подправки.Универсална е за различни ястия с месо, риба и  морски дарове  - както за готвене, така и за овалване в нея и печене. Купувам си я от  он-лайн сайтове. Днес направих пилешко филе, но от последната партида пилета съм отделила и едни крилца, които да изпека с нея.  Ястието го броя към "бързите манджи", защото може да се маринова ден по-рано. Самото запечатване и допичане на месото във фурната отнема ок 30 мин. 


Продукти за 4 порции:
4бр. пилешки гърди (2 филета пеперуда, общо около 1,2 кг, моите са с кожа )
4 с.л. подправка каджун
1/2 - 1 ч.л. сол (в моята няма сол, затова добавих)
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. олио/зехтин
1 с.л. мед
100 мл бяло вино
2 с.л. масло


Приготвяне:
* Гърдите се срязват на две, за да се получат 4 филета. Изрязва се най-тънката част, за да не изгори при печенето (естествено запазвате за супа, да не изхвърлите :) ).
* В купа се смесват медът, олиото/зехтинът, солта и половината от подправката.
* Филетата се обтриват в сместа и прибират в хладилник за 2-3 часа.
* Фурната се загрява на 200*
* В тиган се загрява маслотои филетата запържват за по 2 от двете страни - първо с кожата, после от другата страна.
* Поръсват се с останалата част от подправката, налива се виното и съдът затваря с лист алуминиево фолио. Ако тиганът не позволява да се постави във фурната, се преместват в подходяща малка тава, която се покрива с фолиото и поставя в загрятата вече фурна.
* Пекат се за ок 20 мин. на тази температура.
* Тавата се изважда, развива се фолиото, прибавя маслото и връща във фурната за4-5 мин.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...